Wie in bitcoin of andere cryptomunten investeert en mooie rendementen opstrijkt, die hoopt natuurlijk dat de fiscus niet om de hoek loert. Nochtans is dat niet zo onlogisch, want speculanten komen al snel in hun vizier. Dat is echter niet het geval wanneer het gaat om het normaal beheer van je privévermogen.
In een recente ruling heeft de fiscus duidelijk gemaakt wanneer het gaat om een normaal beheer van het vermogen en onder welke voorwaarden je belastingvrij mag investeren in cryptomunten.
Enkel voor de passieve belegger
Eerder maakte de fiscus al duidelijk dat er geen sprake mag zijn van een speculatief inzicht. De meerwaarde moet met andere woorden op lange termijn worden gerealiseerd, via de zogenaamde buy-and-holdstrategie. Inspelen op spontane koersschommelingen valt daar niet onder. Ook wanneer je daarvoor hulpmiddelen zoals de Era cryptorobot gebruikt, die zelf actief speculeert om zo de grootste winst te realiseren, ben je geen passieve belegger.
Naast een lange beleggingstermijn dient ook de omvang van de investering beperkt te zijn. Wie zijn vermogen normaal beheert, zal nu eenmaal geen grote sommen investeren in cryptomunten. Exacte richtbedragen zijn er niet, omdat het uiteindelijk afhankelijk blijft van de verhouding ten opzichte van je vermogen. Maar wie jaarlijks slechts enkele honderden euro’s in cryptomunten investeert, hoeft zich in principe geen zorgen te maken.
Nieuwe ruling schept meer duidelijkheid
Voorgaande criteria waren ook voor de fiscale ruling al van toepassing. Het was echter niet altijd duidelijk hoe die criteria moeten worden geïnterpreteerd. Daarom heeft de Dienst Voorafgaande Beslissingen van de FOD Financiën nu duidelijkere criteria vastgelegd waaraan de investering moet voldoen:
- Zo moet het gaan om een investering met een beperkt percentage van het roerend vermogen;
- Moet de buy-and-holdstrategie worden toegepast;
- Moet het aantal verrichtingen beperkt zijn;
- Moeten de cryptomunten verspreid over de tijd worden aangekocht;
- Mogen de cryptomunten pas na een redelijke termijn opnieuw worden verkocht;
- Moet het gaan om een persoonlijke investering;
- Mag er voor de investering geen beroep worden gedaan op externe financiering.
Wat als je niet aan de voorwaarden voldoet?
Dan gaat het in principe niet om het normaal beheer van het vermogen, maar om zogenaamde diverse inkomsten. Diverse inkomsten worden in principe belast tegen een forfaitair tarief van 33%, tenzij een globalisatie (samenvoeging van de inkomsten en de belasting op basis van de progressieve belastingtarieven) voordeliger zou zijn.
Het gaat hierbij wel enkel om de nettowinsten die je boekt, waardoor je eigenlijk een boekhouding moet bijhouden met daarin alle verliezen en winsten die je vervolgens dient te verrekenen. Het beperkt zich enkel tot de bedragen die je effectief liet uitbetalen en ook de taks op de effectenrekeningen is niet van toepassing. Zolang je je cryptomunten mooi op je wallet laat staan, moet je er dus geen belastingen op betalen.
Ben je tenslotte dag in dag uit druk in de weer met het speculeren op cryptovaluta? Dan gaat het in principe om beroepsinkomsten en moet je, net zoals een zelfstandige, de winsten ook op die manier aangeven. Dat wil zeggen dat je winst dan in de hogere progressieve tarieven (tot 50%) kan worden belast. Goedkoop is dat dus zeker niet.