Reisverzekering vergelijken: hoe vind je de goedkoopste? - Goedkoop.be

Zorgeloos op vakantie met een goedkope reisverzekering

Door
Laatste update op 0 reacties

Voor je je zonder zorgen neerploft in een strandstoel op een exotisch strand – met cocktail graag – of aan een uitdagend reisavontuur begint, moet wel een en ander geregeld worden. Je weet nooit wat er onderweg of op je bestemming gebeurt. Een tropische storm blaast je uit je strandzetel, je breekt je been op skireis, de auto laat het afweten nog voor je het zuiden bereikt... Redenen genoeg om een gepaste reisverzekering te overwegen. Voor je overtuigd bent dat je de wereld aankan en jou niets overkomt, overloop je toch best de opties voor een reisverzekering. Het bespaart je achteraf een hoop kopzorgen en vooral centen.

Nu is het aanbod zo uitgebreid dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Je sluit verzekeringen af in het reisbureau, online, bij de bank, je eigen verzekeraar of neemt een kredietkaart met verzekering inbegrepen. Hoog tijd om daar wat klaarheid in te scheppen. Op reis gaan moet ontspannend blijven, liefst zonder al te hoofdbrekende voorbereidingen.

Tijdelijk of permanent

Eerst en vooral kies je tussen een tijdelijke reisverzekering of eentje met een iets permanenter karakter, doorgaans met een looptijd van een jaar.

Ga je jaarlijks een keer op reis met maximum twee personen, dan lijkt een tijdelijke verzekering de perfecte keuze. Trek je er vaker op uit – een citytrip hier, zonvakantie daar, de jaarlijkse skivakantie niet te vergeten -, dan komt een jaarcontract voordeliger uit. Ga je met het hele gezin op vakantie, dan doe je ook al snel voordeel met een jaarcontract.

Let wel, zo’n jaarcontract betekent niet dat je een volledig jaar ononderbroken verzekerd op reis kunt. De reisverzekeringen gelden voor reizen met een bepaalde duur, die wel tot enkele maanden oploopt.

Reisbestemming

Niet alle reisverzekeringen geven dekking op alle reisbestemmingen. Sommige beperken zich tot Europa, eventueel met enkele extra vakantielanden als Tunesië of Egypte. Heb je al een reisverzekering op basis van jaarcontract, maar reis je voor het eerst buiten Europa? Vraag dan zeker na of de dekking ook buiten Europa geldt.

Zeg niet zomaar reisverzekering

Nu je een keuze maakte tussen tijdelijk of iets permanenter, Europa of de wereld, volgt al een nieuwe vraag: Welk soort reisverzekering neem je?

Reisbijstand

Zeg niet zomaar reisverzekering, want er bestaan meerdere opties. Zo heb je de algemene reisbijstandsverzekering die uit twee delen bestaat. Je neemt er eentje voor personen of voor je auto. Bij die voor de auto zitten personen automatisch inbegrepen. Medische kosten en eventuele takelkosten worden hiermee gedekt. Voor herstellingen aan het voertuig geldt deze niet, wel je autoverzekering.

En het ziekenfonds?

Je kunt nu wel denken, ik ben aangesloten bij een ziekenfonds dat mijn medische kosten wel zal dekken indien nodig. Toch moet je ook hier controleren wat de dekking exact inhoudt.

Meestal biedt het ziekenfonds minder dekking dan de completere reisbijstandsverzekering. Eventuele zoekacties, bezoek van een familielid als je langer in een buitenlands ziekenhuis verblijft en  zo meer zal niet terugbetaald worden door het ziekenfonds, wel door de reisbijstandsverzekering.

Bagage

Een tweede luik is de bagageverzekering. Europese luchtvaartmaatschappijen moeten zich aan het Verdrag van Montreal houden. Hierin werd bepaald dat verloren, vertraagde of beschadigde bagage vergoed moet worden tot ongeveer €1260 per passagier. Niet makkelijk om de waarde te bepalen, haal je onderhandelkunsten maar boven. Sommige luchtvaartmaatschappijen geven al een kit met noodzakelijke spulletjes mee, in afwachting van je koffer.

Je kunt natuurlijk een extra bagageverzekering nemen. Bij vertraagde of zoek geraakte bagage worden hiermee de meest noodzakelijke artikelen vergoed (zoals kledij of toiletgerief), of stuurt je verzekeraar een koffer met persoonlijke spullen na. De verzekeraar volgt ook de communicatie verder op tot de bagage terecht is. Heb je echt waardevolle spullen mee, die meer waard zijn dan de maximumvergoeding bij vliegmaatschappijen, dan is zo’n extra verzekering een must.

Check even de voorwaarden van de vlieg-, trein- of busmaatschappij in kwestie voor je al dan niet beslist een bagageverzekering te nemen.

Annuleringsverzekering

Je hoopt dat het niet nodig zal zijn, maar zeker bij dure reizen is een annuleringsverzekering aangewezen. Je weet nooit wat er je te wachten staat, er kan een plots sterfgeval in de familie zijn, je kampt met een medisch probleem voor het vertrek of moet vroeger naar huis komen... In die gevallen mis je dan wel je vakantie, maar vergoedt de annuleringsverzekering de gemaakte kosten.

Bekende touroperators bieden dikwijls een gratis annuleringsverzekering aan, voor de skivakanties komt daar onder meer bij Neckermann een skigarantie bij. Even de voorwaarden lezen, doet je met een gerust hart op reis vertrekken.

Combineer!

Heel wat verzekeringen combineren verschillende aspecten die we hierboven opsomden. Je kunt ze makkelijk combineren of eentje apart nemen. Neem je een reisbijstandsverzekering voor je auto, dan zijn automatisch ook de personen in de auto verzekerd. Een gecombineerde verzekering komt je vast goedkoper uit.

Gouden Tip van Goedkoop.be

De rode draad doorheen dit verzekeringsverhaal blijkt een waakzaam oog te zijn. Het komt eropaan goed uit te kijken waarvoor je al verzekerd bent en wat je eventueel nog nodig hebt om met een gerust hart op reis te trekken. De situatie ligt voor iedereen anders, het grote aanbod aan verzekeringen komt zo best handig uit. Je vindt er altijd eentje op maat van jouw wensen.

Het klinkt zo logisch als wat, maar de juiste verzekering wordt toch dikwijls over het hoofd gezien door inpak- en andere reisperikelen. Je informeren is dus de boodschap!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.