De kaasfondue is vooral in de winter heerlijk en daarom ook super populair onder de wintersporters Wil je zelf aan de slag met gesmolten kaas? Wij geven je graag tips over de kazen die je kunt gebruiken en de gerechten die je erbij kunt serveren. Zo verras jij straks je gasten met een wel heel compleet diner. En natuurlijk helpen we je na het smullen, de fonduepan weer mooi schoon te krijgen.
Hoe je een echte Zwitserse kaasfondue organiseert
Kaasfondue is een populair recept tijdens de winter en voor speciale gelegenheden. Kaasfondue wordt vaak gemaakt met kazen als gruyère of emmentaler, maar kan ook met andere kazen worden bereid. Je maakt een dikke saus van de kazen en wijn of melk, waarin je stukjes brood doopt. Welke kazen je gebruikt en wat je naast de Zwitserse kaasfondue het beste serveert, lees je ook nog in dit artikel.
Recept voor kaasfondue
Om het je gemakkelijk te maken, delen we graag het beproefde recept voor kaasfondue. Zoals eerder gezegd kun je variëren met de kazen die je gebruikt en er eventueel nog andere smaakmakers aan toevoegen. Voor de klassieke variant heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 150 gram kaas per persoon, geraspt en op kamertemperatuur
- 75 milliliter wijn (niet mousserend) of een vervanger zoals melk of bouillon
- Een teentje knoflook, geplet en gehalveerd
- Een scheutje citroensap
- Eventueel een borrelglaasje kirsch
- Maïzena
- Zout, peper en nootmuskaat om op smaak te brengen
- Droog brood voor het dopen
Wrijf de fonduepan in met de knoflook en laat deze eventueel meekoken voor een sterkere knoflooksmaak. Giet de wijn of de vervanger in de pan en breng aan de kook. Vis de knoflook eruit en voeg het citroensap toe. Dit zorgt voor een homogeen mengsel en laat de kaas gemakkelijk smelten. Voeg de kaas langzaam toe en laat deze smelten. Blijf ondertussen voortdurend roeren. Laat niet te hard koken, anders ontstaat er een rubberachtige substantie. Voeg eventueel de kirsch toe en bind de fondue met maïzena die is aangelengd met wijn of de vervanger, totdat het geheel een glad mengsel is. Breng op smaak met de zout, peper en nootmuskaat.
Loopt het water je al in de mond? Maar oeps, heb je nog geen fonduepan? Geen nood, kies hier bij ColliShop direct een geschikt exemplaar uit.
Doop direct de stukjes brood in de kaasfondue om te voorkomen dat het mengsel te stijf wordt. Gebruik ouder brood, want vers brood valt gemakkelijker van de vorken. Is je oude brood ook direct weer ergens goed voor.
Eerder een heerlijke wintersportvakantie gehad? Zou je zo weer eens terug willen, maar is er geen tijd of budget voor? Boek jezelf een dagje indoor skiën bij Skidôme! Met als afsluiter van de dag uiteraard een verrukkelijke kaasfondue!
Bijgerechtjes voor de kaasfondue
Naast brood kun je natuurlijk ook andere dingen in de kaas dopen. En zoals je hieronder kunt zien hoeven dat geen dure hapjes te zijn. Zo blijft je Zwitserse kaasfondue heel voordelig. Een aantal ingrediënten die bij ons in de smaak vielen:
- Gebakken aardappelpartjes
- Bloemkoolroosjes (eventueel gebakken)
- Broccoliroosjes (eventueel gebakken)
- Paprika in reepjes (eventueel gebakken)
- Stukjes wortel (eventueel gebakken)
- Champignons
- Nachochips
- Garnalen
- Radijsjes
- Stengels selderij
- Kort gekookte prei of lente-ui
- Gekookte ham
- Druiven
Bij de kaasfondue kun je een lekkere witte wijn kiezen of besparen door Ceylon thee te drinken. Omdat de alcohol uit de wijn verdampt bij 70 graden Celsius, hoef je niet bang te zijn dronken te worden van de fondue zelf.
Na de kaasfondue: de fonduepan reinigen
Wat een aantal van ons ervan weerhoudt om regelmatig zo’n gezellige Zwitserse kaasfondue te organiseren, is het lastige schoonmaken van de pan. Door de pan van te voren in te smeren met knoflook voorkom je het aankoeken van de kaas al voor een groot deel. En met onze tips voor het schoonmaken van de fonduepan, ben je straks nog sneller klaar. Volg de volgende stappen na afloop van het fonduen:
- Vul de pan met koud water;
- voeg een vaatwastablet of –poeder toe;
- laat een nachtje weken;
- spoel de pan eenvoudig schoon.
Raclette
Net even wat anders als kaasfondue, maar ook verrukkelijk (als je van kaas houdt tenminste) is de kaas raclette. Bij raclette wordt een kaas doormidden gesneden en deze wordt verwarmd door een vuur of zo'n specifiek raclette-toestel. Bij de raclette wordt vaak aardappel in schil gegeten en diverse groenten. Vandaag de dag wordt ook steeds meer een gourmetstel gebruikt voor de raclette.
Klinkt goed zo'n raclette, niet? Wil het echter ook eens afwisselen met een avondje gourmetten? Best kies je dan voor een gourmetstel. Je hebt volop keuze in uitvoeringen. Zie hier het aanbod van Blokker maar eens.
De kazen die je voor de saus van de raclette kunt raspen, zijn traditioneel vaak Zwitserse kazen. Hierbij zorgt de appenzeller voor de overheersende smaak en de emmentaler voor die heerlijke kaasslierten die we graag zien bij kaasfondue.
Ook cantal als vervanger van de appenzeller kaas smaakt uitstekend in de fondue. In plaats van emmentaler kun je kiezen voor een andere gekookte kaas oftewel fromage cuit, zoals comté. Deze zijn door hun smeltgedrag, dat tijdens het koken ontstaat, zeer geschikt voor kaas raclette. Ook kan er gekozen worden voor de combinatie van cheddar met gruyère. Nederlandse kazen zijn vaak minder geschikt voor Zwitserse kaasfondue vanwege het smeltgedrag.
Geitenkaas is ook heerlijk voor de variatie en ook het toevoegen van stukjes ham, bosui of walnoot geeft de raclette een compleet ander aroma.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.