Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig suiker als grote vijand ziet en zoveel mogelijk suikervrij probeert te eten. Dat is natuurlijk nogal een moeilijke opgave in onze Westerse samenleving, waarin suikers in bijna alle supermarktproducten verwerkt zijn. Waarom is suiker eigenlijk de boosdoener voor iedereen die gezond wil blijven? Wat verstaan we onder suikervrij eten? En is het wel verstandig om helemaal geen suiker meer te eten? Dit artikel praat je bij over suiker, zodat jij straks weer helemaal up-to-date bent over dit zoete goedje!
Wat is suikervrij eten?
Een suikervrij dieet: steeds meer mensen streven ernaar en veel gezonde voedingsproducten vermelden het op hun verpakking. Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? En mag je dan helemaal geen suiker eten wanneer je zo’n dieet volgt? Om maar meteen even heel duidelijk te zijn: een suikervrij dieet bestaat niet. Mensen die het hebben over een suikervrij dieet bedoelen in de meeste gevallen dat ze toegevoegde suikers mijden en slechts suikers consumeren die van nature in voedingswaren aanwezig zijn. Het is immers onmogelijk om helemaal geen suikers binnen te krijgen en tegelijkertijd gezond te blijven. De meeste groenten, fruitsoorten en zuivelproducten bevatten namelijk ook suikers, maar zijn onmisbaar in een gezond dieet.
De feiten over suiker
Suikers vallen onder de overkoepelende voedingsgroep genaamd ‘koolhydraten’. Hiertoe behoren onder andere ook voedingsvezels en zetmeel. De belangrijkste functie van koolhydraten is dat ze ons lichaam energie leveren. Je kunt dus energie halen uit snoep en frisdrank, maar ook uit peulvruchten of volkorenpasta. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie is het verstandig om maximaal 50 tot 60 gram van onze energie te halen uit ‘vrije suikers’: toegevoegde suikers zoals die aanwezig zijn in ongeveer 90% van de supermarktproducten, inclusief vruchtensappen, honing en andere siropen. Deze ‘vrije suikers’ leveren namelijk wel energie, maar bevatten verder geen vitaminen, mineralen en vezels die nodig zijn om gezond te blijven. Verder worden de organen die de suikers verwerken, zoals je lever en je alvleesklier, al snel overbelast door een teveel aan toegevoegde suikers met nadelige effecten voor je gezondheid ten gevolg, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Hoe zit het met jouw bloedsuikergehalte? Heb jij een gezonde bloedsuikerwaarde? Bij 24Pharma hebben ze diverse soorten tests waarmee je je eigen bloedglucose kunt meten. Met zo'n test kun je peilen hoe het er met jouw gezondheid voor staat.
Verborgen suikers
Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat je niet teveel (toegevoegde) suikers binnenkrijgt. Maar het probleem is dat het vrij lastig blijkt om de goede producten te kopen, omdat voedingsmiddelenfabrikanten hebben geleerd dat hun producten beter verkopen als er meer suiker in zit, wat ertoe heeft geleid dat ze steeds meer suikers in hun producten zijn gaan (ver)stoppen. Dit heeft in de vorige eeuw geleid tot een heuse ‘suikerwedloop’ onder voedingsfabrikanten, waarbij langzaam steeds meer suiker werd toegevoegd aan allerlei producten. Om dit zo onopvallend mogelijk te doen, worden suikers op etiketten vaak vermomd door ze onder schuilnamen als fructose, glucose of ahornsiroop op de verpakking te vermelden. Dit maakt het er natuurlijk niet gemakkelijk op om gezonde producten te consumeren. De documentaire That Sugar Film uit 2015 laat bijvoorbeeld zien dat we, zelfs als we gezond proberen te eten door te kiezen voor yoghurt en fruitsappen, nog steeds zo’n 40 theelepels suiker per dag binnenkrijgen. Het probleem is dus dat we denken verantwoord bezig te zijn met ons kommetje yoghurt en muesli, maar alsnog teveel ‘verborgen’ suikers binnenkrijgen. Gelukkig zijn consumenten en politici zich wel steeds meer bewust van dit probleem, maar de voedingsindustrie is machtig en veranderingen gaan slechts langzaam.
Suiker de baas
Hoe kunnen we het tij keren? Natuurlijk is het ‘t allerbelangrijkste dat er betere regels en afspraken komen over de suikers die door fabrikanten aan ons eten worden toegevoegd. De minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, heeft er bijvoorbeeld recentelijk voor gezorgd dat drie grote Belgische supermarkten tezamen 363 ton suiker uit hun huismerken hebben gehaald. Dit is natuurlijk een fantastische ontwikkeling, maar er is nog een lange weg te gaan.
Zelf kun je uiteraard ook veel doen. Het is ten eerste belangrijk dat je de etiketten van de producten die je koopt leert lezen. Je kunt er een hele studie aan wijden, maar met enkele stelregels kom je ook al een heel eind. Het is bijvoorbeeld zo dat hoe meer ingrediënten er in een product zitten, hoe meer toevoegingen het product heeft en hoe slechter het dus waarschijnlijk is voor je gezondheid. Verdiep je daarbij vooral eens in de diverse productnamen die suikers vertegenwoordigen, zoals sacharose en glucose.
Gezonder en fitter leven en je suikerinname drastisch verminderen? Het is vaak ook de mindset; de knop moet om. Met een beetje hulp van boeken zoals 'Minder Suiker' van Katherine Bassford en eBook Suikervrijleven.com van Rob Vellekoop gaat het jou zeker lukken!
Verder kun je pakjes en zakjes beter vermijden en zoveel mogelijk pure en natuurlijke producten gebruiken. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar probeer bijvoorbeeld zelf sauzen, soepen en dressings te maken. Zorg hiervoor dat je altijd zaken als olijfolie, mosterd, azijn, knoflook, zout, peper en (verse) kruiden in huis hebt, daar kun je al eindeloos mee variëren.
En ten slotte: word niet moedeloos van alles wat je beter kunt laten staan, maar kijk eens wat voor heerlijke dingen je wél allemaal kunt eten! Er zijn op internet ontzettend veel foodbloggers waar je heerlijke gerechten kunt vinden die uit pure voedingsmiddelen bestaan. Een bijkomend voordeel is dat deze gerechten vaak maar uit een paar ingrediënten bestaan, waardoor ze eenvoudig te bereiden zijn. Je weet soms niet wat je proeft! Zo gemakkelijk kan een gezonde, suikervrije maaltijd zijn. Smakelijk (suikervrij) eten!
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.