Energiezuinig en duurzaam wonen? - Goedkoop.be

Je huis duurzaam maken: dat kan zo

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Energiezuinig en duurzaam wonen? Dat willen we natuurlijk allemaal. Je huis verduurzamen is een grote stap, maar vroeg of laat zal iedereen toch de stap moeten maken, aangezien we in 2050 klimaatneutraal moeten zijn.

Hoewel het verbouwen van je huis veel tijd en geld kost, is het toch de moeite waard. Niet alleen zul je geld besparen op je vaste lasten, maar je zult ook blij zijn te weten dat je een actieve bijdrage hebt geleverd aan het verbeteren van het milieu.

Wat zijn de opties?

Voordat je drastische maatregelen neemt, bijvoorbeeld het vervangen van je cv-ketel door een warmtepomp, is het belangrijk je huis goed te isoleren. Een cv-ketel genereert veel warmte en werkt dus ook goed in oudere huizen die niet zo zuinig zijn. Een warmtepomp zal niet zoveel warmte opleveren. Is je huis niet goed geïsoleerd alvorens je de warmtepomp in huis haalt? Dan zit je in de kou. Er zijn verschillende manieren om een woning duurzamer te maken.

Isolatie

Je huis isoleren is eigenlijk de eerste stap. Bedenk wel van tevoren welk verwarmingssysteem je gaat (of blijft) gebruiken, zodat je de juiste leidingen kunt laten aanleggen. Isolatie gaat verder dan alleen de muren een extra dikke isolatielaag geven. Ook je dak en je vloer zullen onder handen moeten worden genomen. Vervang enkel glas, maar ook dubbel glas met driedubbel glas en neem tegelijkertijd de deuren en kozijnen onder handen.

Warmtepomp

De warmtepomp is een van de beste verwarmingssystemen die je kunt overwegen wanneer je duurzaam wilt wonen. Het plaatsen van de warmtepomp en de leidingen hiervoor is een grote investering. Hoewel sommigen hun warmtepomp aansluiten op de radiatoren, blijkt in de praktijk dat dit niet altijd voldoende is om het huis op te warmen. Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming werkt beter. Met vloerverwarming, heb je geen radiatoren nodig.

Zonnepanelen

Nadat je alle stappen hebt ondernomen om zo duurzaam mogelijk met je energie om kunt gaan, is het tijd om de energie zelf onder de loep te nemen. Hoe kun je zo duurzaam mogelijk afnemen? Door zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van de ligging en de isolatie van je huis, de energiezuinigheid van je huishoudelijke apparaten en de grootte van je huishouden. Naast het plaatsen van zonnepanelen kan het plaatsen van een zonneboiler ook verstandig zijn. Deze boiler zorgt ervoor dat jij je water duurzaam kunt verwarmen. Neem verder groene energie af bij de energieleverancier.

Verbouwing bekostigen

De totale verbouwing kan je al snel zo’n €80.000 kosten. Daarvoor moet je misschien een lening afsluiten. Vraag je vooraf af: hoeveel kan ik lenen? Het is een flinke investering, maar bedenk dat deze kosten ervoor zullen zorgen dat jij fors op je energierekening zult besparen. Het bedrag dat uitgespaard wordt, kun je steken in het afbetalen van een lening. Om je verbouwing te bekostigen kun je dus een lening of een extra hypotheek afsluiten. Bovendien is het sinds 2016 mogelijk om subsidie aan te vragen voor het aanschaffen van een warmtepomp, de zogenaamde ISDE subsidie. Hoeveel subsidie jou verstrekt wordt, is afhankelijk van verschillende factoren, maar het zal in ieder geval tussen de €1100 en de 3000 liggen.

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.