Het is weer zover, de zomer komt eraan! Eindelijk weer genieten van het warme weer en lekker veel buiten zijn. Het warme zomerweer kan soms je eetlust aantasten. Warme maaltijden lijken dan ineens een stuk minder aantrekkelijk. Het kan met hoge temperaturen dan ook lastig zijn om te bedenken wat je ’s avonds kunt eten. Voor wie hier ook last van heeft, hebben wij vijf smakelijke zomergerechten op een rij gezet. Zo geniet je ook tijdens warm weer van een heerlijke voedzame maaltijd, zonder er al te veel tijd aan kwijt te zijn.
1. Het zomergerecht van 2018: Poké bowls
Poké… wat? Je hebt er misschien al eens van gehoord, Poké bowls zijn hét opkomende gerecht onder hipsters en trendsetters. Hippe saladebars en lunchtentjes kunnen er geen genoeg van krijgen. Poké, wat uitgesproken wordt als pokay, is een traditioneel gerecht afkomstig uit Hawaii. Het bestaat uit koude verse blokjes vis, kip of tofu (zalm wordt het meeste gebruikt) met allerlei verschillende groentes en ook rijst. Het gerecht wordt koud gegeten en op smaak gebracht met dressing. Je kunt gemakkelijk thuis een poké bowl bereiden, zolang je maar gebruik maakt van verse ingrediënten. Of je jouw poké bowl nu zelf thuis maakt of ervan geniet op een terras, de poké bowl is hét zomergerecht van 2018.
2. Klassieke Caesar salad
Deze oude klassieker is altijd goed, zeker in de zomermaanden. Een Caesar salad bestaat uit kipfilet, romaine sla, Parmezaanse kaas, eieren en dressing. Verder kunnen er tevens stukjes pancetta, gekookte aardappel of croutons aan toegevoegd worden. De dressing van een Caesar salad wordt gemaakt door 2 eidooiers, citroensap, olijfolie, ansjovis, knoflook en zout en peper met elkaar te vermengen. De dressing geeft de salade een hartige smaak en zorgt dat deze nét even wat meer vult, zodat je er de hele avond goed vol door zit.
3. Pastasalade met tonijn
Deze pastasalade is heerlijk licht en toch vullend. Natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden voor wie snel een koude pastasalade wil bereiden. Dit is echter een ware klassieker die haast door iedereen weleens gegeten wordt. Alles wat je nodig hebt is pasta (fusilli, penne, macaroni of farfalle), een blikje tonijn, twee hardgekookte eieren, twee eetlepels kappertjes, een blikje mais en wat komkommer en tomaat. Mix deze ingrediënten door elkaar, voeg er wat mayonaise, olijfolie en citroen aan toe en voilà, jouw pastasalade is alweer klaar!
4. Noedelsalade met kip en satésaus
Ook een noedelsalade is perfect om van te genieten tijdens een zwoele zomeravond. Het is snel om te maken en staat met een handomdraai op tafel. Allereerst kook je een pak woknoedels. Wanneer deze afgekoeld zijn mix je de noedels met vier eetlepels pindakaas, vier eetlepels kokosmelk, drie eetlepels chilisaus en twee eetlepels ketjap. Vervolgens voeg je een handje pinda’s, 300 gram gerookte kipfilet en wat groenten (zoals jonge bladsla of wortelreepjes) toe aan het gerecht en klaar! Er zijn tal van variaties mogelijk op deze salade. Zo kun je de kip vervangen door tofu of garnalen en kun je zelf kiezen welke groentes je lekker vindt.
5. Vegetarische couscoussalade
Heerlijk fris en origineel, deze couscoussalade. Ideaal voor een warme avond waarop je wel iets wilt eten, maar geen zware maaltijd kunt hebben. De salade bestaat uit couscous, kikkererwten, rozijnen, granaatappelpitjes, paprika en aubergine. De couscous zet je enkele minuten in een afgesloten schaal met kokend water, totdat het water helemaal opgenomen is. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is de groenten eventjes aanbakken in een pan met olijfolie. Vervolgens meng je alle ingrediënten door elkaar, breng je de salade op smaak met citroensap, zout en peper en kun je aan tafel.
Deze salades lenen zich ook uitstekend voor een zomerse picknick. In een glazen potje neem je ze gemakkelijk mee. Deze glazen potjes en vele andere handige picknickspullen bestel je hier bij HEMA aan scherpe prijzen!
Ook ’s zomers lekker eten
Hoewel we allemaal wat minder eetlust hebben tijdens warme dagen, kan het diner bereiden ook ’s zomers een eitje zijn. Een basis van couscous, pasta of sla in combinatie met een lekkere saus en verse ingrediënten is haast altijd goed. Probeer de vijf recepten en experimenteer met ingrediënten. Dan heb je altijd een gezonde, verse maaltijd op je bord. Zo ben je weinig tijd kwijt aan de bereiding en houd je tijd over om heerlijk van de zon te genieten. Eet smakelijk!