Virtual Reality (VR) wordt stilaan de trend, maar wat kun je er nu eigenlijk precies mee doen? In dit artikel nemen we je mee in deze wondere virtuele wereld. Al sinds de jaren ’60 probeert men onze zintuigen op zo’n manier te prikkelen dat we ons in een andere omgeving of wereld wanen. Door de gigantisch snelle evolutie van technologie wordt het gebruik van VR ook steeds gemakkelijker en worden de toestellen almaar compacter. Waar er in de jaren ’60 nog een kamer nodig was om een computer te plaatsen, kun je nu met een kartonnen bordje en je eigen smartphone genieten van een virtual reality-ervaring.
Wat is Virtual Reality?
Virtual Reality-applicaties proberen je brein te laten geloven dat je fysiek in een andere wereld bent. Met een bril, die voor elk oog een specifiek beeld toont, fop je je brein eigenlijk. Door je hoofd rond te draaien kun je vervolgens rondkijken in de virtuele wereld.
Uiteraard blijven de praktische toepassingen niet uit, ik geef je graag een overzichtje van hoe virtual reality ook jou van pas komt.
1. Gamen vanop de eerste rij
De gamesindustrie speelt een grote rol in de ontwikkeling van virtual reality. Meteen zagen gamestudio’s er een nieuwe manier in om ons onder te dompelen in virtuele werelden. Gamen met een VR-headset is werkelijk fenomenaal. Voeg daar dan nog eens een goeie koptelefoon aan toe en je kunt je volledig van de fysieke wereld afsluiten.
Je kunt het eigenlijk best vergelijken met in de cinema naar een gigantisch scherm kijken. Je hebt ooit wel nog het gevoel gehad dat je volledig in de film gezogen wordt. Bij het spelen van een game in virtual reality is dit hetzelfde gevoel, maar dan nog eens extra versterkt. Dit (Engelstalige) filmpje geeft een goede indruk van wat er gebeurt:
Zeggen games je weinig, ontdek dan snel voor welke andere, zeer praktische toepassingen virtual reality gebruikt wordt.
2. Efficiëntere vastgoedbezoeken
Ook in de vastgoedmarkt wordt virtual reality stilaan een nieuwe trend. De vele onnodige huisbezoeken die je maakt om een geschikt huis te vinden, behoren weldra tot het verleden. Tegenwoordig bezoeken we vanuit onze luie zetel de woningen die ons interesseren.
Je selecteert thuis de panden die je echt wil bezoeken (na de virtuele tour) en maakt vervolgens een afspraak bij je makelaar. Efficiënt, niet?!
Via 360º-fotografie en virtuele tours kunnen makelaars gemakkelijk hun vastgoedportefeuille presenteren en mensen de kans geven op voorhand al een goeie inschatting te maken over de panden waarin ze misschien wel geïnteresseerd zouden zijn. Wandel hieronder al even rond in een voorbeeldje of ontdek hier nog meer voorbeelden.
3. Tweede hulp bij ongevallen
De geneeskunde heeft ook veel interesse in de mogelijkheden van VR. Een mooi voorbeeld hiervan is het onderdrukken van pijnsignalen. Al meer dan acht jaar geleden werd er een onderzoek uitgevoerd naar de voordelen van virtuele werelden bij het bestrijden van pijn.
Omdat je jezelf kunt ‘verliezen’ in een virtuele wereld, worden de hersenen misleid zodat je als patiënt minder of geen pijn meer voelt bij het behandelen van bijvoorbeeld brandwonden.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
4. Virtuele pretparken, nu toekomst, straks de norm!
Qua entertainment staat er in pretparken enorm veel te gebeuren de komende jaren. Niet alleen worden VR-brillen al gebruikt in een rollercoaster, ook het rondwandelen in VR is aan een opmars bezig.
Hierbij moet je je voorstellen dat je een VR-bril draagt, maar dat je bewegingen in de fysieke wereld ook worden vertaald naar de virtuele wereld. Een stap vooruit in het echt betekent dan ook een stap vooruitzetten in de virtuele wereld. Hiermee verdiepen de bezoekers zich nog meer in een sprookjeswereld.
Denk maar aan virtuele spookhuizen die elke maand veranderen van uiterlijk.
5. Shoppen vanuit je luie zetel
Je huis niet meer uit hoeven te komen om te shoppen? Er is al heel wat mogelijk, maar soms is de drempel nog wat hoog, omdat je de producten niet echt ziet. Online shoppen bespaart tijd en bovendien zijn de mogelijkheden van de virtuele winkel nagenoeg eindeloos.
IKEA is onlangs gestart met een virtuele showroom voor keukens waarbij je je eigen keuken kunt inrichten en er meteen doorwandelen. Als dat geen interessante case is? Wil je ervaren hoe je met bepaalde kleren of schoenen zou passen, dan zou virtuele realiteit een oplossing kunnen zijn. Ook hier zijn de mogelijkheden onuitputtelijk en gaan we ongetwijfeld naar een wereld toe waar shoppen in VR niet zo vreemd meer zal zijn.