Slim beleggen, hoe doe je dat? - Goedkoop.be

Leer geld ruiken met beleggen voor dummies!

Sofie van der Does van Topcompare.be
Door Sofie van der Does van Topcompare.be. Geplaatst door
Laatste update op 0 reacties

Heb je wat extra geld over en zou je graag wat meer rendement halen uit je spaargeld dan de rente van je spaarrekening? Dan kun je overwegen om jouw geld te beleggen, maar wat is dat precies en hoe werkt het eigenlijk? Wij laten je kennis maken met de basis van het beleggen.

Wat is beleggen?

Om bij het begin te beginnen: beleggen is een manier om je geld te investeren met de bedoeling winst te maken. Sparen is ook een vorm van je geld te besteden, maar dan tegen een meer voorspelbaar rendement, al ligt dat gemiddeld veel lager dan bij een belegging. Bij beleggen kan je een veel hoger rendement verwachten op het geld dat je inlegt. Je moet er hier wel rekening mee houden dat het risico bij beleggen ook hoger ligt. Het is namelijk mogelijk dat je geen rendement haalt, of slechter nog, het geld dat je hebt ingezet helemaal verliest.

Welke soorten beleggingen zijn er?

Voordat je begint met beleggen, moet je eerst eens nagaan wat voor soort belegger je bent en wat voor soort belegging je wilt doen. Er zijn grofweg twee verschillende soorten beleggers: actieve en passieve beleggers. Actieve beleggers zijn degene die op korte termijn kopen en verkopen, bijvoorbeeld een aandeel kopen en deze binnen 6 maanden weer zullen verkopen. Dit zijn ook typisch de mensen die de beurskoersen en markten nauwlettend in de gaten houden.
Daarnaast zijn er de passieve beleggers. Dit zijn beleggers die een eerder lange termijn beleggingsstrategie hebben en die een investering langer aanhouden. Een uitstekend voorbeeld hiervan zijn de beleggers in vastgoed, die typisch hun vastgoed enkele tientallen jaren aanhouden.

Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende soorten beleggingen:

Aandelen

Wanneer je aandelen koopt, krijg je in feite de eigendom over een deel van het bedrijf. Hoe meer aandelen je koopt, hoe meer zeggenschap je ook krijgt. Als het goed gaat met het bedrijf krijgt je als beloning een deel van de winst in de vorm van dividenden (een percentage van de winst van het bedrijf). Het is wel het bedrijf dat beslist of er dividenden worden uitgekeerd, dus het is geen verplichting voor het bedrijf. Daarnaast kan je een meerwaarde realiseren als je de aandelen verkoopt, dat wil zeggen dat je de prijs waartegen je je aandelen verkoopt hoger ligt dan de aankoopprijs. Als het echter slecht gaat met het bedrijf is het mogelijk dat de verkoopprijs lager ligt dan de aankoopprijs, waardoor je verlies lijdt.

Als je geen ervaren belegger bent, is het beter je aandelen te spreiden over verschillende bedrijven, regio’s en sectoren, dan al je eieren in het mandje van één bedrijf te leggen.

Obligaties

Wanneer je in obligaties belegt, betekent dit dat je geld uitleent aan een onderneming of de overheid. Je leent geld uit voor een bepaalde periode, wat je na die periode terugkrijgt. In de tussentijd heb je rente kunnen genieten op je obligaties, die ofwel vast of variabel kan zijn. Je leent bijvoorbeeld voor 5 jaar geld uit, wat de onderneming de gedurende 5 jaar mag gebruiken. Je verdient 5 jaar lang elk jaar een rente van 3% en na 5 jaar krijg je ook jouw geld weer terug.

Opties

Als je belegt in opties, maak je een afspraak om in de toekomst aandelen tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Dit heeft meestal betrekking op een periode van 3, 6 of 9 maanden. Je wilt bijvoorbeeld over 3 maanden jouw 10 aandelen verkopen (put opties) tegen een prijs van €5 per aandeel. Daalt de koers en worden jouw aandelen dus minder waard, is dit gunstig en maak je winst. Wil je juist aandelen kopen (call opties) en de koers daalt, maak je verlies omdat je je hebt verbonden tot een prijs die een stuk hoger ligt dan de dan geldende koersprijs.

Beleggen in opties heeft vaak een hoog risico, waardoor je best niet al je geld in opties belegd.

Beleggingsfondsen

Omdat beleggingsfondsen geschikt zijn voor zowel de beginnende als ervaren belegger, zijn deze erg populair. Doordat verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten onderdeel uitmaken van een fonds, spreiden ze meteen uw risico van uw belegging. Enerzijds zijn er fondsen met een algemene insteek, zo kan je beleggen in S&P 500 fondsen die een verzameling zijn van de grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs. Daarnaast kan je investeren in fondsen met een bepaalde focus, bijvoorbeeld gericht op Azië, of gericht op bepaalde sectoren, bijvoorbeeld vastgoed.

Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen, kan bijvoorbeeld beleggen betekenen in goud, zilver of olie. Grondstoffen geven de valse indruk een waardevaste belegging te zijn, maar de prijzen reageren vaak scherp op economische en politieke ontwikkelingen en kunnen dus in korte tijd veel veranderen. Ook hier geldt dus dat je beter niet al je beleggingscenten in grondstoffen stopt. Ervaren beleggers beleggen wel eens in grondstoffen in de vorm van futures, vaak op korte termijnen van bijvoorbeeld een dag. Hierbij spreek je een prijs af voor de koop of verkoop van de grondstoffen in de toekomst. Wanneer je een future hebt gekocht (“long position”) en de prijs op het einde van de dag hoger is dan de prijs die je hebt bepaald in het future contract, heb je winst gemaakt.

Beleggen in vastgoed

Dit is een goed voorbeeld van een lange termijn belegging. Je hebt bijvoorbeeld in een appartement geïnvesteerd in 2000, die sindsdien 50% in waarde gestegen is. Niet alleen zou je dus een stevige meerwaarde opstrijken als je nu zou verkopen, maar intussen heb je ook maandelijkse huurgeld ontvangen. Vastgoed is de voorbije decennia inderdaad een goede investering gebleken, maar zoals je weet bieden historische rendementen geen garantie voor de toekomst...

Cryptocurrency

Een relatief nieuw begrip binnen de beleggingswereld zijn cryptocurrencies. Dit zijn digitale munten waar je online mee kan betalen, bijvoorbeeld Bitcoin, Litecoin of Ethereum. Momenteel zijn er nog niet veel punten waar je kan betalen met deze valuta, maar is het vooral een middel om geld mee te verdienen. Hoe je dit doet lees je in deze gids over cryptocurrency voor beginners. Liever eerst ontdekken wat het is? Dat lees je in dit artikel over wat Bitcoin is.

Een laatste tip

Kijk zelf welk type belegging best bij jou past, maar laat je daar goed bij adviseren zodat je de belegging begrijpt. Het is niet verstandig om in iets te beleggen die je niet begrijpt en waarvan je de risico’s niet kent.

Een goede tip is eerst wat te oefenen met beleggen. Op internet zijn er genoeg mogelijkheden om te oefenen met bijvoorbeeld aandelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het beursspel van IEX.be of kijk eens op deze website om gratis een oefenaccount aan te maken. Op deze manier kun je kennismaken met beleggen en zodra je er echt klaar voor bent, echt de beurs op gaan!

 

Over de auteur

Sofie van der Does van Topcompare.be

Sofie van der Does werkt voor TopCompare.be, waar ze financiële tips geeft en voor jou op zoek gaat naar de beste kredietkaart.

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.