Een auto waarmee veel wordt gereden, schrijft automatisch meer af. Dat komt door de slijtage van de motor, autobanden en andere onderdelen. Ook verbruik je meer brandstof en gaan de autokosten daarmee omhoog. Veel mensen gaan er daarom vanuit dat een auto die stilstaat automatisch geen of vrijwel geen waarde afschrijft. Dat is niet waar. Een stilstaande auto schrijft ook waarde af. Hoe dit werkt leggen we hieronder uit. We geven je ook een aantal handige bespaartips!
Hoe werken de afschrijvingskosten bij een auto?
De afschrijving van een auto bestaat uit een aantal factoren. De eerste hebben we hiervoor al genoemd. Dit is de slijtage en deze ontstaat door zowel het aantal gereden kilometers als de rijstijl.
De tweede factor die de afschrijving bepaalt, is de leeftijd van het voertuig. Jaarlijks wordt er een dagwaarde bepaald van ieder type auto met een bepaald bouwjaar. Iedere auto schrijft in de eerste jaren het meeste af. Bij sommige voertuigen is dat tot wel 40% in de eerste twee jaar. Zelfs wanneer deze amper wordt gebruikt, kan dit het geval zijn. De jaren die volgen daalt het afschrijvingspercentage vaak hard. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de dagwaarde van jouw auto dan kun je een gratis en snelle taxatie van je auto doen op de website van Wijkopenautos.be.
Een derde factor die bepalend is voor de autowaarde is het merk. Heb je een merk dat bekend staat om zijn duurzaamheid? Dan zal de afschrijving minder snel dalen dan die van een automerk dat erom bekend staat auto’s te produceren die snel dalen in waarde. Daarnaast speelt de populariteit van het merk of het automodel mee. Stel je voor dat je een auto koopt terwijl deze nog relatief populair is. Na een aantal jaar neemt de populariteit van het merk af en is je auto minder gewild op de markt. Je zult dan minder voor je auto krijgen dan wanneer je in het bezit bent van een auto waar de menigte om staat te springen.
De laatste factor is het feit of je auto een geldig keuringsbewijs bezit. Een auto die geen goedgekeurde algemene keuring heeft is niet toegestaan om de weg op te gaan. En er zijn maar weinig mensen die zitten te wachten op een auto waar ze de weg niet mee op mogen. Kortom, zorg er altijd voor dat je auto beschikt over een geldig keuringsbewijs.
Het verminderen van de afschrijvingskosten
Het was mooi geweest wanneer er geen afschrijving plaats vindt zodra je jouw auto niet gebruikt. Helaas is dit niet het geval en bovendien gaan de kosten voor de verzekering, belastingen en overige kosten gewoon door. Wel zijn er een aantal andere tips om de kosten zo laag mogelijk te houden.
- Onderhoud wordt vaak gezien als een hoge kostenpost. Dit is echter niet de juiste manier om naar het onderhoud aan je auto te kijken. Het juiste onderhoud zorgt ervoor dat je hoge reparatiekosten voorkomt. Zodra er iets kapot gaat aan je auto zijn de reparatiekosten vrijwel altijd hoger dan het onderhoud dat nodig was geweest. Kosten kunnen worden bespaard door de check-up voor de keuring en een onderhoudsbeurt tegelijk te doen.
- De kosten voor de slijtage houd je zo laag mogelijk door je auto alleen te gebruiken wanneer dit nodig is. Bovendien bespaar je zo ook op brandstofkosten.
- Koop geen nieuwe auto die je na enkele jaren weer doorverkoopt. De afschrijving ligt in de eerste jaren na aanschaf het hoogst. Je zult dan veel waarde verliezen. Voordeliger is om een oudere auto te kopen voor een gunstige prijs.
- Ga verstandig met het voertuig om. Dat betekent dat het niet slim is om het gaspedaal altijd vol in te drukken, maar rustig met het voertuig te rijden.
- Tot slot is het een mogelijkheid om je auto te verkopen. Je ontvangt niet alleen een bedrag voor je auto, maar je bent ook geen geld meer kwijt aan kosten voor de verzekering, wegenbelasting, onderhoud, brandstof en andere.
Met deze tips ben je al een eind op weg om het maximale uit je auto te halen!