In deel 1 van deze smartphone koopgids vertelden we je al te letten op onder andere het besturingssysteem en het opslaggeheugen bij het kopen van een smartphone. Met dit artikel gaan we dieper in op een aantal andere factoren. Lees snel verder, zodat jouw perfecte smartphone geen geheimen meer heeft voor jou.
De snelheid
Hoe snel je smartphone is bepaalt voor een groot deel hoe lang het toestel meegaat. Nieuwe updates zal je bijvoorbeeld met een langzame telefoon rap vaarwel mogen zeggen, wat in de toekomst zorgt voor apps die niet meer werken en foutmeldingen. Snelheid beïnvloedt sterk de gebruikerservaring en is daarom een belangrijke factor om over na te denken.
De snelheid van een smartphone wordt met name bepaald door de processor en het werkgeheugen. Let wel op: het werkgeheugen is iets anders dan het opslaggeheugen/opslagcapaciteit en wordt meestal aangeduid als RAM-geheugen in een bepaalde hoeveelheid GB’s. Hoe hoger, hoe beter uiteraard.
We zullen je de complete technische uitleg van de processor en het werkgeheugen verder besparen. Je kan namelijk heel gemakkelijk online zien hoe snel een telefoon is ten opzichte van andere smartphones. Om een algemeen beeld te krijgen kan je de zogenaamde “Geekbench 4 benchmarks” gebruiken. Hier krijgen smartphones een relatieve score op basis van hun snelheid, waardoor je ze met elkaar kan vergelijken. Voor de scores van Android smartphones klik je hier. Ga je voor iOS (iPhone)? Ontdek die scores dan door hier te klikken.
Batterijduur
Ook de batterijduur is natuurlijk een belangrijke factor bij een smartphone. Niemand wil een smartphone die drie keer per dag opgeladen moet worden. De batterijduur is van veel factoren afhankelijk, denk aan accucapaciteit, schermgrootte, snelheid en hoe hij gebruikt wordt. Daardoor kan je niet zomaar zeggen dat de ene smartphone een langere batterijduur heeft dan de andere, omdat de accu bijvoorbeeld groter is.
Gelukkig zijn er websites die alle smartphones aan een batterijtest onderwerpen, zodat je een algemeen beeld hiervan krijgt. Gsmarena heeft hiervoor een overzichtelijk schema gemaakt, waarbij je in de roodgekleurde tabel (endurance rating) ziet welke smartphone het langst meegaat. Klik hier om die resultaten te zien.
Camerakwaliteit
Waar velen kijken naar het aantal megapixels van een camera om de kwaliteit te bepalen, is dit eigenlijk helemaal niet relevant. Dit bepaalt namelijk alleen hoe groot een foto is en niet wat de kwaliteit ervan is. Hierbij zijn meerdere factoren als de lens, stabilisatie en het diafragma van invloed. Om perfect te snappen hoe die factoren werken moet je echter bijna professioneel fotograaf zijn.
Een goedkoop abonnement bij je smartphone? Ontdek dan zeker eens de nieuwe voordelige abonnementen van Mobile Vikings. Je hebt al een van deze spotgoedkope abonnementen vanaf €10, waarbij je ook nog eens geniet van vele andere voordelen. Ontdek het snel bij Mobile Vikings!
Toch precies weten hoe goed je smartphonecamera is ten opzichte van andere mobieltjes? Op de website van DxOMark Mobile vind je een ranglijst van smartphones waarbij alle camera’s van die toestellen een score hebben gekregen van 1 tot 100. Hoe hoger de score, hoe beter de camera. Je vindt de scores aan de rechterkant van je scherm als je hier klikt. Handig! Zit de smartphone die je zoekt er niet tussen? Dan is die helaas niet getest. De telefoon is in dat geval te nieuw of je mag er vanuit gaan dat je geen spectaculaire resultaten hoeft te verwachten.
Schermresolutie
Een telefoon mag dan een groot scherm hebben, als de resolutie laag is, ziet het er niet uit. De resolutie van een scherm betekent hoeveel pixels (puntjes) er op het scherm passen. Hoe meer pixels, hoe meer details het beeld weergeeft en dus hoe mooier het scherm is. Dit merk je vooral bij foto’s, filmpjes en spelletjes.
Het aantal pixels wordt weergeven aan de hand van een soort rekensom, een vermenigvuldiging, zoals 1280x720 voor HD. Hoe hoger de twee getallen in die vermenigvuldiging zijn hoe beter. Lager dan 1280x720 moet je overigens niet willen gaan om een mooi scherm te hebben. De hoogste resolutie vind je momenteel in de Sony Xperia Z5 Premium, met een heus 4K scherm (4096x2160).
De vraag is echter of je op het kleine smartphonescherm met het blote oog de verschillen ziet. Meer pixels vragen bovendien meer van je batterij. De meeste toptelefoons komen daarom met 1920x1080 pixels of 2560x1440 pixels. Vind je een prachtig scherm belangrijk? Dan zit je met een van die twee resoluties altijd goed. De echte liefhebbers gaan natuurlijk voor zo hoog mogelijk.
Overigens wordt de resolutie ook wel eens weergeven in een bepaalde hoeveelheid dpi of ppi, dit staat voor ‘dots per inch’ of in het Nederlands ‘punten per inch’. In principe is dit een vermenigvuldiging van het aantal pixels, gedeeld door je schermgrootte in inches. Hoe hoger dit getal, hoe scherper je beeld. Oneplus legt dit gemakkelijk uit aan de hand van de afbeelding hiernaast.
Waterdichtheid
Een waterdichte telefoon zorgt ervoor dat de op één na grootste oorzaak van een kapotte smartphone, waterschade, vele malen kleiner wordt. Je moet er niet mee in de zee gaan zwemmen, maar bellen in de regen of viezigheid afspoelen onder de kraan zijn geen probleem. Zelfs een occasionele val in het toilet is geen ramp. Niet veel telefoons zijn waterdicht, maar bekende voorbeelden zijn de iPhone 7, Samsung Galaxy S7 en de Sony Xperia XZ, X Performance en de Xperia Z-serie.
Vingerafdrukscanner
Nieuwere toptelefoons hebben vaak een vingerafdrukscanner. Hiermee haal je je telefoon sneller van de vergrendeling af, zonder een code of patroon in te moeten voeren. Een leuke toevoeging, maar wellicht geen must voor iedereen. Toch is het de moeite waard om erop te letten.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.