Hmmm… Gaan aardappelen en groenten er bij jou altijd wel in? Dan ben je vast gek op stamppot, oftewel stoemp? Wij van Goedkoop.be zeggen er in ieder geval geen nee tegen. Daarom besloten we een gezellige stamppotdag te organiseren op kantoor. De keukenprinsessen onder ons beten zich vast in heerlijke variaties van stoemp. Ben je benieuwd naar onze bereidingen en sta je altijd open voor inspiratie voor in de keuken? Smul dan zeker mee met ons testartikel!
Stamppot is een traditioneel gerecht dat over het algemeen bereid wordt uit aardappelen en groenten. Zo ken je waarschijnlijk de populaire varianten wortelstamp of zuurkoolstamp. Stamppot is vooral bekend in Holland, maar ook in ons landje wordt het steeds populairder. Hier kennen we het beter als ‘stoemp’.
Met stamppot kun je eindeloos variëren. Het hoeft bovendien helemaal niet moeilijk te zijn om diverse creaties in elkaar te knutselen. Kies je favoriete groenten, kook ze met de aardappelen of puree, voeg zout toe en giet het water af … Stampen maar! Nu kun je er nog voor kiezen om kruiden, jus en/of vlees toe te voegen. Door deze vele mogelijkheden creëer je telkens weer een uniek gerecht.
Wil je besparen op je stamppot? Dat kan! De gouden inkooptip is om ‘lelijke groenten’ te kopen.
Een tweebenige wortel of kromme courgette… De groenten hebben weliswaar een andere vorm, maar de smaak is hetzelfde. Die vorm maakt jou bovendien helemaal niets uit, aangezien je je groenten toch stampt.
Meer weten over deze voordelige groenten? Je leest het in 'Kromkommertijd: voortaan koop je voordelig je groenten'.
Het keukenteam van Goedkoop.be
Nu de dagen weer kouder worden, vonden wij het tijd om alvast wat keukenvoorbereidingen te doen. Een overheerlijke stamppot is volgens ons namelijk een perfect gerecht om te eten tijdens de koele, donkere dagen. Daarom gingen we zelf aan de slag.
We deden ook alvast een smaaktest! Graag delen we onze bevindingen en recepten met jullie. Hopelijk loopt bij jullie het water ook in de mond…
Anne - Ui paprika stamppot
Deze stamppot maak je from scratch, hier komen geen pakjes aan te pas! Toch hoef je geen uren in de keuken te staan om deze winterse maaltijd klaar te maken. Kook aardappels tot ze gaar zijn en stamp ze met een beetje melk tot een stevige puree. Bak de rode ui en paprika even aan en voeg deze toe aan de aardappelpuree. Voeg naar smaak zout, peper en eventueel wat chiliflakes toe. Eet smakelijk!
Gouden kooktip van Anne: heeft rode ui een te scherpe smaak voor jou? Een andere ui-soort zoals zoete ui of sjalot kan je ook gebruiken. Prei past ook goed in deze stoemp!
Bryher - Rucolastamppot met Parmezaanse kaas en tomaten
Wil je eens een stamppot proberen die net buiten het boekje valt? Houd je van een Italiaanse twist? Dan moet je zeker deze rucola stamppot met Parmezaanse kaas eens maken! Ik heb deze keer gekozen voor een aardappelpuree op 'kant-en-klaar' basis, lekker en gemakkelijk. Het maken van een stamppot hoeft totaal niet tijdrovend te zijn als je de volgende tips volgt. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten goed voorbereid, dus tomaatjes in kleine blokjes snijden, net als de parmezaanse kaas. Zet je kruiden, rucola sla, gesneden groenten, een pan/kom klaar. Het maken van deze aardappelpuree heeft enkel gekookt water nodig. Is deze klaar? Mix alles samen en tadaa! Klaar is je stamppot!
Gouden tip van Bryher: Door vooraf je groenten voor te bereiden en een zakje aardappelpuree bij de hand te houden, kun je bijvoorbeeld wachten met het mixen van je stamppot tot je middagpauze. Hierdoor voorkom je dat de rucola al week is geworden.
