Koken met verse kruiden maakt een gerecht natuurlijk veel lekkerder. Alleen de geur al van verse basilicum over je pasta, doet je watertanden. Toch is het wat duur om elke keer verse kruiden te kopen in de supermarkt.
Oplossing: leg je eigen kruidentuintje aan! Want kruiden uit de eigen tuin zijn veel goedkoper en ecologischer. De vraag is alleen, hoe begin je eraan en hoe houd je ze in leven? Wij helpen je alvast bij twee toppers!
Basilicum plantje onderhouden
Basilicum, dé topper van de zomerkruiden. Deze zuiderse kruid kan je in zo veel verschillende gerechten gebruiken en ruikt gewoonweg naar de zomer. Maar toch is het voor vele mensen niet gemakkelijk om dit plantje in je keuken groen en fris te houden.
Er zijn verschillende do’s en don’ts als je zo lang mogelijk plezier wilt hebben van je basilicum plantje. Ten eerste koop je deze plant best niet in de supermarkt want die zijn speciaal gekweekt voor directe consumptie en gaan dus niet lang mee. Je koopt je basilicum plant dus best in een plantenspeciaalzaak of een tuincentrum.
De basilicum is eigenlijk van India en heeft haar reis gemaakt naar Italië waarin het in veel lekkere gerechtjes wordt gebruikt zoals tomaat mozzarella of op de pizza. Het is dan ook niet gek dat dit kruid naar veel zonlicht verlangt. Zet het daarom op een warm en licht plekje waar het zo'n vijf uur zon per dag krijgt.
Een ander belangrijk punt is hoe de basilicum water krijgt. Haal de plant best uit de plastic beker en plant hem in een stenen of metalen pot met gaatjes onderin. Waarom? Zo kan je de plant van onderaf water geven. Zet hem dus in een bakje met water en dan kan de plant het water vanonder zuigen. De basilicum heeft graag veel water, maar staat niet altijd graag nat. Geef hem daarom om de paar dagen water en als de blaadjes geel zien, krijgt hij te veel water.
Om de basilicum mooi te laten groeien, pluk je eerst de blaadjes van bovenaf. Zo krijgen de andere blaadjes meer licht om te groeien. Als je bloemen tevoorschijn ziet komen, verwijder je ze best. Hoe vaker je de basilicum oogst, hoe beter hij smaakt!
Munt plantje onderhouden
Munt is altijd lekker, je kan het gebruiken in gerechten, desserts en drankjes zoals cocktails of thee’s. Het leuke aan munt is, dat wanneer je een plantje hebt gekocht, de kans groot is dat je nooit meer zonder munt komt te zitten. Deze vaste plant overleeft zelfs de winter en je zal er van begin maart tot ver in de herfst van kunnen oogsten.
Je hebt heel veel soorten munt, je kunt ze gewoon kopen in een tuincentrum of de markt, maar je kan ook een stekje van iemand vragen. Je kan munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond planten.
Munt zal eerst in de hoogte groeien en daarna in de zomer in de breedte uitlopers maken. Scherm ze dus af zodat ze niet de hele tuin overnemen. Plant ze dus bijvoorbeeld in een bodemloze pot die je tot 30 cm diep de grond ingraaft. Laat de pot een beetje uitsteken boven de grond.
Je kan munt ook gewoon in een pot kweken zodat je deze op je terras of balkon kunt zetten. Zorg dat de plant voldoende water krijgt in warme periodes.