Een gevel krijgt het hard te verduren. Regen, wind, sneeuw, de snoeihete zon, … Het heeft allemaal een impact op je gevel. Logisch dat die er na enkele jaren niet zo stralend uitziet. Je gevel reinigen geeft je huis opnieuw een frisse look. Is je gevel ook beschadigd? Dan is gevelrenovatie aan de orde. Hoe je je gevel in topvorm houdt en wanneer het tijd is voor een opfrisbeurt, lees je hier.
Waarom is een propere gevel belangrijk?
Een propere gevel ziet er niet alleen beter uit, het is ook om praktische redenen belangrijk. Je gevel geregeld reinigen voorkomt vochtproblemen. Het vuil op de gevel wordt veroorzaakt door micro-organismen, zoals algen en schimmel. Niet alleen creëren die vuil, het zuur dat ze uitscheiden tast ook de weefsels in de gevel aan.
Een begroeide gevel betekent dat de muren minder warmte opnemen. Dat maakt je woning minder energie-efficiënt. Niet onbelangrijk in huidige tijden!
Bij jaarlijks onderhoud denk je niet meteen aan gevelreiniging, maar het is dus wel een absolute aanrader.
Hoe zelf je gevel reinigen?
Je gevel reinigen is geen makkelijke klus. Dat komt omdat je enerzijds niet over het juiste materiaal beschikt voor een bepaalde gevelbekleding of aanslag, anderzijds vragen sommige soorten vervuiling daarbovenop ook een specifieke aanpak.
Hoe je de gevel correct reinigt, hangt af van het soort vervuiling. Over het algemeen zijn er vijf soorten:
- Groene aanslag (door algen)
- Witte aanslag (door kalk of zout)
- Zwarte aanslag (door roetdeeltjes)
- Grijze aanslag (door regen)
- Mos
Je kan zelf aan de slag gaan met een chemisch middel, stoomreiniger en hogedrukreiniger. Voor je de hele muur aanpakt, neem je het best eerst een klein stukje onder handen. Zo kan je het resultaat eerst afwachten.
Een professioneel bedrijf heeft meerdere methodes om elk type vuil correct aan te pakken. Denk aan onder meer nevelstralen, zandstralen of chemisch reinigen.
De voordelen van een gevel in topvorm
Het rendeert om je gevel geregeld te laten reinigen.
- De waarde van je woning stijgt
- De gevel is beter beschermd
- De gevel is beter bestand tegen veranderend weer
- De levensduur van de gevel wordt verlengd
Hoe pak je een beschadigde of verouderde gevel aan?
Soms is het reinigen van je gevel niet genoeg. Sterker nog, de verkeerde reinigingsmethode kan je gevel zelfs meer beschadigen. Merk je scheuren en ontbrekende voegen op? Dan dringt gevelrenovatie zich op.
Er zijn verschillende manieren om je gevel nieuw leven in te blazen. Zo kan je de gevelbekleding deels of volledig vervangen, bijvoorbeeld door de stenen te vervangen of door te kiezen voor crepi, hout, kunststof of steenstrips. Ook kan je de voegen opvullen of vernieuwen.
Een nieuwe of gereinigde gevel kan je impregneren. Dan wordt een brandwerende, waterafstotende laag over je gevel gespoten die ook schimmels tegengaat.
Zet je in het voor- of najaar je huis en tuin in orde? Neem dan ook je gevel eens onder handen, het kan je veel problemen besparen.