Hanna - Stamppot met kool en zure room
Voor mijn stamppot haalde ik de inspiratie bij Jeroen Meus. We hebben een tweewekelijks groentenabonnement. Toen daar eens een spitskool in zat, zocht ik een lekker receptje en zo kwam ik bij spitskoolpuree met gebakken zalm terecht. Het is eigenlijk best simpel, je kookt aardappelen, stooft de in stukjes gesneden spitskool samen met wat ui en stampt alles samen. Afwerken met wat zure room, peper en zout, eventueel wat gesnipperde bieslook. Klaar! Handig ook om al op voorhand te maken, voor als je eens wat minder tijd hebt om te koken.
Gouden kooktip van Hanna: aangezien er geen spitskool te vinden was in de supermarkt, gebruikte ik wittekool. Een prima alternatief!
Ilona - Zoete aardappel pastinaak stamppot
Ook zo gek op de zoet-zout combi? In mijn stamppotje heb ik gekozen voor zowel zoete als zoute ingrediënten, zodat elke hap weer een verrassend smaakje heeft. Zo heb ik als basis gekozen voor de zoete aardappel en de anijsachtige pastinaak. Na het stampen van deze 2 zoete ingrediënten voeg ik vanuit een ander pannetje licht gebakken spekjes, nootjes en stukjes frisse appel toe.
Gouden kooktip van Ilona: Zoet en zout combineren kan een winner óf juist een killer zijn. Combinaties die altijd goud winnen: Maïskolf met zowel zoute boter als suiker erover gestrooid. Zoete ananas in een kiprecept. Pruimen in een hacheeschotel. Karamel met zeezout.
Lieke - Stamppot sla met sojachampignons en seroendang
Ben je niet zo’n keukenprinses en is het koken van een aardappel al een hele klus voor je? Of ben je gewoon lekker lui en heb je geen zin om lang achter het fornuis te staan? Dan is de ‘stamppot’ die ik heb gemaakt een echte aanrader! Met niet veel meer dan een kleine krop romaine sla, een bakje champignons, puree (uit zakje), wat sojasaus en een klein handje seroendang maak je een smakelijke maaltijd in een handomdraai. Bak de sla even in wat olie of boter, totdat je een grillrandje begint te zien. Snij de champignons in kwarten en bak ze bruin in een pan, voeg in de laatste twee minuten een scheut sojasaus toe. Maak de puree volgens de gebruiksaanwijzing op het pak (ik gebruikte Maggi Aardappel Puree voor stamppot). Daar zijn precies de verhoudingen puree, water en groenten aangegeven). Nu nog de sla door de puree mengen, opwarmen en garneren met de seroendang.
Gouden tip van Lieke: Kant-en-klaar puree voor stamppot is een prima alternatief voor wanneer je weinig tijd hebt om verse aardappelen klaar te maken. Het is lekker romig en de smaak wordt er zeker niet minder door!
Yvonne - Spruitjesstamppot met prei
Simpel hoeft niet altijd minder lekker te zijn. Ik gebruikte slechts drie basisingrediënten in mijn stoemp, namelijk aardappelen, spruitjes en prei. Deze laatste twee hebben beiden een erg uitgesproken smaak, dus je moet er maar net van houden. Om de smaak een hele twist te geven, bakte ik na het koken de spruitjes samen met de prei op in kruidenboullion. Nog wat peper, zout en eventueel knoflook toevoegen en stampen maar. Perfect voor als je weinig tijd hebt, maar toch op zoek bent naar een lekker gerecht.
Gouden kooktip van Yvonne: Wat ik vaak doe tijdens het koken, is groenten, vlees en champignons laten sudderen in kruidenboullion met water. Hierdoor geef je het eten een extra smaakdimensie. Voor een stamppot met spruitjes helpt dit om de bittere smaak wat weg te nemen en juist een wat meer zoute smaak toe te voegen.
Wij genoten alvast van deze stamppotdag. Heb je zelf ook nog tips of gerechten voor het maken van de perfecte stoemp? Wij zijn benieuwd en zouden het leuk vinden als je je ideeën achterlaat in een reactie onder dit artikel. We wensen je alvast smakelijk eten als je zelf stamppot gaat maken, bon appétit!
Heb je aardappelen of groenten over van de dag ervoor? Kliekjes zijn de beste vriend van jouw stamppot. Vanaf nu gebruik je de restjes voor je stoemp. Hiermee maak je niet alleen een unieke stoemp, maar bespaar je ook nog eens een hoop centen. Ook ga je er voedselverspilling mee tegen… Driedubbele winst dus. Wil je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Ontdek het in dit artikel…