Moet je sparen of investeren in opkomende cryptomunten? - Goedkoop.be

Moet je sparen of investeren in opkomende cryptomunten?

Richard
Door Richard
0 reacties

Stel je voor: je zit op een zwoele zomeravond met vrienden aan de borreltafel. Het gesprek landt, zoals dat tegenwoordig wel vaker gebeurt, op crypto.

Je vriend vertelt hoe hij een nieuwe munt heeft ontdekt die naar verluidt “de nieuwe Bitcoin” wordt. Terwijl hij enthousiast praat over potentiële winsten, schiet de vraag door je hoofd: moet je je geld blijven sparen of kan je het beter investeren in opkomende cryptomunten?

Laten we eerlijk zijn, de aantrekkingskracht van snel rijk worden is enorm. Toch is het niet zo zwart-wit als “sparen is saai” en “investeren is spannend”. De waarheid ligt, zoals vaak, ergens in het midden.

 

Investeren in Opkomende Cryptomunten: Waanzin of Wijsheid?

Cryptomunten worden tegenwoordig nog steeds gezien als het Wilde Westen van financiën. Het idee dat je vandaag een paar tientjes kunt beleggen in beloftevolle nieuwe cryptomunten en over een paar jaar miljonair bent, is natuurlijk onweerstaanbaar. Maar het is een feit dat dit absoluut mogelijk is, als je maar gedegen onderzoek doet, professionele gidsen raadpleegt, correcte munten kiest en (niet in het minst) een beetje geluk hebt.

Maar laten we even de roze bril afzetten. Investeren in opkomende cryptomunten is allesbehalve risicoloos.
Waarom? Ten eerste is de markt extreem volatiel. De ene dag stijgt je investering met 200%, de volgende dag is 90% van die winst verdampt - wat betekent dat je natuurlijk nog steeds winst hebt gemaakt! Dit komt doordat sommige van die opkomende munten afhankelijk zijn van hype, speculatie en veel geluk.

Je hebt dit natuurlijk voor een groot deel zelf in handen. Als je voor nieuwe cryptomunten gaat die geen praktisch nut hebben, dan vertrouw je op kans. Je kan veel geld verdienen, of alles verliezen.

Maar als je daarentegen belegt in cryptomunten met een waardevolle en vooral nuttige aard (zoals DeFi, passief inkomen, innovatieve blockchains etc.), dan doe je niet aan gokken maar aan onderlegd beleggen – een groot verschil.
Investeren in crypto kan dus zonder twijfel enorme kansen bieden. Als je goed je huiswerk doet – en we bedoelen hiermee niet alleen het lezen van wat Reddit-forums – kun je echt slimme en profijtige keuzes maken.

En dan is er nog het risico van scams. Het internet staat vol met “snel rijk worden” cryptoprojecten die niets meer zijn dan mooie praatjes en een loze belofte. Ook dit heb je voor het grootste deel in je eigen handen: doe je onderzoek, beleg alleen in onderlegde cryptoprojecten en gebruik gewoon je gezond verstand.

We zijn tegenwoordig allemaal wel bekend met phishing-technieken, dus kijk uit je doppen en beleg verstandig.

Sparen: Het Rustige Paard

Sparen voelt een beetje als het oppotten van je zakgeld toen je jong was. Het is veilig, voorspelbaar en levert vaak niet meer op dan een klein beetje rente. Bij de meeste banken kan je tegenwoordig niet meer verwachten dan 2,5% in het beste geval – een gigantisch verschil met de honderden of zelfs duizenden procenten winst die je in de cryptomarkt kan maken.

Maar veiligheid heeft zeker z'n waarde. Sparen betekent dat je een buffer hebt voor onverwachte uitgaven. Je auto kan kapotgaan, je huis heeft misschien een nieuw dak nodig, of je krijgt plotseling een geweldige kans om die droomreis te maken.

En laten we niet vergeten: die rente is misschien laag, maar het risico dat je álles kwijtraakt is vrijwel nihil. Je geld staat vast op een bankrekening, beschermd door depositogarantiestelsels (tot €100.000 per persoon). Het is een saai optie maar met een bewezen staat van dienst, en voor velen geeft dat een hoop rust.

Wat Past Bij Jou?

De keuze tussen sparen en investeren hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie.

Heb je nog geen buffer voor noodgevallen? Sparen is dan waarschijnlijk de betere keuze. Heb je wat extra geld dat je kunt missen en ben je bereid risico te nemen? Dan kan investeren in opkomende cryptomunten interessant zijn.

Maar … waarom kiezen als je beide kunt doen? Een slimme aanpak is om een deel van je geld veilig te parkeren en een ander deel te gebruiken voor risicovollere investeringen. Zo heb je de stabiliteit van sparen, maar ook de mogelijkheid om te profiteren van potentiële groei.

Bijvoorbeeld: stel dat je 10.000 euro hebt. Zet 8.000 op een spaarrekening en gebruik 2.000 om te investeren in een mix van cryptomunten. Dit geeft je ruimte om te experimenteren zonder slapeloze nachten.

Maar doe het altijd doordacht. Zet bijvoorbeeld niet je hele spaargeld op een obscure munt. Spreid je risico’s, en zet alleen in wat je kunt missen.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.