Helaas krijgt iedereen wel eens te maken met een verstopte afvoer, ook al zit niemand hier op te wachten. Je eerste instinct is in dit geval waarschijnlijk om het probleem op te lossen met een ontstopper. Wist je echter dat het soms zo goed als nutteloos is, om dit hulpmiddel te gebruiken? Als de hoofdriolering in je huis verstopt geraakt is, zal een ontstopper de verstopping zeker niet wegwerken. In plaats daarvan zul je een loodgieter in moeten schakelen. Voordat je dit doet, is het echter een goed idee om dit artikel door te nemen. Hieronder lees je namelijk waardoor rioolverstoppingen meestal veroorzaakt worden.
Verstopping door vuil
Als je riool verstopt geraakt is, is de kans groot dat dit door vuil komt. Vooral vet kan ervoor zorgen dat je afvoer ineens niet meer goed werkt en je via Rioolprobleemkwijt.be een ontstoppingsbedrijf of loodgieter in moet schakelen. Giet dus nooit vet of olie in de afvoer van je gootsteen. Na verloop van tijd koelen ze namelijk af en daardoor worden ze hard. Zelfs het laten stromen van heet water met het vet werkt niet, alsnog worden de vloeistoffen hard als je hoofdriool bereikt is. Het vet kleeft dan aan de leidingen en kan zo een verstopping veroorzaken.
Schade door boomwortels
Alhoewel je dus nooit vet of ander vuil door je afvoer moet sturen, is dit niet altijd de oorzaak van een verstopping. Ook boomwortels kunnen hier namelijk voor zorgen. Bomen zijn nogal krachtig en zelfs de kleinste wortels kunnen terecht komen in je leidingen. Waarschijnlijk merk je dan niet dat je last hebt van een groot lek. Dit komt doordat de boomwortels natuurlijk het gat blokkeren zodat het water niet kan ontsnappen. Er ontstaat echter een probleem als de wortels blijven groeien in de leidingen. Daardoor vormen ze een massa waar het rioolwater niet doorheen kan, wat dus leidt tot een rioolverstopping.
Kapotte rioolbuis
Als rioolbuizen gescheurd of gebroken zijn, wordt het rioolwater niet goed door het systeem afgevoerd. Dit leidt tot directe en frequente verstoppingen. Rioolbuizen kunnen op meerdere manieren beschadigd raken, hieronder noemen we een paar voorbeelden:
- Een oudere pijp roest en breekt daardoor uiteindelijk. Corrosie kan ook resulteren in ingestorte leidingen.
- Een rioolpijp breekt doordat de grond erboven meer te verduren krijgt. Het gebruik van zwaar bouwmaterieel op deze plek kan hier bijvoorbeeld voor zorgen.
- De verbindingen tussen leidingen zijn niet goed afgedicht waardoor rioolwater ontsnapt.