Wil je graag afvallen maar ben je gebonden aan een budget? Lees dan snel verder want we hebben de ideale afslankmethode voor iedereen die geen zin heeft in dure diëten.
Waarom is afvallen vaak zo duur?
Fabrikanten verdienen graag geld. Niets mis mee natuurlijk, ze hebben dat geld nodig om te overleven en te innoveren. Fabrikanten van voedingsmiddelen proberen hun winstmarges op te schroeven door ons meer te laten eten. Dit doen ze door veel suiker in voedingsmiddelen te gebruiken. Fabrikanten weten maar al te goed dat suiker verslavend is en bovendien is suiker een goedkope opvulling van voedingsmiddelen. Naar schatting zit er in 90% van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt aantreft suiker. Door al dat suiker krijgen we overgewicht. En dat is weer kassa voor fabrikanten, nu kunnen ze ons dure afslankproducten verkopen zoals maaltijdshakes, maaltijdrepen en afslankpillen. Maar wist je dat afvallen veel efficiënter gaat zonder deze dure afslankproducten? Dat is goedkoper en efficiënter ook.
Intermittent fasting
De goedkoopste manier om af te vallen is helemaal niet eten. Dit wordt vasten genoemd. En het vasten met tussenpozen wordt intermittent fasting genoemd. Geen enkele voedingsmiddelen fabrikant zal reclame maken voor intermittent fasting omdat ze er letterlijk geen cent aan kunnen verdienen. Nu denk je misschien dat het heel gevaarlijk is om niets te eten, dat is immers wat marketingmensen je willen doen geloven. Maar vasten is al zo oud als de mensheid. Als oermens kende we vaak perioden van schaarsten, perioden waarin we niets of weinig te eten hadden. Als de jacht mislukte bijvoorbeeld of als het winter was en er een dik pak sneeuw over de gewassen lag.
Ons lichaam is evolutionair helemaal ingericht om perioden van schaarste te overleven. Het is hetzelfde mechanisme wat ervoor zorgt dat we overgewicht krijgen. Ons lichaam slaat een overschot aan calorieën op in de vorm van lichaamsvet. In perioden van schaarsten verbrand ons lichaam dit vet om zo aan energie te komen. Het enige probleem is dat we tegenwoordig helemaal geen perioden van schaarsten meer kennen. We kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week eten kopen. En als we het krap hebben dan kunnen we terecht bij de voedselbank, familie of vrienden.
Nu klinkt het nogal heftig om te gaan vasten. Was het niet zo dat je door te vasten een tragere stofwisseling kreeg? De stofwisseling wordt pas trager als je langer dan 72 uur niets eet. Het lichaam schakelt dan over op een spaarstand. Het is bij intermittent fasting dan ook niet de bedoeling om zo lang niets te eten. Je hebt verschillende vormen van intermittent fasting en de meest gangbare vormen van intermittent fasting mikken op een periode van 12 uur tot 48 uur niets eten.
12 uur vasten kan je zien als een soort ondergrens om effect te boeken. Dit heeft te maken met de manier waarop je lichaam met de verschillende brandstoffen omgaat. De voorkeursbrandstof van het lichaam is glucose wat het uit koolhydraatrijke voeding haalt. De opslagcapaciteit voor glucose is echter maar beperkt. Het lichaam kan glucose opslaan voor een uurtje of 12. Na deze periode wordt het gedwongen om lichaamsvet te gaan verbranden. Door 12 uur, of meer, niets te eten dwingen we het lichaam de vetverbranding in.
De periode waarin je slaap mag je meetellen als vastenperiode waardoor 12 uur vasten ineens haalbaar wordt. Stel je eet om 18 uur je avondeten. Je mag dan 6 uur de volgende morgen alweer eten. Omdat het lichaam dan nog maar net begonnen is met het verbranden van vetten vasten veel mensen nog even door; tot aan de lunch. Stel je eet om 18 uur voor het laatst en je eet de volgende dag om 12 uur je lunch, je hebt dan een periode van 18 uur gevast waarvan je 6 uur lang volop vetverbranding hebt gehad. Hou je dit niet vol dan kan je bijvoorbeeld ook al om 10 uur of 11 uur eten. Naar mate je went aan het vasten wordt het steeds gemakkelijker om het vol te houden.
In het begin is zaak om de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen, dit helpt om hongergevoelens te onderdrukken. Veel mensen hebben erge schommelingen in hun bloedsuikerspiegel, vaak zonder zich dit te realiseren. Dit komt omdat in veel voedingsmiddelen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zitten, deze doen de bloedsuikerspiegel sterk stijgen, waarna deze weer sterk daalt.
Gezondheidsvoordelen van intermittent fasting
Misschien heb je het idee dat vasten ongezond is, maar het tegenovergestelde is juist waar. Het is juist ongezond om heel de dag door te eten. Door te vasten van je af, en een gezond gewicht is een belangrijke voorwaarde om je gezond te voelen. Het afvallen komt omdat je minder calorieën eet (en dus geld bespaart) maar ook omdat de bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel kan je lichaam efficiënter vet verbranden.
Het verteren van voedsel kost energie, energie die je lichaam soms beter kan gebruiken voor andere taken. Zoals het afvoeren van afvalstoffen en het herstellen van de cellen. Uit onderzoeken met ratten blijkt dat je door te vasten langer kunt leven. Waarschijnlijk omdat er dan energiereserves gebruikt kunnen worden voor het herstel van cellen in plaats van het verteren van voedsel.
Door te vasten verlaag je tevens de kans op diabetes type 2. Diabetes type 2 is het gevolg van insulineresistentie en door te vasten verbeter je juist de gevoeligheid voor insuline weer.
Door te vasten verlaag je tevens inflammatie (laaggradige ontstekingen) waardoor je chronische ziekten kunt voorkomen.
Intermittent fasting in de praktijk
Je kunt intermittent fasting volgens een vast schema doen, bijvoorbeeld iedere avond na 20 uur niets meer eten en dan pas weer eten bij de lunch van 12 uur. Maar het praktische van intermittent fasting is dat er geen vaste regels zijn om succes te boeken. Zo kan je bijvoorbeeld één of meerdere maaltijden overslaan wanneer je krap bij kas zit of erg druk bent. Net hoe het uitkomt.