Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Zet je feestneus op en sluit aan in de polonaise! Nog geen plannen voor de krokusvakantie? Stort je eens voor een keertje in het carnavalsgedruis. Ben je een echte carnavalsleek? Geen probleem, Goedkoop.be loodst je door de belangrijkste ‘carnavalsregels’, do’s en dont’s en laat je zien waar je het beste kunt hossen, lallen en lekker kunt carnavallen.
Waar is dat feestje?!
Carnaval, ze zijn er bekend mee in verschillende gemeenten in België, maar bijvoorbeeld ook in buurland Nederland en Duitsland. Allemaal vieren we het waarschijnlijk een tikkeltje anders, gezellig is het altijd! Nog nooit eerder meegedaan met het feestvieren en wil je het dit jaar wel eens van dichtbij meemaken? We tonen je een paar plaatsen waar het festijn sowieso groots gevierd wordt.
Keulen
Keulen is één van de drie Duitse steden waar carnaval uitgebreid gevierd wordt. Vooral op de grote optocht komen ieder jaar duizenden bezoekers af. In 2016 vindt alles plaats in de periode van 4 tot en met 9 februari. De beroemdste optocht passeert op Rosenmontag, de laatste maandag voor aswoensdag. Opgelet, bezoek je deze maandag Keulen dan moet je wel tegen wat drukte kunnen. Tijdens het spektakel in de stad worden namelijk meer dan één miljoen toeschouwers verwacht.
De optocht bestaat uit zo om en nabij 10.000 deelnemers, 100 pronkwagens, 90 snoepwagens, 440 paarden en 125 orkesten. De stoet start om 10:00 en kan in totaal tot wel vijf uur duren. Zorg dus dat je warm aangekleed bent en dat je eventueel wat te eten en te drinken meebrengt.
Ook niet onbelangrijk, neem een paraplu mee. Niet alleen om je tegen regen en kou te beschermen, maar ook tegen een berg aan snoepgoed dat op Rosenmontag in enorme hoeveelheden vanaf de praalwagens gestrooid wordt. Zo ketst het én niet op je hoofd en je vangt lekker veel snoep op. Wees gerust, je staat niet voor gek met je paraplu, er zijn heel wat andere toeschouwers die exact hetzelfde doen.
Wanneer? 4 tot en met 9 februari.
De kreet alaaf is een carnavals-groet afkomstig uit de Keulse carnavalstraditie. Het bijbehorend handgebaar bestaat er uit de vingertoppen van de linkerhand naar de rechter slaap te brengen.
Maastricht
De stad met wellicht het mooiste carnavalsfeest van Nederland is het Limburgse Maastricht. Carnaval in Maastricht vindt plaats van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 februari 2016.
Lang te zoeken naar het feest in Maastricht hoef je waarschijnlijk niet, het is namelijk overal. De gehele binnenstad is uitgedost en de rode, groene en gele kleuren overheersen het straatbeeld. De kernactiviteiten beleef je in de binnenstad. Dus als je echt niets wilt missen, is het een aanrader om je naar één van de cafés in de binnenstad te begeven.
Zoek zeker een plekje langs de kant van de weg wanneer je met het hele gezin wilt genieten van carnaval in Maastricht. De optocht vindt plaats op zondag 7 februari en gaat om 13.33 uur van start bij het Centraal Station.
Wanneer? 5 tot en met 9 februari
Dagje bij de buren carnavallen? Je auto krijg je op dit soort dagen niet geparkeerd. Ga voordelig en comfortabel met de trein. Een retourticket voor twee bestel je nu vanaf €49 bij NMBS Europe.
Breda/ Kielegat
De gezellige binnenstad van Noord-Brabantse Breda staat van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 februari 2016 weer in het teken van het volksfeest carnaval. Met een grote hoeveelheid aan gezellige cafés, gemoedelijke Brabranders en de nodige pintjes, wordt het zeker weten een bruisend festijn. Loop gewoon de Bredase binnenstad in en laat je van kroeg tot kroeg meevoeren in de Brabantse gezelligheid.
De optocht trekt dit jaar (2016) op maandag 8 februari door de straten. De grotere wagens starten vanaf de Fellenoordstraat, de overige deelnemers bij de Nieuwe Haagdijk. Vertrektijd: 12u50.
Zoek via Trivago de goedkoopste hotelkamer en ga tot het einde door met feesten
Handig om te weten: het betaalmiddel voor de carnavalsdagen is de Leutepenning. Met de munt kun je bij nagenoeg alle cafés in de binnenstad, het Chassé Theater en Mezz, betalen. Verkrijgbaar bij deelnemende horecabedrijven.
Aalst
Gaat het over carnaval in eigen land, dan wordt al snel Aalst genoemd. Het carnaval in Aalst is een van de meest bekende in Vlaanderen. De kleurrijke, swingende carnavalstoet, met meer dan 70 lokale groepen in hun imposante praalwagens, trekt op zondag en maandag door centrum stad. Op zondag vanaf 13.00 uur, op maandag vanaf 13.30 uur. Na deze parade is het uiteraard niet gedaan, dan barst het feestgebruis, met de nodige pintjes en andere drankjes pas echt los.
Op maandag ben je tevens getuige van de traditionele bezemdans. De Gilles verjagen met hun bezemdans de boze geesten en vragen de goden om gunstig weer en een goede oogst. Na deze indrukwekkende bezemdans worden vanaf het balkon van het stadhuis duizende snoepajuintjes geworpen. Vang jij het Gouden Ajuintje?
Zeker ook populair onder het carnaval vierend publiek, is de stoet van de Voil Jeanetten, die op dinsdag het centrum van Aalst op z'n kop zet.
Wanneer 7 - 10 februari
Een dagje carnavallen in Maastricht of elders in Nederland? Het meest makkelijke is dan om met de trein te reizen. Geen parkeerproblemen en via NMBS Europe reserveer je vaak met voordeel een ticket!
‘Survivaltips’
Tijdens het carnavallen is er niet echt sprake van regels. Lekker los en lekker zot. Wel zijn er de nodige ‘survivaltips:
- Zorg dat je altijd vrolijk bent. Ben je chagrijnig of wat geprikkeld, begin er dan niet aan.
- Leer de meest populaire carnavalskrakers uit je hoofd. Zo kun je lekker meelallen met je medecarnavallers.
- Sta open voor inhoudsloze lol.
- Al uren aan het feesten? Ga er niet bij zitten, blijf dansen, zingen en gaan!
- Wanneer je de carnavalstoet gaat bekijken, zorg voor warme kleding. Het kan zijn dat de temperaturen niet heel laag gaan, sta je meer dan een paar uur buiten, dan beginnen je tenen en handen toch echt wel koud te worden.
- Zorg voor die goede bodem wanneer je besluit gezellig pintjes te gaan drinken. Tijdens het carnavalsfeest wil het bier nog wel eens rijkelijk vloeien.
- Uiteraard mag een knotsgek kostuum niet ontbreken. Papegaai, piraat, prinses of banaan, met een te gekke outfit kun je deze carnaval helemaal losgaan!
- Beetje brak zijn hoort bij een goed feestje. Zorg voor een grote fles water, de nodige paracetamol en eventueel een stevig ontbijtje
En eentje om alvast in de stemming te komen. Fijne carnaval!
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Plannen om carnaval te vieren dit jaar? En waar stort je je in het feestgedruis? Of en je een carnavaller in hart en nieren en heb je eventueel nog tips voor de beginners? Deel ze gerust met ons in een reactie hieronder.