Moestuin beginnen; zo pak je dit op de beste manier aan! - Goedkoop.be

Van tomaat tot ajuin; zo haal je het meeste uit jouw moestuin!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Ben jij de trotse eigenaar van een mooie tuin of een ruim (dak)terras? Dan heb je geluk! Jij hebt dan de mogelijkheid om een eigen moestuin te beginnen. Hoe leuk is het om verse groenten, fruit en kruiden te eten, zo uit je eigen tuin? Maar hoe pak je het aan? Hoe oogst je succes en haal je er alles uit? Lees snel verder en wellicht smikkel jij over niet al te lange tijd van eigen gekweekte sla, peterselie of aardbeien.



Je hoeft echt geen enorme tuin te hebben om een rendabele moestuin te starten. Ook als je maar beschikt over een bescheiden tuintje kun je op een slimme manier heel veel oogsten. Je moet alleen weten waar je mee bezig bent. Een moestuin aan huis is ideaal. Je zit er bovenop en kunt dus dagelijks kijken welke plantjes water nodig hebben en welke klaar zijn om geoogst te worden. Het belangrijkste dat je nodig hebt is genoeg zonlicht. Jouw tuin moet minstens 6 uur per dag zon krijgen om groenten en fruit te kunnen produceren. Verder is de juiste grond erg belangrijk. Er is speciale moestuingrond te koop in tuincentra, deze is ideaal voor het verbouwen van kleine gewassen.

Wat verbouwen?

Als je net begint met tuinieren is het slim om te starten met gewassen die makkelijk te onderhouden zijn. Het makkelijkst om te verzorgen zijn kruiden. Kruiden als munt, tuinkers, bieslook of peterselie groeien erg snel en behoeven weinig onderhoud. Met deze kruiden beleeft jouw moestuintje een vliegende start. Hier in ons artikel 'Zo oogst je succes met je eigen kruidentuintje!' laten we je zien hoe met succes kruiden kweekt.

Wanneer je eenmaal goed op dreef bent kun je ook groenten en fruit gaan kweken. Aangezien deze meer onderhoud nodig hebben en een stuk arbeidsintensiever zijn dan kruiden, is het slim om in eerste instantie vijf tot tien verschillende soorten te kiezen. Zo kun je je in eerste instantie op enkele soorten focussen. Als dit goed gaat kun je dan weer nieuwe soorten toevoegen. Voorbeelden van makkelijke groenten om mee te beginnen zijn wortels, spinazie, prei en courgette.

Een moestuinplan

Het verschilt per jaargetijde welke gewassen het goed en minder goed doen. Er zijn speciale moestuinkalenders verkrijgbaar waarin precies staat welke gewassen er per maand aanbevolen worden om te telen. Wie echt álles uit zijn moestuin wil halen kan een moestuinplan maken. Dit houdt in dat je, bijvoorbeeld in Excel, per maand bijhoudt wat je zaait en oogst en wat de werkzaamheden van die maand zijn. Ook zijn er speciale tools en apps te vinden die je helpen zo’n plan op te stellen. Zo kun je dubbele of zelfs driedubbele beplanting halen in hetzelfde seizoen. Het vereist enige planning, maar mogelijk is het zeker.
Zoals de naam al doet vermoeden, kun je op Tuinadvies.be terecht voor handige informatie over het aanleggen en bijhouden van je moestuin.Neem hier direct eens een kijkje op Tuinadvies!

Kweektafel of vaste grond

Wanneer je hebt gekozen wat je wilt verbouwen kun je beginnen met zaaien. Als je een tuin hebt kun je dit lekker in de vaste grond doen. Het is belangrijk om ruimte te houden tussen de zaadjes. Vooral groenten en fruit hebben veel ruimte nodig om te groeien. Ook kun je kiezen voor een kweektafel. De voordelen van een kweektafel zijn dat hier minder onkruid in groeit en dat slakken er minder makkelijk bij kunnen komen. Ook kun je met een kweektafel in je tuin werken zonder te hoeven bukken, wat rugklachten voorkomt. Een ander voordeel van een kweektafel is dat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo kun je hem verschuiven met het zonlicht mee, zodat jouw gewassen gedurende de hele dag genoeg zonlicht opvangen.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, bij Unigro heb je sowieso de keuze. Van moestuin op wieltjes tot complete kweekkas, kies hier bij Unigro jouw tuinbenodigdheden aan scherpe prijzen uit.

Een composthoop maken

Een goede tip voor fanatieke tuiniers is het maken van een compostbak of -hoop. Op deze composthoop gooi je al je groene en bruine afval. Onder groen afval vallen groenten, fruit, verse mest, vers gemaaid gras en tuinafval. Bruinmateriaal is rijk aan koolstof. Hieronder vallen hout- en kartonsnippers, papier, kranten en stukjes zaagsel en stro. Het is belangrijk dat de composthoop uit de wind en in de schaduw ligt. Na een tijdje levert de hoop compost op. Deze kun je weer gebruiken voor de bodemverbetering van je gewassen. Een win-win situatie dus: goed voor de aarde en goed voor jouw moestuin.

Is de ruimte rondom huis beperkt of is er geen plekje in de schaduw en uit de wind? Dan is een compostbak- of vat nog altijd een goed alternatief. Hier bij ColliShop heb je de keuze in diverse formaten en prijsklassen.

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.