Je zult er inmiddels vast al van gehoord hebben: een airfryer. De nieuwste musthave voor in de keuken, want je kunt er niet alleen veel gezonder je voedsel mee frituren, je kunt er ook een eitje in koken, brood in afbakken of groenten in klaarmaken. Doordat er gebruik wordt gemaakt van hete lucht in plaats van frituurvet, krijg je veel minder calorieën en verzadigde vetten binnen. Maar hoe werkt zo’n airfryer nu precies? En zijn er behalve de voordelen ook nadelen? Daarover lees je hieronder meer. En mocht je na het lezen hiervan denken: die wil ik wel één, zo’n airfryfer, dan vind je onderaan ook meteen een overzicht van welke airfryers je nu het beste kunt aanschaffen.
Wat is het?
De officiële Nederlandse benaming voor een airfryer is een heteluchtfriteuse. Het woord ‘airfryer’ is eigenlijk de merknaam die Philips eraan gegeven heeft, maar in de volksmond wordt ‘airfryer’ ook gebruikt voor andere merken die heteluchtfriteuses verkopen. Voedsel bereiden met een airfryer is een hele nieuwe manier van koken die wel lijkt op, maar niet te vergelijken is, met een gewone friteuse of met een heteluchtoven. Er wordt wel hete lucht gebruikt en je kunt er inderdaad ook friet en snacks in bereiden, maar verder is het toch echt totaal verschillend. De aangezogen hete lucht wordt in een airfryer verwarmd tot ongeveer 200 graden Celsius en deze lucht wervelt vervolgens constant rond het gerecht. Zo word t het gerecht gaar en krijgt het een krokant korstje.
Wat is er zo geweldig aan?
Een airfryer is binnen een paar minuten helemaal voorverwarmd, terwijl dat bij een oven veel langer duurt. Dat is handig als je alleen voor jezelf even een snack wil klaarmaken bijvoorbeeld. Het apparaat kan goed overweg met frites en snacks. Deze worden lekker krokant en gelijkmatig gaar, terwijl dat in de oven niet altijd het geval is. En behalve frituren, kun je er ook diverse soorten voedsel in stomen, bakken, poffen en braden, dus het is zeker meer dan alleen een friteuse. Het smaakt ook écht anders, voedsel uit de airfryer. Zo blijven groenten bijvoorbeeld lekker sappig en knapperig en behouden ze hun vitaminen veel meer. Verder kun je ook vlees heerlijk mals bereiden en kun je er zelfs een mini pizza in klaarmaken! Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos én gezond.
Verrassende recepten
Zoals gezegd, kun je veel meer met de airfryer dan alleen frites en snacks bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk broodje met ei, kaas en spek? Of een bladerdeegrol met zalm en roomkaas? Klinkt verrukkelijk en dat is het ook kunnen we je verklappen. Hier speciaal voor jou de recepten:
Broodje ei met spek en kaas
Een zondagmorgenontbijt om je vingers bij af te likken? Dat is voortaan een eitje. Je neemt vier ronde afbakbroodjes, snijd hiervan de top en belegt het met een lapje kaas. Vervolgens gooi je er het rauwe ei bovenop en maak je het geheel af met wat geraspte kaas en/of spek. Bak de broodjes 10 minuten af in een voorverwarmde airfryer op 180 graden. En dan smullen maar!
Bladerdeegrol met zalm en roomkaas
Het volgende recept is al net zo makkelijk en ideaal wanneer er visite langskomt. Je legt drie vellen bladerdeeg naast elkaar en drukt de randen aan elkaar vast. Hierna smeer je er een flinke laag roomkaas op en legt hier vervolgens weer gerookte zalm op. Bestrooi eventueel nog met wat dille. Snijd de rol in 5 plakken en bestrijk met wat eigeel. Leg de plakken voor ongeveer 8 tot 10 minuten in een voorverwarde airfryer op 180 graden. Oeh, dat smaakt naar meer, of niet? Gelukkig zijn er airfryer recepten genoeg! Koop hier bijvoorbeeld bij BookSpot dit geweldige receptenboek en experimenteer er op los!
Elk voordeel heb z’n nadeel
Toch zijn er ook wel wat nadelen te benoemen van een airfryer. Het is de vraag of ze opwegen tegen de voordelen, maar het is wel goed om ze te weten, voordat je halsoverkop naar de winkel rent. Het is ten eerste best wel een gevaarte dat een behoorlijke ruimte in je keuken inneemt. Daarbij kun je er, ondanks deze grootte, geen hele grote gerechten in maken. Als je dus voor een groot gezelschap iets wilt bereiden, zul je het in meerdere keren moeten doen. Zelfs een XXL Airfryer is nog maar voldoende voor een maaltijd voor zo’n drie personen, dus daar moet je echt wel rekening mee houden. Dat alles gezegd hebbende, blijft de airfryer een hele handige nieuwe tool voor in je keuken, waarvan je versteld zult staan van de mogelijkheden en smaken die je ermee kunt bereiken!
Als beste getest
Hoewel je eerst alleen een paar Philips en Tefal airfryers had, zijn er tegenwoordig meer dan honderd verschillende airfryers verkrijgbaar. Niet al deze apparaten zijn even goed, de Nederlandse Consumentenbond deed er in 2016 zelfs onderzoek naar en veel airfryers bleken onder de maat te presteren of ronduit gevaarlijk te zijn.
Het merk dat het beste uit de meeste tests komt, is Philips. Zij maken gebruik van een unieke Turbostar-technologie waarbij de lucht op een unieke manier langs het gerecht geblazen wordt. De Philips Avance Airfryer XXL is volgens diverse onderzoeken dan ook de beste allround airfryer, die goede bakresultaten heeft en ook geschikt is voor een gezin van 3 á 4 personen. De Inventum GF552HL airfryer is één van de betere budget XXL airfryers, ofwel een grote airfryer voor weinig geld. De Inventum GF254HLD airfryer is een goede keuze wanneer je slechts een kleine airfryer nodig hebt, net als de Philips Avance Airfryer XL.
Ben je overtuigd na het lezen van dit artikel en wil je nu graag een airfryer aanschaffen? Hoef het voor jou niet per se een Philips airfryer te zijn en ben je op zoek naar een iets goedkopere variant? Bekijk dan zeker het aanbod bij Coolblue eens. Hier vind je diverse merken heteluchtfriteuses en bovendien zijn de aanbiedingen al hier voor je op een rij gezet.
Aan de slag met de airfryer
Ga jij de airfry-uitdaging aan? Het zal in het begin best wel even oefenen zijn, maar na verloop van tijd zal ook jij de heerlijkste gerechten uit je airfryer tevoorschijn kunnen toveren. Veel airfry-fun toegewenst!
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.