Met het jaarlijkse autosalon voor de deur, leek het ons interessant om eens de digitale snelweg op te gaan en uit te zoeken wat er nu allemaal komt kijken bij de aanschaf van een auto. Kun je het voertuig uit eigen zak betalen - lucky you - of sluit je een bepaalde autolening af bij één van de vele aanbieders? En waar let je dan op?
Wat als je dan uiteindelijk trotse autobezitter bent? De BA-verzekering is verplicht, maar sluit je daarbij nog aanvullende verzekeringen af? Wat is in jouw situatie verstandig en waar ga jij het voordeligste uit zijn.
We baanden alvast een pad door alle info om je zo met hoge snelheid naar de perfecte autoleningen -verzekering te leiden.
Kijken, lenen en kopen
Voor je werk moet je de nodige kilometertjes afleggen. Je hebt echter nog geen auto of je hebt er wel één, maar deze is dringend aan vervanging toe. Een betere tijd om een voertuig aan te schaffen dan tijdens het jaarlijkse autosalon is er niet. Tijdens die periode willen de aanbieders van autoleningen nog wel eens stunten met interessante promoties.
Tweedehands of nieuw, een autolening afsluiten is het antwoord als je de aanschaf ervan zelf niet kunt financieren. Op de volgende zaken let je best tijdens het afsluiten van een autolening:
- Leen niet meer dan je maandelijkse budget je toestaat;
- Hou de lening zo kort mogelijk. Probeer je wagen af te betalen binnen de 2 jaar;
- Probeer een voorschot bijeen te sparen (van zo’n 20%). De tijd van de lening zal verkorten en je betaalt zo minder rente;
- Vergelijk verschillende aanbieders en kijk wat voor jou het goedkoopste uitpakt, doe de online autoleningsimulatie op diverse websites.
Voorbeeld online simulatie:
• Aankoop tweedehands Citroën C3 van 4 jaar oud
• Kosten voertuig: €8000
• Te lenen bedrag: €6400
• Simulatie met twee looptijden. Beide binnen 3 jaar aflossing.
Dit is een greep uit het totaalaanbod van autoleningen en aanbieders. Bij meerdere aanbieders kun je een online simulatie doen.
(Zelf)verzekerd op pad
En dan staat er een mooi wagentje op je oprit te pronken. Maar voordat je er mee de weg op gaat, zul je jezelf en auto moeten verzekeren. De BA- verzekering is verplicht. Die verzekering is dan ook overal hetzelfde. De verzekeringsmaatschappijen kunnen er nog wel specifieke diensten aan toevoegen.
Omnium, mini-omnium, bestuurdersverzekering.... Het zijn waarschijnlijk termen waarover je wel eerder gehoord hebt, maar het precieze weet je er niet van. Welke risico’s dekken deze verzekeringen en welke zouden voor jou perfect zijn?
Allereerst let je bij het zoeken van een geschikte verzekering op het volgende:
1. Wat is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een ongeval?
2. Hoe berekent de verzekeraar de waardevermindering van je wagen in de tijd?
3. Daalt je premium voor omnium in de tijd of blijft ze vast?
4. Heeft de omnium een specifieke bonus-malus (de schade die je in het verleden geleden hebt, ongevallen veroorzaakt) bij deze verzekeraar?
5. Wordt de belasting of inverkeerstelling terugbetaald bij totaalverlies of diefstal?
Ba-verzekering
De BA-verzekering (burgelijke aansprakelijkheid) zorgt ervoor dat wanneer er door jouw voertuig schade wordt veroorzaakt aan personen en/of goederen, deze hiervoor vergoed worden. Ook de kosten voor eventuele medische zorgen, arbeidsongeschiktheid en inkomensverlies worden hiermee opgevangen.
Bestuurdersverzekering
De BA-verzekering is verplicht, maar deze dekt alleen schade bij derden. Veroorzaak je een ongeval dan zal de extra afgesloten bestuurdersverzekering de lichamelijke schade en mogelijk inkomensverlies, arbeidsongeschiktheid en overige kosten voor de bestuurder bekostigen.
Omnium verzekering
Schade bij brand, diefstal, glasbreuk, natuurelementen, aanrijding door dieren en eigen schade aan het voertuig wordt verzekerd bij afsluiting van een omnium verzekering. De voorwaarden van deze verzekering worden contractueel bepaald en kunnen dus per verzekereraar verschillen.
Mini-omnium verzekering
De mini omnium autoverzekering is een pakketvorm van een aantal aanvullende diensten voor je autoverzekering. De mini-omnium is bedoeld voor voertuigen die al enkele jaren oud zijn, of voor tweedehandsvoertuigen. Een mini-omnium is dan ook interessant wanneer de autolening is afbetaald of wanneer de waarde van je voertuig niet hoog genoeg is om de kostprijs van een full-omnium te rechtvaardigen.
De mini omniumverzekering dekt dezelfde risico’s als de omniumverzekering, behalve de schade aan de wagen als je zelf in fout bent. Denk bijvoorbeeld aan een botsing tegen een boom.
Hoe minder je rijdt, hoe lager de premie voor je autoverzekering wordt. Dat is het concept achter de Kilometerverzekering van Corona Direct. Ben je niet dagelijks op de weg, dan kun je met Corona Direct besparen tot wel 50%. Bereken er nu je premie en rijd 3000 km gratis verzekerd!
Garantieverzekering tweedehands auto
Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen, dan is er de mogelijkheid om een aanvullende verzekering voor de garantie van je auto af te sluiten.
Jonge brokkenpiloot of ervaren wegpiraat
De premiehoogte van de autoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren en dus niet voor iedereen gelijk. Deze factoren zijn onder andere:
- Leeftijd (verschillende verzekeraars weigeren jongeren),
- Je woonplaats,
- De schade die je in het verleden geleden hebt,
- Je woon-werkverkeer,
- Bijkomende factoren zoals model voertuig, uitrusting voertuig...
.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Belangrijk bij het afsluiten van een autolening- en verzekering is vergelijken. Wat voor de één gunstig zal zijn, zal voor een ander minder voordelig uitpakken.
De hoogte van de premies en het aflossingsbedrag zijn afhankelijk van zoveel factoren, dat het zeer zeker een verstandig idee is om bij zoveel mogelijk maatschappijen de online simulatie uit te voeren.
Het kost mogelijk wat tijd, maar het kan je ook heel wat eurootjes besparen. Een auto rijdt helaas nog niet op water dus die euro’s kun je weer mooi aan brandstof besteden.
Lees de kleine lettertjes en ga niet met de eerste de beste verzekeraar in zee.
Ben jij bij het afsluiten van een eerdere autoverzekering-of lening nog ergens tegenaan gelopen? Laat hieronder weten wat dat was en help zo andere lezers weer verder.