Ei koken en alles wat je nog meer over eieren wilt weten! - Goedkoop.be

Fabel of (f)eitje: alles wat je MOET weten over eieren!

Door
Laatste update op 0 reacties

Inhoudsopgave
  1. Feit of fabel?

Hoe gezond is het eten van eieren? Waar komt de traditie van het paasei vandaan? Hoe kun je zien of een ei niet meer goed is? Er valt veel te vertellen en te leren over het ons zo bekende kippeneitje. Nieuwsgierig geworden? Omdat het bijna Pasen is, vind je hier tien toffe ei-feiten op een r(ei)tje. Na het lezen van dit artikel heeft het ei voor jou geen geheimen meer!

Feit of fabel?

  1. Moet je een ei wél of juist niet in de koelkast bewaren? Hierover bestaan veel misverstanden, maar feit is dat een ei het langst vers blijft in de koelkast. De koude temperatuur remt namelijk de groei van bacteriën, waardoor bijvoorbeeld de salmonellabacterie minder kans krijgt. Advies is ook om de eieren in het doosje te bewaren en niet in het eierrekje in de koelkastdeur. De deur gaat te vaak open en dicht waardoor temperatuurschommelingen ontstaan en dit is niet bevordelijk voor de houdbaarheid van het ei.
     
  2. Als je twijfelt of je ei nog goed is, dompel je het onder in een bakje met water. Als het op de bodem blijft liggen of de bodem nog raakt, is je ei prima te eten. Blijft het drijven? Dan is het bedorven en gooi je hem beter linea recta de vuilbak in!
     
  3. Een ei hoort erbij, maar is het ook gezond? Jazeker. Het is gezond om zo’n drie tot vier eieren per week te eten: eieren bevatten namelijk essentiële aminozuren, mineralen, hoogwaardige eiwitten en de vitaminen B2, B12, E en D. Het eten van méér eieren per week is niet per se ongezond, als je dan verder maar niet teveel verzadigde vetten eet zoals die voorkomen in bepaalde kazen, vlees en boter. Je krijgt dan namelijk algauw meer cholesterol binnen dan de aanbevolen hoeveelheid van 300 mg per dag, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.
     
  4. Als je aan Pasen denkt, denk je beslist aan het verstoppen van paaseieren. Wist je echter ook dat deze traditie al meer dan 2000 jaar oud is? Als symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid werden al in de Germaanse tijd eieren in akkers begraven in de hoop de kans op een vruchtbare oogst te vergroten.

    Maak het verstoppen van eieren nog een beetje spannender en verstop niet alleen chocolade eieren, maar ook dit sprekende ei wat je bestelt bij Bart Smit.
     
  5. De kolibrie legt het kleinste ei ter wereld: de eieren van dit vogeltje wegen gemiddeld slechts 0,5 gram per stuk. De struisvogel legt met een gemiddelde van 2 kg per stuk de grootste eieren.
     
  6. Veel mensen geloven dat bruine eieren gezonder zijn dan witte eieren. Dit is echter een hardnekkige fabel: de kleur van de schil zegt niets over de voedingswaarde van een ei. Bruine eieren zijn wel vaak duurder dan witte, maar dit komt omdat bruine eieren meestal veel groter zijn. Je kunt aan de kip zien welke kleur eieren ze zal leggen: bij een bruin verenkleed en rode oorlellen horen bruine eieren, bij zowel witte veren als witte oorlellen horen witte eieren.
     
  7. Wie was er eerder, de kip of het ei? Het is een bekend vraagstuk, maar wist je dat zelfs wetenschappers er tot op de dag van vandaag nog niet over eens zijn?
     
  8. Het eten van biologische eieren is niet per se gezonder dan het eten van eieren van gewone scharrelkippen. Alle eieren bevatten namelijk dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Daarbij is het zelfs zo, dat kippen die veel buiten lopen meer kans hebben op besmetting met stoffen uit het milieu, zoals zware metalen en dioxine. Dit is hoe dan ook maar minimaal en deze eieren vallen gewoon binnen de veiligheidsnormen. Biologische kippen kennen uiteraard wel betere leefomstandigheden dan gewone kippen, dus in die zin is het eten van biologische eieren in ieder geval beter voor de dieren zelf.
    Gouden tip van Goedkoop.be

    Tijdens de paasbrunch een schaaltje met gekleurde en versierde eieren op tafel, hoe gezellig is dat?! Een mooi kleurtje, een vrolijk motiefje of een grappige afbeelding. Bij HEMA shop je alles om je eieren extra feestelijk te maken.

  9. Hoeveel minuten moet je een ei nu eigenlijk koken? Het lijkt zo simpel, maar toch gaat het nog vaak mis. Dit komt bijvoorbeeld omdat de één de eieren al in het water legt vóórdat het water kookt, en de ander dit pas doet als het water reeds kookt. Houd het volgende aan: als je de eieren pas in het water legt als het water kookt, heb je na 3 tot 4 minuten een zachtgekookt ei, na 5 tot 6 minuut een halfzacht gekookt ei en na 8 tot 10 minuten een hardgekookt ei. Voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand is het belangrijk dat hun eieren goed gaar zijn en dat het eigeel niet meer vloeibaar is, om besmetting met de salmonellabacterie te vermijden.

    Met de Fool Proof EggTimer die je hier bij MegaGadgets bestelt, wordt het perfecte eitje koken een eitje!
     
  10. We kennen allemaal wel het beeld van super fitte bodybuilders die elke ochtend een glas rauwe eieren achterover gooien (denk aan de Rocky-films). Dit zou goed zijn voor de spieropbouw, maar feit is dat van rauwe eieren slechts 51% van de eiwitten door het lichaam wordt opgenomen, terwijl dit percentage bij gekookte eieren op 91% ligt. De meeste bodybuilders hebben inmiddels dan ook voedingssupplementen zoals eiwitpoeder en Wei proteïne omarmd. Bovendien loop je door het eten van rauwe eieren natuurlijk meer kans op besmetting met salmonella, al is de kans dat je hier als gezond persoon mee besmet raakt overigens verwaarloosbaar.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.