Als we denken aan Frankrijk denken we aan heerlijk wijn of een goede kaas. Denk je aan Indië, dan gaan onze gedachten meteen naar een verrukkelijke curry of kleurrijke kruiden. Toch is er één land dat zich in elk land toch een beetje als favoriet heeft opgesteld: Italië. Dat ligt aan de ene kant aan pizza, maar vooral pasta heeft onze harten veroverd.
De echte hobbykoks onder ons hebben het misschien al geprobeerd en weten dan ook meteen dat een echt pasta recept een hele helse karwei is. Gelukkig hebben wij even de allerbeste tips verzameld waardoor jij echte hemels pasta maakt die precies recht uit Rome of Toscane komt.
Olijfolie toevoegen
Je hebt het misschien al eens eerder gedaan, maar er doet een mythe de ronde dat je olijfolie moet doen bij je droge pasta die net gekookt heeft. Dat is helemaal niet zo, echte Italianen doen lekker veel olijfolie bij hun hele gerecht. Daarom zie je ook vaak een flesje olijfolie op tafel staan als je op restaurant gaat in Italië.
Opdienen
Wil je dat je pasta die je thuis maakt net zo goed smaakt als die op restaurant? Stop dan met je saus en pasta apart op te dienen. Je gerecht zal een heleboel meer smaak hebben als je je saus bij je pasta doet en die nog even samen op het vuur zet. Bovendien raden ze in Italië ook aan om al een beetje kaas hieraan toe te voegen, zo smelt die beter samen met de rest van je gerecht.
Kookwater
Deze tip heb je waarschijnlijk al eens gehoord, maar het is toch het herhalen waard. Wanneer je pasta net gekookt heeft, giet je best een klein beetje van je kookwater bij saus. Italianen zweren dat hierdoor de saus en pasta een stuk beter smaken, en ook de textuur verbetert.
Welke pasta
Er is niks verwarrender dan in een rij vol verschillende pastasoorten staan en niet weten welke je moet gebruiken voor jouw gerecht. Gelukkig is er daar een handig middeltje voor. Maak je een gerecht met een erg dikke saus? Dan gebruik je best een dikke of losse pasta om die smaak te evenaren. Ga je te werk met een dunnere saus waardoor je goed de pasta kan zien? Koop dan ook een dunnere of kleinere pasta.
Op tijd serveren
Sommige mensen zetten hun pasta op en wanneer die eerder klaar is dan de saus, laten ze die even wachten. Dat is zeker de bedoeling niet, je pasta wordt droog en verliest zijn smaak vanaf je het uit het water haalt. Te lang in koud water laten is ook niet goed, dan zwelt je pasta heel erg snel op. Zorg er dus voor dat je pasta en saus al klaar is tegen je je pasta aan de kook brengt.
Geen water
Als je verse pasta maakt kom je aan bepaald stadium aan het kneden. Veel mensen grijpen meteen naar water om het mengsel elastischer en soepeler maken, maar daardoor verslapt je pasta en wordt die automatisch ook overkookt. De boodschap is dus kneden, kneden en kneden. Na 10 minuten doorzetten moet het normaal een stuk makkelijker gaan.
Rollen
Eenmaal je je deeg hebt uitgerold en in slierten hebt versneden, is het tijd voor het koken. Vele mensen laten hun slierten gewoon zo in het water zakken, maar het is een stuk, makkelijker als je ze gewoon in een klein los rolletje plooit en zo de pan in gooit. Ze komen sowieso los, maar passen allemaal beter in de pan en blijven minder snel aan elkaar kleven.