Bespaar jezelf een hoop geld en werk: plant in het najaar - Goedkoop.be

Bespaar jezelf een hoop geld en werk: plant in het najaar

Eveline
Door Eveline
0 reacties

Ben jij al een tijdje van plan om een rozenstruik, bessentuin, haag of een ander soort boom te planten? Nu is het moment! In het najaar, de herfst dus, kun je het beste planten in de grond zetten.

Koop je planten met blote wortels en bespaar hierdoor een hoop geld. Ontdek de tips over wat je allemaal moet doen nadat je de planten gekocht hebt.

In de herfst is de natuur op zijn mooist. Denk maar aan al die mooie bomen waar de blaadjes goudkleurig worden. In het najaar spreken we ook van het plantseizoen. De bodem heeft nu al wat water kunnen opnemen en heeft nog wat warmte behouden van de vorige zomermaanden. Voor de meeste planten is deze combinatie de beste omgeving.

Planten die tijdens dit seizoen geplant worden hebben vervolgens de tijd om zich tot de lente te ontwikkelen. Ideaal, aangezien je er niet telkens naar om hoeft te kijken. Water geven wordt in deze maanden namelijk door moeder natuur zelf gedaan. In de lente moet je dit namelijk wel telkens zelf doen na een periode met droog weer.

Planten met blote wortels

Iedereen is gewend om planten kant-en-klaar in de winkel te kopen. Hiermee bedoelen we dat je planten vaak in een pot aanschaft. Maar wist je dat planten met blote wortels kopen veel beter is? Ze zijn sterker, ecologischer en ook nog eens goedkoper. Deze planten worden direct van het veld gerooid. Dit doen kwekers om werk voor zichzelf te besparen. Aangezien ze dan geen tijd kwijt zijn aan het bepotten. Een goed voorbeeld is een volwassen krentenboompje, deze kosten in de winkel al snel €80 euro en met blote wortels kosten deze €50. Je bespaart dus aardig wat centjes! Je kunt deze plantjes met blote wortels kopen van oktober tot maart.

Let op: bepaalde plantsoorten worden niet met blote wortels verkocht. Dit gaat vooral om struiken, groenblijvende bomen en grote exemplaren. Dit komt doordat deze gevoeliger zijn voor snelle uitdroging. Je schaft deze planten aan met de kluit. Dit is alsnog goedkoper als in een pot.

Zo snel mogelijk planten

Als je een plant koopt met een blote wortel moet je de plant zo snel mogelijk na de aanschaf planten. Dit komt doordat de planten anders erg snel uitdrogen. Je kunt bij de meeste boomkwekerijen en tuincentra al 2 tot 5 dagen van te voren je plant bestellen. Houd dus goed het weerbericht in de gaten om kijken of je ze meteen kunt planten. Lukt dit nu niet? Gebruik dan een grote zak om de wortels af te sluiten, leg ze vervolgens in een donkere ruimte uit de wind. Je kunt er ook voor kiezen om ze eerst in te graven op een moestuinbedje.

Wij raden je niet aan om te wachten op je planten. Bereid de plek waar de planten komen te staan alvast voor, want anders neem je het risico dat de planten al uitgedroogd zijn voordat ze geplant worden. Zorg dat er een gat is wat even diep is als de lengte van de wortels. Maak het gat twee keer zo breed als de wortels.

Gebruik veel water

Voordat je de planten in de grond zet, is het erg belangrijk om veel water te gebruiken. Dompel de wortels van de plant in een bak met (modder)water. Giet vervolgens water in het gat waar je de plant in wilt gaan doen en zet de plant er in. Zet de wortels zo diep in het water als hoe ze bij de kwekerij stonden. Vergeet niet de wortels netjes te verspreiden. De aarde die je hebt uitgegraven kun je vervolgens fijner maken en over de wortels heen strooien. Stamp het vervolgens een beetje aan en gooi er weer water overheen. Het is slim er iets van compost of schors overheen te strooien, aangezien dit ervoor zorgt dat onkruid en verdamping wordt geremd.

Over de auteur

Eveline

Ik ga voor jullie graag op zoek naar niet-alledaagse deals. Wanneer ik niet achter mijn computer zit om jullie de beste kortingen te kunnen voorschotelen, beklim ik waarschijnlijk ergens een rotswand of verover ik een gevaarlijk uitziende berg. Ik denk dat jullie het allemaal met me eens zijn: of we het nu hebben over kortingen of bergen, hoe hoger hoe beter!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.