Ken je dat, dat de rekening in een restaurant veel duurder uitvalt dan je had verwacht? Aangenaam is natuurlijk anders.
Vaak komt de rekening minder voordelig uit door speciale trucjes die slimme restaurantuitbaters gebruiken. Op heel wat manieren proberen de restauranthouders wat extra winst te maken.
Er wordt keihard gewerkt in restaurants en daar willen we best voor betalen, maar liefst zonder onze eigen portemonnee uit het oog te verliezen. Lees daarom verder en ontdek hoe je je budget onder controle kan houden wanneer je uit eten gaat.
Verraderlijke opmaak van de menukaart
Heb jij het ook al gemerkt? In iets chiquere restaurants is het altijd moeilijker om de kaart in één oogopslag te vatten. De lay-out is complexer en de structuur legt zeker niet in jouw mond wat het goedkoopste gerecht is. Waar moet je juist op letten?
Gecentreerde prijzen
Restauranthouders houden ervan de prijzen van hun gerechten te centreren in plaats van deze rechts uit te lijnen, zodat jij het zeker en vast moeilijker zal hebben om de prijzen af te wegen ten opzichte van elkaar. Zo loop je al snel in de val om geen goedkoop gerecht te kiezen, maar voor een duurder te gaan.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Eén uitschietende prijs
Natuurlijk niet voor hét duurste, want die prijs schiet meestal heel erg de hoogte in. Weet je waarom de slimme restaurantuitbater dit doet? Om het op één na duurste gerecht goedkoper te laten lijken.
Waar zijn de euro-tekens?
Ook gebeurt het dat de euro-tekens weggelaten worden bij de prijzen, zodat je slechts indirect door hebt dat het om geld en dus waarde gaat. Zo zal je minder snel in euro rekenen en gemakkelijker een gerecht bestellen waar een hoog getalletje naast staat.
De rechterbovenhoek zoekt jouw aandacht
Daarnaast zou je, volgens Charles Spence, professor in de experimentele psychologie, bij het bekijken van een menukaart het meeste aandacht geven aan de rechterbovenhoek. De gerechten die links onderaan staan zou je sneller over het hoofd zien.
TIP: Bekijk heel de menukaart en neem de tijd om alles te vergelijken – al voel je je ongemakkelijk omdat je er nogal lang over doet.
Wijn is altijd venijn
Kom jij niet graag gierig over?
Net zoals bij het gerecht zelf, koop je meestal de op één na duurste wijn, om niet gierig over te komen. Vaak is dit juist de wijn waar de pientere restauranteigenaar het meeste winst mee ophaalt, maar jij betaalt nog steeds de volle pot.
Wijn en geld schenken
De ober zal er ook niet voor terugdeinzen om de glazen van het hele gezelschap regelmatig te komen bijvullen. Zo zul je sneller een extra fles bijbestellen.
TIP: Zeg op tijd dat je genoeg wijn hebt gehad en koop de wijn in de prijsklasse die jou zint.
De muziek zit diep in jouw portemonnee
Connectie tussen noten en wijn
Als er muziek speelt in de omgeving waar je tafelt, zal je sneller geld uitgeven. Als je in een restaurant zit waar ze Franse en Engelse wijnen verkopen en er speelt Franse muziek op de achtergrond, dan zal je waarschijnlijk sneller voor de Franse wijn kiezen. Als deze nu zeker net niet duurder is dan de Engelse?
Klassiek, maar aantrekkelijk
Ook klassieke muziek kan jouw bestedingspatroon veranderen. Dit bewees de University of Leicester met haar onderzoek. Wanneer er helemaal geen muziek is, zal je minder snel in je portemonnee tasten.
TIP: Probeer je bij je keuze niet te laten verleiden door klassieke muziek of muziek gekoppeld aan een land of cultuur.
De trucs van de restauranthouder én de ober
Verkopen is innen
De ober weet heel goed hoe hij de duurste gerechten aan de man moet brengen. Als je in gezelschap bent is het schaamtelijk om de prijs te vragen wanneer de ober de suggesties van de dag opsomt. De ober gebruikt een speciale volgorde, want enkel de laatste gerechten en wijnen die genoemd worden kan jij goed onthouden en dit zijn natuurlijk de duurste.
Het zit hem in de kledij
Obers die rood dragen krijgen vaak een grotere fooi en ook de persoon die de rekening betaalt eens aanraken, helpt om de fooien te doen stijgen.
TIP: Laat je niet inpakken door een ober en aarzel niet om de prijs aan hem te vragen Als klant blijf je koning.
Bron: The Guardian