Goedkoop sieraden scoren: moeilijk, maar zeker niet onmogelijk - Goedkoop.be

Goedkoop sieraden scoren: moeilijk, maar zeker niet onmogelijk

Richard
Door Richard
Laatste update op 0 reacties

Sieraden goedkoop, of met fikse kortingen scoren, is niet altijd even eenvoudig. Dat heeft verschillende redenen en om ze te begrijpen, moet je weten hoe de prijs van sieraden is opgebouwd. Aan de ene kant is er namelijk de metaalwaarde van een sieraad. Onder die prijs kan een verkoper natuurlijk niet gaan zitten. Een producent heeft bovendien extra kosten, bijvoorbeeld om het product te ontwerpen, het metaal te smelten, merkbekendheid te genereren enzovoort. Dat zit uiteraard in de verkoopprijs. En dan is er ook nog eens de winstmarge die de verschillende tussenschakels hanteren. Vooral op dat laatste kan je soms besparen, bijvoorbeeld tijdens de solden.

Gouden sieraden goedkoop kopen

Bij gouden sieraden denk je al snel aan peperdure exemplaren, maar dat hoeft heus niet het geval te zijn. Zo vind je bij online shops als Lucardi gouden ringen voor minder dan 75 euro. Soms staan er in de folder zelfs gouden ringen van minder dan 50 euro. Het gaat daarbij om echte gouden ringen van 14 karaat en niet om vergulde ringen, dat is wel belangrijk om te weten. Dat deze gouden sieraden toch zo goedkoop kunnen zijn, heeft veel te maken met het gewicht ervan.

Gezien de hoge goudprijzen van dit moment zijn het uiteraard dunne ringen die niet al te zwaar zijn. Zo is er bij Lucardi bijvoorbeeld een gouden ring met een gewicht van 0,4 gram te vinden voor 49,99 euro. Aan de huidige goudkoers van ongeveer 51.000 euro per kilogram ligt de metaalwaarde van 0,4 gram goud op ongeveer 20,50 euro. Dan kan men zo’n lichte ring uiteraard ook vrij goedkoop verkopen.

Het is niet alleen bij gouden sieraden dat de metaalwaarde een prijsbepalende factor is. Dat is bijvoorbeeld ook het geval voor zilver en palladium, twee andere kostbare edelmetalen. Let ook altijd op de zuiverheid van het goud. De metaalwaarde ligt lager bij een lagere zuiverheid, waardoor men ook lagere tarieven kan hanteren.

Andere sieraden goedkoop kopen

De grondstofwaarde speelt ook bij andere materialen als siliconen en glas een rol, maar dan wel veel minder sterk. Hierbij speelt vooral het esthetische. Zeker bij oorbellen merk je dat er ongeacht de metaalwaarde grote prijsverschillen zijn. Deze zijn vrijwel enkel aan het design of het merk toe te schrijven. De ene ear cuff kan daarbij tot zes keer duurder zijn dan de andere, zonder dat er duurdere materialen zijn gebruikt.

In dergelijke gevallen kan men makkelijker grotere kortingen toekennen, bijvoorbeeld als de collectie op zijn einde loopt. Meestal zal men niet met verlies willen verkopen, iets wat in België zelfs niet zomaar kan en dat aan strikte regels onderhevig is, en zal men vooral in de winstmarges snoeien. Tijdens de solden of tijdens andere koopjesperiodes kan je hierbij erg grote kortingen scoren. Ook commerciële kortingen, bijvoorbeeld als je je aanmeldt op een nieuwsbrief, kunnen interessant zijn. Daarbij tasten verkopers zelf in hun geldbuidel om zo nieuwe klanten aan te trekken.

Tweedehands sieraden kopen

Een andere interessante manier om te besparen op sieraden is door ze tweedehands te kopen. Ook hier speelt de metaalwaarde uiteraard een rol: men zal een sieraad niet verkopen voor een prijs die lager ligt dan de metaalwaarde ervan. Ook de staat van een sieraad zal mee de prijs bepalen. Let wel op met websites als Marktplaats en 2dehands.be, daar zijn heel wat oplichters actief die je maar al te graag in de zak zetten. Er zijn gelukkig ook juweliers die tweedehands sieraden, opgepoetst en dus zo goed als nieuw, met kortingen verkopen. Dat geeft wat meer zekerheid.

Over de auteur

Richard

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.