We kennen het allemaal: ben je net zo goed bezig met je dieet en dan komen de Kerstdagen eraan. Tafels vol lekker eten en de hele dag lekker binnen zitten kletsen met familie en vrienden. Heerlijk natuurlijk, maar niet zo goed voor de lijn. Het kan behoorlijk lastig zijn om je goede voornemens vol te houden tijdens de feestdagen.
Maar wees niet bang, ook wanneer je op dieet bent kun je lekker genieten deze Kerst. Smullen van een heerlijk dessert en tegelijkertijd bezig zijn met de lijn, het is makkelijker dan je denkt. Speciaal voor jou hebben wij het web afgestruind naar de lekkerste koolhydraatarme dessertrecepten. Zo geniet je van een smakelijk kerstdiner zonder iets te missen én zonder de spijt achteraf!
Gezonde tiramisu
Tiramisu, een echte feestklassieker. Maar niet bepaald gezond.. toch? Deze speciale koolhydraatarme tiramisu is lekker fris en licht en bevat slechts 112 calorieën per bakje! Je begint door twee beschuiten in een schaaltje te leggen, en hier wat espresso overheen te gieten. Als de beschuiten zacht zijn geworden, doe je er magere kwark met amandelaroma bij. Bedek de ‘tiramisu’ met rauwe cacaopoeder en leg hier aardbeien op voor een lekkere zoete smaak. Lekker én super gezond!
Koolhydraatarme ricotta taartjes
Gek op taart, maar minder gek op de bijbehorende calorieën? Dan zijn deze ricotta taartjes jouw nieuwe favoriet! Het beslag maak je door 100 gram amandelmeel, 35 gram kokosmeel, 50 gram zoetstof, 250 gram ricotta, 3 eieren, 30 gram roomboter en 50 ml kokosmelk, een snufje zout en een theelepel bakpoeder met elkaar te mengen. Als het allemaal goed gemixt is, voeg je hier 150 gram rode vruchten aan toe. Deze kun je gewoon bevroren er doorheen mixen. Doe ze in kleine taartvormpjes en bak de taartjes gedurende 25 minuten op een temperatuur van 175 graden. Daarna is het genieten geblazen!
Op zoek naar nog meer inspiratie voor koolhydraatarme recepten of natuurlijk 'normale' desserts? Snuffel hier eens door BookSpot aanbod.
Feestelijke Pavlova
Een andere kerstklassieker is de van origine Russische Pavlova. Dit feestelijke gerecht wordt gemaakt van opgeklopte eiwitten en is gemakkelijk koolhydraatarm te bereiden. Hoewel een Pavlova intimiderend klinkt en er prachtig uitziet, is het verrassend simpel te maken. Erg belangrijk is om te zorgen dat je kom, gardes en handen allemaal geheel vetvrij zijn. Maak ze daarom schoon met citroensap en droog alles vervolgens af met keukenpapier. Klop daarna 4 eiwitten, samen met citroensap en een theelepel vanille, stijf. Vervolgens voeg je al mixend glazuur of ‘icing’ in poedervorm toe. Spreid daarna het eiwit met een spatel op een bakblik uit en bak de Pavlova zo’n 60 tot 90 minuten lang op 100 graden. Daarna zet je de oven uit en laat je hem nog minstens een half uur afkoelen in de oven.
De topping
Terwijl de Pavlova afkoelt, kun je de vanilleroom alvast maken. Dit doe je door 4 eidooiers met icing tot een egale massa te kloppen. Verwarm 200ml slagroom met vanille in een pannetje en voeg de eidooiers hieraan toe. Wanneer het goedje tot een soort vla is getransformeerd, giet je het geheel in een koude kom en leg je er huishoudfolie overheen om te zorgen dat er geen velletje op komt. Als alles is afgekoeld voeg je er 100 gram roomkaas aan toe en een snufje zout. Haal hierna de afgekoelde Pavlova uit de oven, besmeer hem met de vanilleroom en versier met rode vruchten. Je kunt hem het beste direct serveren om instortgevaar te voorkomen.
Romige vanillesoesjes
Zachte slagroomsoesjes, wie houdt er niet van? Helaas zijn ze vaak behoorlijk vettig en niet bepaald suikervrij. Gelukkig hebben wij de oplossing gevonden in deze heerlijke zoete vanillesoesjes. Ze zijn zo vol van smaak dat het verschil met normale soesjes haast niet te proeven is! De bereiding is heel gemakkelijk.
Eerst splits je 4 eieren en voeg je een theelepel vanille aroma, een snufje zout, een eetlepel Stevia en een theelepel bakpoeder eraan toe. Mix het goedje vervolgens stijf met een vetvrije mixer. Vorm van dit beslag 15 kleine bolletjes op een ingevette bakplaat en bak ze in 15-20 minuten af op 180 graden. Tijdens het bakken maak je de vulling: klop 250 ml slagroom stijf samen met 2 el Stevia en een theelepel vanille. Doe dit in een spuitzak en vul ieder soesje na afkoelen met het slagroommengsel. Dit doe je door met een mes een gaatje te prikken in de onderkant en hier de slagroom in te spuiten. Versier ze eventueel met een beetje Stevia poedersuiker en klaar is Kees. Op een gezonde manier genieten is nog nooit zo makkelijk geweest!
Omdat de feestdagen al de nodige stress met zich meebrengen, mag je het jezelf best wel wat gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld met een keukenmachine. Bekijk bij Blokker meteen het aanbod, kies jouw favoriet en beperk zo de tijd in de keuken tijdens de Kerstdagen.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.