Ginkgo Biloba is steeds vaker te vinden in natuurwinkels en homeopatische (web)winkels. Het bestaat in tientallen varianten, van een thee tot capsules en Ginkgo Biloba druppels. Maar wat is het eigenlijk? En waarom is het ineens zo populair? Dit is alles wat je moet weten over deze geneeskrachtige thee - en waarom je absoluut Ginkgo Biloba kopen wilt!
Waar komt Ginkgo Biloba vandaan?
Ginkgo Biloba is een boom die van oorsprong uit Azië komt. De boom kan ontzettend oud worden: de oudste bekende Ginkgo Biloba is wel 3500 jaar oud! De boom heeft een opvallend uiterlijk, wat de boom ook zijn naam geeft. Ginkgo is afkomstig van ‘gin’ (zilver) en ‘kyo’ (abrikoos). De vruchten van de Ginkgo lijken inderdaad op zilverkleurige abrikozen. De naam ‘Biloba’ is Latijns en betekent ‘tweelobbig’, omdat de bladeren uitlopen in twee gescheiden delen.
De geneeskracht van Ginkgo Biloba
Al 2800 jaar geleden werd voor het eerst de geneeskrachtige werking van het blad van de Ginkgo Biloba beschreven. De noot van de abrikoos werd daarvoor ook al gebruikt voor allerlei kwalen, met name voor de spijsvertering. Het blad raakte bekend als stoommiddel tegen verkoudheid en om astma te verlichten. Later werden steeds meer geneeskrachtige eigenschappen aan de noot en aan het blad toegeschreven. Het is dan ook niet zo gek dat ontdekkingsreizigers delen van de boom, die ze de Japanse tempelboom noemden, meenamen naar Europa.
Onderzoek naar de werkzaamheid
Ondertussen zijn er al heel veel onderzoeken gedaan naar de werking van Ginkgo Biloba op allerlei kwalen. Met name het blad is helemaal onderzocht om te ontdekken welke stoffen er allemaal in zitten. Dat blijkt een indrukwekkende lijst te zijn! Elke stof heeft weer een andere invloed op het lichaam en samen blijken ze een prima combinatie om allerlei ziekten te remmen of te genezen. Met name in de Fytotherapie (therapie met behulp van planten) wordt Ginkgo Biloba veel toegepast met duidelijke resultaten.
De geneeskracht van Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba blijkt voor heel veel dingen goed te zijn. Dit zijn enkele opvallende ontdekkingen:
- Ginkgo Biloba bevordert de doorbloeding van de hersenen. Het zorgt ervoor dat ziekten als dementie en Alzheimer geremd worden. Daarnaast bevordert het herstel bij bijvoorbeeld hersentrombose en hersenbloedingen en het helpt ze ook voorkomen.
- De betere doorbloeding geldt ook in de rest van het lichaam. Met name verslechterde doorbloeding door bijvoorbeeld roken, diabetes of overmatig suikergebruik wordt weer bevorderd door de Ginkgo Biloba.
- Ginkgo Biloba maakt de wanden van bloedvaten ook sterker. Dat is met name praktisch als je zwakke aderen hebt, bijvoorbeeld door spataderen of aambeien. Als je als vrouw de pil gebruikt, verkleind Ginkgo Biloba de kans op trombose.
- De stoffen uit de bladeren van de Ginkgo Biloba werken ook zeer goed samen met andere stoffen. Zo helpen ze als hulpstof goed bij behandeling van heel veel klachten, zonder dat ze op zichzelf een genezende werking hebben.
Wanneer kun je Ginkgo Biloba nemen?
Steeds meer mensen ontdekken de geneeskrachtige werking van Ginkgo Biloba. Je kunt het heel goed preventief nemen om klachten te voorkomen in de toekomst. Maar het werkt ook goed om het herstel te bevorderen als je al bepaalde klachten hebt. Er zijn echter twee uitzonderingen:
- Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar gebruik van Ginkgo Biloba tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding. Daarom is het beter dit middel dat even te laten staan.
- Als je al medicijnen gebruikt kan Ginkgo Biloba invloed hebben op hun werking. Vaak versterkt het de werking van medicijnen, maar niet altijd. Vraag dit dus altijd na bij de specialist of fytotherapeut.
Behalve deze twee uitzonderingen is er in principe geen enkel bezwaar tegen het dagelijks gebruik van Ginkgo Biloba. Het is zelfs zeer heilzaam en wordt steeds vaker aangeraden om te gebruiken bij ‘vage klachten’ zoals vermoeidheid of (lichte) depressie.
De vormen van Ginkgo Biloba
Er zijn globaal gezien drie vormen waarin je Ginkgo Biloba tegenkomt in de winkel. De eerste vorm is een capsule die je dagelijks kunt innemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen samen met een vitaminesupplement. Dit is echter niet voor iedereen praktisch, bijvoorbeeld als je het al snel vergeet of als je moeite hebt met capsules slikken. Er is ook een vloeibare vorm van Ginkgo Biloba, waarbij je druppels kunt innemen. Je kunt het dan bijvoorbeeld ook mengen door pap. De laatste en bekendste vorm is Ginkgo Biloba thee. Deze thee heeft een heerlijke smaak en blijkt heel goed te zijn om de werkzame stoffen op te nemen in je lichaam. Thee drinken is dus zeker een aanrader, je krijgt zowel vocht als een geneeskrachtig kruid binnen én het is ook nog eens lekker. Neem dus eens een kijkje in de natuurwinkel en geniet van deze gezonde thee die je gezondheid bevordert.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.