Aan lekker en gezond eten hangt vaak een hoog prijskaartje… toch? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met goedkopere ingrediënten kluts je ook een heerlijke maaltijd in elkaar – zolang je de lekkere combinaties maar kent.
In dit artikel geef ik je eerst een aantal tips om te besparen in de keuken. Daarna verras ik je met een lekker receptje, bestaande uit gezonde én goedkope ingrediënten! De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in de kast staan.
1. Haal altijd voordeelverpakkingen
Klinkt lekker, goedkoop en makkelijk koken jou als muziek in de oren? Komt dat even goed uit! Goedkoop.be heeft deze maand voor jou een exclusieve code van BookSot voor 7% korting op de beste kookboeken van dit moment! Wat dacht je van ‘Snel, gezond en lekker’ van Sue Quinn of ‘’Jamie in 30 minuten’’ van Jamie Oliver. Klik snel door en profiteer van de korting.
Klinkt best logisch toch? Haal van ingrediënten als rijst, pasta, kip of bonen altijd voordeelverpakkingen. Gedroogde producten berg je op in containers, kip leg je (evt. gemarineerd) in de diepvries!
2. Investeer in plastic
Plastic kan ontzettend duurzaam zijn, dit komt omdat je het kan blijven hergebruiken.
Om optimaal te besparen én niet elke dag de hele dag in de keuken te hoeven staan gaan we ‘foodpreppen’ – dit staat voor food preparen. Op dit moment ontzettend populair bij foodbloggers en in de fitness communities. Je gerechten verdeel je in bakjes en deze zet je vervolgens in de koelkast/vriezer.
3. De diepvries is je beste vriend
Naast ’foodpreps’ in je diepvries leg je hier ook je brood, fruit, groente maar ook vlees in. Op deze manier houd je niet alleen je portemonnee gevuld, maar ga je ook voedselverspilling tegen!
4. Restjesdag in een nieuw jasje
Restjesdag wordt voortaan je nieuwe lievelingsdag. Van je diner van gisteren maak je namelijk de heerlijkste gerechtjes. Zo maak je bijvoorbeeld van het ‘kip teriyaki’ gerecht (zie hieronder) de volgende dag een lekkere ovenschotel door het in laagjes in een ovenschaal te leggen. Een paar plakjes kaas op de bovenkant en 20 minuutjes de oven in… voilà! Denk ook aan gevulde wraps, een fritata of quiche gevuld met de groente- en vleesrestjes van gisteren.
Heb je al honger gekregen? Trek dan gauw je schort aan en maak het volgende gerechtje!
Kip Teriyaki met zilvervliesrijst en gegrilde courgette
Ingrediënten:
- 2/3 kipfilets
- 150 gram zilvervliesrijst
- 1 courgette
- half uitje
- 2 worteltjes
- eventueel ijsbergsla voor een frisse bite
Qua sauzen/kruiden:
- Honing
- Sojasaus
- Cayennepeper
- Zout
- Sesamzaadjes
- Provençaalse kruiden
- Olijfolie (of evt. zonnebloemolie)
Bereiding:
1. Snijd de kipfilets in kleine blokjes en marineer ze in een combinatie van 10 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels honing, 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, een handje sesamzaadjes en een snufje cayennepeper en zout. Laat het een kwartiertje marineren. Zet de oven aan op 180 graden.
2. Snijd de courgette in kwartjes en meng hier wat olijfolie (of zonnebloemolie) door. Strooi hier Provençaalse kruiden, cayennepeper en zout over. Snijd ook vast de ui en wortel in stukjes, deze ga je straks tegelijk met de kip in de pan doen. Leg de courgette op een met bakpapier bekleedde ovenschaal en zet deze 15 minuten in de oven.
3. Doe 150 gram rijst in een pan en zet deze op hoog vuur – kook de rijst gaar in ongeveer 10 minuten.
4. Braad de kip, wortel en ui in een pan voor ongeveer 10 minuten. De kip is gaar wanneer de blokjes wit zijn vanbinnen.
5. Schep alles op een bord en maak eventueel af met wat frisse ijsbergsla.