In het zonnetje eten op een terras geeft een echt zomergevoel. Natuurlijk is het fijn als je maaltijd goed past bij de warme temperaturen. Sommige gerechten sluiten beter aan bij de sfeer dan andere.
Ontdek welke receptjes je kan maken bij warm weer én hoe je deze voordelig kan bereiden! We denken hierbij uiteraard verder dan het klassieke slaatje, maar toch vernoemen we het nog even graag!
1. Frisse slaatjes bij warme dagen
Slaatjes doen het altijd goed bij warme temperaturen. Ze zorgen voor de nodige verfrissing en liggen nooit zwaar op de maag. Met enkele speciale accenten krijgt je slaatje een extra dimensie!
We geven je graag een voorbeeldje om je op weg te helpen. Maar hé, trek gewoon de koel- en voorraadkast open om te kijken wat je in huis hebt. Met wat creativiteit stel je zelf een topslaatje samen.
Slaatje met sinaasappel, Roquefort, spek en gembervinaigrette op Jeroen Meus’ wijze
Jeroen Meus benadrukt dat het geheim van een geslaagd slaatje smaak is. Met de juiste combinatie van karaktervolle producten wordt een dergelijk bordje groen al snel boeiend. In dit recept doet hij een poging met enkele speciale ingrediënten.
Ingrediënten: 4 dikke plakken gerookt spek (0,5 cm), 150 g blauwschimmelkaas (bv. Roquefort), 3 sinaasappels, 1 bussel waterkers, 1 bussel rucola, 50 g walnoten, scheut olijfolie, enkele druppels sesamolie, 15 g gember (stukje knol), 2 eetlepels honing, peper, zout
Bereiding: Verwijder het zwoerd van de lapjes gerookt spek en eventuele restjes kraakbeen. Snij het spek vervolgens in gelijke reepjes van een halve centimeter breed. Bak het spek goudbruin in wat olijfolie tot het spekvet bijna weggesmolten is. Laat de krokante spekjes nadien uitlekken op wat keukenpapier.
Gebruik de a vif-techniek om de sinaasappelen te versnijden in beeldschone partjes zonder vlies. Werk boven een schaal met een zeef erin en vang al het sap op dat weg drupt tijdens het snijwerk. Knijp ook de versneden vruchten nog eens uit.
TIP: Ontdek in het filmpje hoe je een sinaasappel a vif snijdt!
Als volgende stap hak je de walnoten in grove stukken. Spoel rucola waterkers voorzichtig schoon en laat de sla grondig uitlekken, die je op een ruime vlakke serveerschotel legt.
Tijd om walnoot en stukjes sinaasappel erop te schikken. Lepel daarna een deel van de vinaigrette over de salade. Breek als final touch de blauwe kaas in stukjes en verdeel de kaas en de krokante spekjes over de bereiding.
2. De zoete toer op!
Ook zoete gerechten zijn lekker tijdens de zomermaanden. Denk bijvoorbeeld aan typische seizoensvruchten als lekkere aardbeien of een sappig stuk watermeloen. Gecombineerd met een bolletje ijs of wat yoghurt heb je meteen een topdessert.
Ouderwetse wafeltjes met ijs en aardbeien
Ingrediënten: olijfolie (om het wafelijzer in te vetten), 4 eetlepels speltmeel, 2 eetlepels boekweitmeel, 3 eieren, 2 theelepels bakpoeder
Bereiding: Meng het meel, het boekweitmeel en het bakpoeder samen met de eieren tot een stevig beslag. Verwarm daarna het wafelijzer en vet deze in met olijfolie.
Verdeel ongeveer een vierde van het beslag per vakje in het wafelijzer en bak de wafels per 2 stuks gedurende ongeveer 5 minuten. Maak het wafelijzer in de tussentijd niet open om het mooiste resultaat te bereiken.
Leg de wafels op een bord en snijd de aardbeien in stukjes. Maak het geheel af met een bolletje ijs.
Een ander typisch zomers toetje of tussendoortje is de smoothie. Net als bij slaatjes en pasta's kun je er eindeloos mee variëren.
En het voordeel is, fruit dat al iets te lang in de fruitschaal ligt, verwerk je nog perfect tot een overheerlijke smoothie. Wat je vroeger misschien wat sneller in de vuilnisbak zou gooien, doet nu nog perfect dienst.
We zetten alvast een aantal verrassende receptjes voor je op een rij. Of sla zelf aan het experimenteren, je weet maar nooit welke smakelijke vondst je doet!
3. Italiaanse gerechten voor een zuiderse sfeer
Italië kent een heerlijk mediterraans klimaat. De Italiaanse gerechten zijn dan ook perfect aangepast aan zwoele temperaturen! Denk vooral aan lekkere pasta’s vol kraakverse producten.
Zomerse pasta met vijgen
ngrediënten: 150 g pancetta, 350 g spaghetti, 250 g ricotta, rasp en sap van ½ citroen, 1 klein uitje, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 teentje knoflook, handje verse basilicum, 3 verse vijgen, 100 ml room, 60 g walnoten (grof gehakt), zwarte peper
Bereiding: Snij de pancetta in reepjes en bak het in een grote pan tot het lichtbruin ziet. Hak de ui en knoflook fijn, voeg toe aan de pancetta en bak een paar minuutjes mee. Verhit in een andere pan een ruime hoeveelheid water en kook de spaghetti in 10 tot 12 min al dente.
Rasp ongeveer de helft van de schil van de citroen en voeg dit toe aan de pancetta en ui. Voeg vervolgens ook het citroensap toe. Schenk de room erbij en roer het mengsel goed door. Giet de spaghetti af en vang hiervan wat kookvocht op. Voeg ongeveer 150 ml kookvocht toe aan de roomsaus. Scheur de basilicum in stukjes en voeg dit toe aan de saus. Breng alles op smaak met wat zwarte peper.
Schep de spaghetti door de saus totdat alles goed bedekt is. Voeg als laatste de walnoten toe. Roer vervolgens de balsamicoazijn en olijfolie door elkaar in een kommetje. Snijd de vijgen in stukjes en bestrijk met het mengsel. Grill ze 2 minuten aan beide kanten in een pan en let op dat ze niet blijven plakken. Doe alles bij elkaar en je zomers gerechtje is klaar!
Welke gerechtjes eet jij graag bij warm weer? Laat het ons weten!
Bron: Dagelijkse kost, Leuke Recepten, Recepten.be