Het is bijna zomer maar toch regent het vaak nog pijpenstelen. Deze week is geen uitzondering. Aanhoudende regen heeft natuurlijk gevolgen en vochtproblemen in België zijn dan ook schering en inslag! Maar wanneer is vocht in huis werkelijk een probleem en wat moet je doen om hier komaf mee te maken?
Wat zijn ernstige vochtproblemen?
Je kan zelf vaststellen of er al dan niet één of ander vochtprobleem is in jouw woning. Zo kan je opstijgend vocht vrij gemakkelijk herkennen. Dit uit zich in een soort van oneffenheden in het behang en de verf onderaan de muren. Bij oudere gebouwen kan je ook last hebben van doorslaand vocht. Dat zijn donkere plekken op de buitenmuren, die typisch voorkomen bij poreuze muren als bakstenen of bepleisterde muren. Ook vochtplekken en schimmel in natte ruimtes, zoals de keuken en badkamer, zijn gekende vochtproblemen. Dit kan ontstaan in slecht geventileerde ruimtes doordat condensatievocht blijft hangen. Anderzijds kan je ook vochtproblemen krijgen door lekkende leidingen, douchewanden of andere zones waar water stroomt of door grondwater, zoals vocht in je kelder. Ook mos op het dak is een gevolg van accumulerend vocht dat geen uitweg vindt.
Als je geen expert bent kan je echter algauw een foute inschatting maken over de ernst van de zaak. Daarom raden we je aan een gratis vochtdiagnose te laten uitvoeren door specialisten. Zij kunnen door metingen en visuele inspectie vaststellen hoe ernstig het probleem is en of vochtbestrijding noodzakelijk is.
Waarom is dit zo'n probleem?
Vochtvlekken en schimmels zijn niet alleen niet mooi, ook voor je gezondheid kan je maar beter komaf maken met vocht in huis. Zo kunnen allergieën en zelfs astma in de hand gewerkt worden of zelfs ontstaan door vochtproblemen. Huisstofmijt gedijt bijvoorbeeld heel goed in een vochtige omgeving. Daarnaast kunnen reuma en gewrichtsklachten verergeren wanneer je lange tijd in een vochtige omgeving vertoeft. Bovendien kan je last krijgen van chronische ontstekingen aan de neus- en slijmvliezen en ademhalingswegen. Een simpele verkoudheid kan dan ook omslaan in een chronisch probleem, met alle gevolgen van dien.
Wat je zelf kan doen: ventilatie, isolatie en meer tips
Een logische manier om vocht in huis te voorkomen is voldoende ventileren. Dat kan je doen door regelmatig het raam open te zetten en ventilatiesystemen te installeren, bijvoorbeeld in de badkamer. Een andere tip is vermijden je was in huis op te hangen. Het is beter je was in de droogkast te stoppen of buiten te hangen, als het weer dit toelaat tenminste. Zorg verder dat de temperatuur in huis nooit onder 15 graden zakt, door de verwarming steeds op te zetten wanneer dit wel zo is. Zorg bovendien dat je woning geïsoleerd is door o.a. te kiezen voor dakisolatie en spouwmuurisolatie. Op die manier zorg je voor een goede warmtehuishouding en voorkom je condensatie. Zorg dat je nergens water laat stilstaan door trekkers en doeken te gebruiken, bijvoorbeeld in de badkamer. Door tijdens het koken de dampkap aan te zetten kan je trouwens ook voorkomen dat er vocht in huis blijft hangen of neerslaat tegen muren en vloeren.
Vocht bestrijden
Ben jij een handige harry? Dan kan je zelf aan de slag gaan om ernstige vochtproblemen in huis aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld door een bepaalde gel te injecteren in de muur of gebruik te maken van vochtwerende verf op de buitenmuren. Wil je liever professionele hulp inschakelen, dan kan je terecht bij Houseprotec. Je kan momenteel een gratis vochtdiagnose aanvragen en nadien ook een vrijblijvende offerte aanvragen. Voor de bestrijding van vocht in huis kan je bovendien profiteren van een Vlaamse renovatiepremie tot wel € 750. Daarenboven betaalt de Vlaamse overheid tot 30% van de kosten voor vochtbestrijding terug via de Vlaamse renovatiepremie. Bovendien geniet je ook nog eens van een verlaagd BTW-tarief van 6% indien je woning ouder is dan 10 jaar. Heb je last van mos op je dak door vocht? Dan kan je ook bij Houseprotec terecht voor een diagnose en eventuele dakontmossing met een blijvend resultaat.