Ongeacht of je nu een volledig huis of een extra garage wilt bouwen: de bouwmaterialen nemen al snel een fikse hap uit het budget. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op bouwmaterialen. Onderstaande vier tips klinken misschien wel logisch, maar horen altijd wel onder de aandacht te worden gebracht.
# 1. Doe navraag in jouw omgeving
Iedereen die al eens aan zijn eigen woning heeft geklust kan het beamen: vaker wel dan niet heb je te maken met overschotjes. Denk bijvoorbeeld aan extra keukentegels of behangpapier. Vaak liggen dergelijke overschotjes vervolgens jarenlang op de zolder of in het tuinhuis te verkommeren om uiteindelijk alsnog naar het containerpark te worden gebracht. Dat is een spijtige zaak, want deze restjes hadden heus nog handig kunnen zijn om jou uit de brand te helpen. Zeker wanneer je creatief bent kan je er echt wel iets moois mee maken. En wie weet krijg je van jouw buurman niet alleen bouwmaterialen cadeau maar ook nog eens een stel helpende handen? Vragen staat vrij!
# 2. Vergelijk en onderhandel
Wanneer je veel bouwmaterialen nodig hebt, loont het uiteraard wel de moeite om verschillende verkopers met elkaar te vergelijken. Online doe je dat eenvoudig en bovendien verzenden de meeste webwinkels tegenwoordig ook gratis. Kies je liever voor een lokale doe-het-zelfzaak? Durf dan ook de uitbater aan te spreken en geef aan wat je nodig hebt. Hoewel dat vaak niet wordt geafficheerd zal men op de kleinere bouwmarkt heus wel een prijsje willen maken. Let ten slotte ook op prijsverschillen tussen verschillende fabrikanten. In sommige gevallen hoef je heus niet te kiezen voor bouwmaterialen van bekende fabrikanten. En door te kiezen voor een iets minder bekende fabrikant kan je eveneens fors besparen.
# 3. Verzilver premies
Indien je tijdens het verbouwen ook investeert in isolatie, kan je vaak rekenen op premies van de netbeheerders. Dat is bijvoorbeeld het geval voor dakisolatie, hoogrendementsbeglazing of vloerisolatie. Hoeveel je krijgt en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn, verschilt van gewest tot gewest. Maar vaak bedraagt de premie al snel enkele honderden euro’s waardoor het heus wel de moeite loont om vooraf uit te dokteren hoe je aan de premievoorwaarden voldoet. Daardoor worden de bouwmaterialen dan misschien niet goedkoper en dien je in eerste instantie nog steeds zelf de investering op te hoesten, maar de premie achteraf is natuurlijk wel mooi meegenomen.
Voor het bouwen of verbouwen in Vlaanderen is de premiezoeker van Wonen Vlaanderen een aanrader. Een actueel overzicht van de Brusselse energiepremies vind je dan weer op de website van Leefmilieu Brussel en indien de woning in Wallonië is gelegen, moet je dan weer naar de portaalsite van de Waalse overheid surfen.
# 4. Ga voor een slim ontwerp
Wanneer je zelf het ontwerp uittekent, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zeker als je wilt besparen. Kies bijvoorbeeld steeds voor standaardmaten, vooral voor wat het (buiten)schrijnwerk betreft. Vaak ben je dan veel goedkoper af en kan je de woning ook goedkoop inrichten. Durf ten slotte ook te besparen op de afwerking. Een kelder is bijvoorbeeld wel handig, maar moet heus niet met pleisterwerk worden afgewerkt. Dan besteed je jouw budget maar beter aan de woonkamer of keuken.