Eco-driving, ook wel ecologisch rijden genoemd, is een populair gespreksonderweg tegenwoordig. Niet verwonderlijk ook, de benzineprijzen swingen de pan uit. Onze auto is dus dé bespaarpost bij uitstek. Waarop moet je letten bij eco-driving? Wij zochten het voor je uit en gaan zelfs nog een stapje verder met andere vervoertips.
1. De goedkoopste benzine tanken
Gouden Tip van Goedkoop.be
Nee, je hoeft heus niet alle tankstations af te schuimen om er daarna de goedkoopste uit te pikken.
Online zijn handige hulpjes beschikbaar, zoals brandstofprijzen.be. De app wijst je het goedkoopste tankstation, waar je ook bent.
We starten met een van de simpelste tips. Zoek het goedkoopste benzinestation en maak er een gewoonte van om daar te tanken. De laatste jaren zitten benzineprijzen in stijgende lijn. Daar kunnen we zelf weinig aan veranderen, behalve dan door het goedkoopst te tanken.
Het boeiende consumentenprogramma ‘Voor Hetzelfde Geld’ op Eén ging op onderzoek. Goedkope benzine werd vergeleken met een duurdere soort. De additieven in die laatste spelen uiteindelijk geen grote rol. Ook de garagist ziet geen verschil tussen een auto die steeds met goedkope of dure benzine gevuld wordt. Conclusie: tank maar goedkoop! (Bron: Voor Hetzelfde Geld, Eén)
2. De motor niet onnodig laten draaien
Het klinkt bijna te logisch om aandacht aan te schenken, maar de simpelste dingen worden al snel over het hoofd gezien. Als je met de auto rijdt, laat dan je motor niet onnodig draaien. Vijf minuten te vroeg aan de schoolpoort? Een uitzichtloze file? Zet je motor af! Alle slokjes uitgespaarde benzine bij elkaar geteld, heb je toch weer een mooi bedragje bespaard.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
3. Anticiperen op het verkeer
Vol op de rem gaan staan omdat je het verkeerslicht te laat op rood ziet springen, het manoeuvre van de bestuurder maar net op tijd opmerken, een voetganger op een haar na niet van het zebrapad maaien... Anticiperen heeft wel meerdere voordelen.
Het is naast veilig ook ecologischer en economischer. Door geen gas bij te geven wanneer je een rood licht nadert, te remmen op de motor of gewoon in neutraal te laten uitbollen, verbruik je veel minder energie. In de file geldt hetzelfde, laat je voldoende afstand, dan voorkom je onvoorziene manoeuvres en beperk je het brandstofverbruik.
4. Je snelheid constant houden
Rij je in de stad rond, dan weet je dat het een tochtje wordt vol obstakels onderweg. Wandelaars die oversteken, fietsers die lekker keuvelend naast elkaar rijden, chauffeurs die hun parkeerkunsten bovenhalen... Waarom zou je voortdurend op je rem staan om daarna weer volle gas op te trekken? Hou je snelheid zo constant mogelijk. Het is niet alleen ecologischer, je wordt er zelf helemaal zen van.
Voor de autosnelweg geldt hetzelfde. Met handige opties als Cruise Control is dit echt een makkie. Mooi gecombineerd met tip 3 word je binnenkort de koning(in) van de snelweg en kom je zonder kleerscheuren vlotjes op tijd. Als er geen files zijn natuurlijk...
5. Schakelen aan 2000 toeren
Chauffeurs met een sportieve rijstijl, dit is er eentje voor jullie. Wil je ecologisch rijden, dan schakel je best aan 2000 toeren. 70 rijden in vijfde is voortaan niet meer voorbehouden voor zondagsrijders, het is gewoon een stuk zuiniger.
6. Bandenspanning checken
Hoe lang is het geleden dat je de bandenspanning gecontroleerd hebt? Het wordt sterk aangeraden maandelijks een kleine controle in te lassen. De juiste bandenspanning bezorgt je een driedubbel voordeel: het verbruik en de slijtage nemen af, net als de kans op een klapband.
Vergeet bij de controle ook het reservewiel niet. Je wilt toch niet voor onaangename verrassingen komen te staan bij een platte band?
Eerste hulp bij vragen over banden
Wil je meer te weten komen over de meest geschikte banden? Autobandenmarkt is zoveel meer dan een webshop. Bij de veelgestelde vragen krijg je een schat aan info over winter- en zomerbanden, bandenspanning enz.
7. Extra energieverbruik beperken
Niet alleen het autorijden zelf vraagt energie. Je hebt ook nog de airco, een gps die aan het opladen is of je smartphone die aangesloten is op de sigarettenaansteker. Het zijn stuk voor stuk kleine energievretertjes.
Zowel voor het verbruik als voor je eigen gezondheid beperk je de airco best. Het temperatuurverschil in en buiten de auto mag niet te groot zijn. Zet al zeker de ruiten niet open terwijl de airco aanstaat. Met open ruiten aan hoge snelheid rijden, zorgt voor extra wrijving en dus meer verbruik.
Je gps of gsm hoeft niet voortdurend opgeladen te worden. Doe je het alleen wanneer het echt nodig is, dan mag je alweer wat extra besparing afvinken.
8. De auto netjes laten staan?
We weten best dat het niet altijd mogelijk is, maar misschien kun je de auto nu en dan wel eens thuislaten? Op zondagmorgen naar de bakker wandelen scherpt je honger naar die overheerlijke koffiekoeken alleen maar aan.
Bedenk voor je in de auto stapt of de afstand ook met de fiets te overbruggen is. Zo verbruik je helemaal niets en ben je lekker sportief bezig. Terwijl je een boek leest, een praatje maakt of snel nog wat werk inhaalt, brengen trein, tram en bus je ook op je bestemming.
9. Zorgvuldig een nieuwe auto uitkiezen
Gaf je auto de geest of ben je aan vernieuwing toe? Een auto is best een grote aankoop waarbij je niet over een nacht ijs gaat. Het prijskaartje aan een tweedehandsauto lijkt verlokkelijk, maar laat je niet beetnemen.
Gloednieuwe auto’s zijn een iets grotere investering, maar dat win je op termijn terug. Ze hebben een veel lagere uitstoot en verbruiken minder. Twee voordelen die je ook in je portemonnee zult voelen.
Waarom benzine of diesel?
Wie een nieuwe auto kiest, heeft meer opties dan alleen wagens op diesel of benzine. Heb je er al eens aan gedacht op gas of elektriciteit te rijden? De gebruikte technologieën worden elke dag beter, besparen doe je sowieso.
10. Het jaarlijkse bezoek aan de autodokter niet overslaan
Ben je zelf een auto-expert, dan weet je zelf wel wanneer er iets misgaat met je auto. De meeste mensen zijn echter niet zo’n kenners. Gelukkig staat je garagist je met raad en daad bij.
Vergeet dan ook niet om minstens elk jaar je auto volledig te laten nakijken. Kleine probleempjes worden gedetecteerd en verholpen, alles wordt weer op punt gezet. Zo kun je weer veilig en ecologisch de baan op.
Heb jij nog eco-driving tips voor ons?