Wellicht ken je het: je laptop is gecrasht en je zoekt een nieuwe. Natuurlijk wil je graag zo min mogelijk geld uitgeven. Toch is het verstandig om in het geval van een laptop soms toch wat meer te spenderen. De goedkoopste laptop is namelijk niet altijd de voordeligste. We vertellen je graag waarom.
We kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet wanneer je een nieuwe laptop zoekt. Als je weinig kennis hebt van computers is het een ramp om het juiste of meest geschikte exemplaar te vinden. Je bent snel geneigd de goedkoopste te vinden, toch is dat niet altijd de voordeligste keuze en zeker niet de verstandigste.
We hebben hieronder een aantal belangrijke punten voor je uitgelegd die belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het kopen van een laptop.
De bekende namen
Koop altijd een laptop van een bekend merk als bijvoorbeeld HP, Asus of Dell. Hoewel een onbekend merk van prima kwaliteit kan zijn, zijn de bouwkwaliteit en de onderdelen bij de bekendere merken vaak beter. Daarnaast bieden die merken meestal betere technische ondersteuning en garantie dan de budgetmerken.
De kans is groot dat een laptop van een onbekend merk eerder voor problemen gaat zorgen. Hap dus niet meteen toe wanneer je een geweldige aanbieding denkt te zien, maar niemand ooit van het merk gehoord heeft. Het is verstandig online een aantal reviews te lezen of in een elektronicawinkel eens navraag te doen.
Processor
Je processor is een van de belangrijkste onderdelen van je computer. Deze wordt bij computerzaken ook wel aangeduid met “CPU”. De processor bepaalt de snelheid van je laptop en zonder werkt die zelfs niet eens.
Goedkope laptops zijn vaak zo budgetvriendelijk door een mindere processor. Dit heeft echter het grote nadeel dat de laptop ronduit traag is en weinig kan. Spelletjes spelen of foto’s bewerken zal niet meevallen. Daarnaast heeft een laptop met een langzame processor een kortere levensduur. Zo’n processor kan minder lang mee met updates en is eerder verouderd. Hoe sneller de processor, hoe langer de levensduur
Gangbare processors met een goede snelheid zijn de i3, i5 en i7 processors van Intel, op volgorde van snelheid, of een A6 of hoger van AMD. Voor de liefhebbers onder ons is op www.cpubenchmark.net een vergelijking te lezen van alle mogelijke processors. Je kan hier de snelheidsverschillen goed zien aan de hand van een score die hieraan gegeven is. Hierbij is een processor met een score van 2.000 tweemaal zo snel als eentje met een score van 1.000. Je kan het verschil hierdoor zelf berekenen.
Opslaggeheugen
Een ander onderdeel waar vaak op bespaard wordt is de harde schijf, ook wel “HDD” genoemd. De harde schijf heeft een hoeveelheid gigabytes die je gebruikt om alles op te slaan. Niets zo vervelend als een laptop die vol is. Let er dus op dat je voldoende opslaggeheugen hebt, gangbaar hiervoor is momenteel ongeveer 500GB.
Er werd een nieuwe techniek ontwikkeld: de solid state drive, “SSD”. Deze vervangt de harde schijf en is vele malen sneller bij het laden van bestanden en het opstarten van de laptop. Nadeel is wel dat die schijven een stuk duurder zijn dan de harde schijf en daardoor minder opslaggeheugen hebben, tenzij je veel meer geld uit wilt geven. Een aanrader als je laptop zo snel mogelijk moet zijn.
Sommige laptops beschikken naast een harde schijf over een opstartschijf. Dit is een hele kleine SSD naast de harde schijf, die ervoor zorgt dat de laptop sneller opstart. Erg handig als je niet te lang wilt wachten tot je aan de slag kan.
Op zoek naar een goede laptop die toch niet al te duur is? Bekijk dan eens de laptop keuzehulp van Coolblue. Hier ontdek je de beste laptops voor ieder type gebruiker. Coolblue helpt je dus kiezen! Bovendien krijg je hier geregeld ook nog eens een leuke korting.
Neem hier zeker eens een kijkje!
Werkgeheugen
Het werkgeheugen zorgt dat je sneller kan werken. Hier worden bestanden en programma’s namelijk tijdelijk opgeslagen terwijl je aan het werken bent, zodat ze sneller worden geladen. Je kan hierdoor meerdere programma’s tegelijk gebruiken en sneller schakelen. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe sneller je kan werken. Werkgeheugen wordt bij computerzaken vaak “RAM-geheugen” genoemd.
De gangbare hoeveelheid werkgeheugen is momenteel ongeveer 4GB. Als je van plan bent regelmatig spelletjes te spelen of foto’s te bewerken is het verstandig toch wel minimaal 6GB of 8GB te nemen. Dit kost namelijk veel kracht.
Welke laptop moet ik dan nemen?
Als we het even kort samenvatten is het verstandig een laptop te nemen van een bekend merk, met een snelle processor en voldoende opslag- en werkgeheugen. De belangrijkste minimale specificaties die we je adviseren zijn als volgt:
Processor: Intel i3
Opslaggeheugen: 500GB of een SSD schijf.
Werkgeheugen: 4 GB
Verder is het verstandig van tevoren te bepalen welk schermformaat je graag wilt. Het klinkt logisch, maar hoe groter de laptop, hoe duurder. Laptops zijn verkrijgbaar van 11 tot en met 17 inch.
Een goedkope laptop gaat vaak maar een beperkte tijd mee en zal binnen afzienbare tijd de nodige gebreken vertonen en wellicht tot irritaties leiden. Het is daarom niet altijd verstandig voor de goedkoopste oplossing te gaan, dit wordt op de lange termijn zelfs alleen maar duurder, doordat je weer een nieuwe nodig hebt, dan eenmalig wat meer te spenderen.
Wil je graag een laptop die minimaal een jaar of 2/3 mee moet kunnen? Ga er dan vanuit dat je toch minimaal €400-€500 uit moet geven om dit zonder problemen te doen. Voor de gamers en designers onder ons zal dit bedrag nog aardig oplopen.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.