Het kerstdiner: voor sommigen een waar genot waar smachtend naar wordt uitgekeken, voor jou is het de hel. Er wordt immers van je verwacht dat je ook een gerecht kookt, en laat dat nu nét niet één van je specialiteiten zijn!
Wees echter gerust, zelfs de minst talentvolle kok of kokkin kan met een beetje hulp een kerstwaardig gerecht op tafel toveren waar je familie en vrienden zowaar versteld van zullen staan. Less is more geldt bij uitstek voor het creëren van kerstgerechten. Lees snel verder en help jezelf uit de brand! Ontdek hoe eenvoudig en goedkoop een heerlijke kerst kan zijn.
1. Pastinaaksoep
Het klinkt al meteen heel chique, nietwaar? Toch is het doodeenvoudig om deze gezonde soep te bereiden. De smaak is verrassend, een beetje bijzonder maar toch heel toegankelijk. Precies wat je wilt bij een kerstdiner: nét wat anders, maar niet te gek. Hoe je ‘m maakt? Schil voor 4 personen 500 gram pastinaak en snijd in blokjes. Bak een gesnipperde ui en twee tenen knoflook even aan in olijfolie en voeg dan de pastinaak toe. Voeg na 5 minuten 800 ml groentebouillon en 200 ml melk toe. Kruid de soep naar smaak met kardemom, komijn en cayennepeper en blend het geheel met een staafmixer. Verdeel de soep over kommen en garneer elke portie met een scheut kookroom, pompoenpitjes en geschaafde amandelen.
2. Wraps van rosbief
Wie houdt er nu niet van rosbief? Deze wraps van rosbief zijn heel eenvoudig te maken en zullen bij iedereen in de smaak vallen. Roer drie eetlepels groene pesto en 125 gram crème fraîche door elkaar. Neem een plakje rosbief en besmeer met het mengsel. Leg er een beetje veldsla op en rol op. Maak zoveel rolletjes als je wil, leg ze op een mooi bord en bestrooi ze met wat zwarte peper, parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes en wat druppels olijfolie.
3. Portobello’s uit de oven
Vegetarische hoofdgerechten zijn meestal een stuk minder duur, dus waarom niet voor alle gasten een vegetarisch hoofdgerecht? Dat hoeft echt niet minder smakelijk te zijn dan een gerecht met vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze portobello’s? Bak 300 gram spinazie kort in de pan met twee tenen in stukjes gesneden knoflook tot het geheel geslonken is. Laat goed uitlekken en kruimel 125 gram zachte geitenkaas over de spinazie. Maak per persoon twee portobello’s schoon door de steeltjes te verwijderen en vul ze met het spinazie-kaas-mengsel. Doe ze in een ovenschaal, bestrooi met peper, zout en stukjes walnoot en bak ze 20 minuten in de oven.
4. Carpacciosalade met truffeldressing
Deze feestelijke salade zal iedereen met plezier verorberen! Kook twee eieren en trek ondertussen de carpaccio in kleine stukjes. Rooster 2 sneden brood en snijd ze in kleine croutons of feestelijke sterren. Snijd dan de eieren en 120 gram zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg alles toe aan 150 gram gemengde sla, met het brood als laatste. Voeg ten slotte nog wat pompoenpitjes toe als garnering. De dressing maak je door 2 theelepels truffelmayonaise met een klein beetje citroensap te mengen.
5. Tony Chocolonely mousse
Dit nagerecht doet je hart smelten! Het bevat maar drie ingrediënten en is goddelijk lekker. Ben je er klaar voor? Hier komt het recept! Smelt 180 gram Tony Chocolonely karamel zeezout au bain-marie en laat ietsje afkoelen. Je kunt natuurlijk ook andere chocolade gebruiken. Klop 200 gram slagroom net niet helemaal stijf en schep het door de chocolade. Klopt dan 4 eiwitten helemaal stijf en spatel deze ook even kort door het mengsel. Verdeel het over vier glazen en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
Zit jouw favoriete recept er niet tussen? Neem een kijkje op Recepten.be voor meer inspiratie!