Kruiden planten: zelf basilicum en munt kweken doe je zo! - Goedkoop.be

Zo oogst je succes met je eigen kruidentuintje!

Door
Laatste update op 0 reacties Meer Buitenleven

Een handvol verse kruiden in je gerecht doet wonderen, als garnering zorgt het voor een feestje op je bord en de heerlijk geurende planten zijn een aanwinst voor je keuken. Zelf je eigen kruiden kweken heeft veel voordelen en het is nog leuk ook! Je hoeft er niet per se groene vingers voor te hebben, kruiden zijn namelijk gemakkelijk te kweken en eenvoudig te onderhouden. Begin vandaag nog met het aanleggen van je eigen kruidentuin en geniet binnen de kortste keren van de heerlijke smaken en aroma’s ervan!

(On)kruid vergaat niet

Overal ter wereld worden kruiden en specerijen gebruikt: voor de weldadige geuren, als voedsel, om gerechten mee op smaak te brengen, om thee van te maken of als medicijn. Het gebruik van kruiden is daarbij al zo oud als de mens zelf. In de prehistorie hadden wij een duizelingwekkende kennis van de wilde planten in onze omgeving en we wisten er ook handig gebruik te maken. De doorsnee moderne mens daarentegen heeft tegenwoordig nauwelijks nog verstand van planten en kruiden en staat daarmee ver af van zijn voorvaderen, maar de laatste jaren lijkt daar wel langzaam verandering in te komen.

‘Voedsel’ is hot: iedereen wil weten wat gezond eten is en hippe kookboeken gaan als warme broodjes over de toonbank. Koken met verse ingrediënten, het maken van pure gerechten zonder kunstmatige toevoegingen en het gebruik van verse kruiden zijn thema’s die volop de aandacht krijgen in tv-programma’s en (online) magazines. Op zich is dit natuurlijk een goede ontwikkeling, gezond eten is immers voor ieder mens van levensbelang. Gelukkig is het voor nagenoeg iedereen mogelijk om zelf kruiden te kweken en daarmee een gezond dieet na te streven: met één vierkante meter in je tuin of een lege vensterbank in je keuken kun je namelijk al heel wat moois creëren!

Tip: is jouw eigen kruidentuintje een waar succes en heb je dus meer kruiden dan dat je gebruikt in bijvoorbeeld je gerechten? Verdeel de kruiden over de vakjes van een ijsblokjeshouder, doe er wat boter of olie bij en vries dit vervolgens in. Bij een volgende keer koken kun je ze weer uit de diepvries halen en aan je gerecht toevoegen.

Wie zaait….

Je kunt zelf van wat planken een grote bak maken van ongeveer 15 centimeter hoog voor in je tuin, of een smallere bak die op je vensterbank past. Bekleed de bak met een grondzeil en vul hem met potgrond of tuinaarde. Als je twee rechterhanden hebt, kun je ook een aantal grote potten kopen en deze vullen met aarde. Of je bestelt hier bij ColliShop een kweektafel of kweekbak. Het is in ieder geval belangrijk dat je een zonnige plek uitzoekt en dat je voor goede grond zorgt die je constant vochtig houdt en niet laat uitdrogen.

Vervolgens kunnen de planten of zaden erin: ieder tuincentrum verkoopt zaden en complete planten van de meest voorkomende keukenkruiden. Planten zijn duurder in aanschaf dan zaden, maar je kunt dan wel meteen ‘de vruchten plukken’. Een combinatie van zaden en planten werkt vaak ook goed: dan kun je een aantal kruiden al meteen gebruiken en andere kruiden kweek je op vanuit de zaden. 

Je eigen eetbare tuin

Omdat er in een tuinwinkel vaak zoveel te krijgen is, heb je vaak algauw de neiging om een hoop planten of zaden te kopen. Maar hoe meer kruiden je aanschaft, hoe minder ruimte elke plant heeft en hoe meer onderhoud jij hebt. Probeer daarom eerst eens een paar planten te verzorgen en te gebruiken en als dat een tijdje goed gaat, kun je je kruidentuin naar smaak uitbreiden. Ga meteen aan de slag en bestel hier bij HEMA zaadjes met pot of een groeizak.

Met kruiden als tijm, rozemarijn, oregano, basilicum en bieslook kun je al heel wat gerechten verrijken! En munt, citroenmelisse en salie zijn heerlijk als verse kruidenthee. Probeer af te wisselen bij het gebruiken van je planten en niet één plant teveel kaal te plukken: geef ze de ruimte om weer te herstellen. Neem eventueel een aantal dezelfde planten, dan weet je zeker dat je er altijd genoeg van hebt! Maak er een ritueel van om elke dag even je planten te controleren en indien nodig water te geven. De grond mag niet droog worden, maar teveel water is ook niet altijd goed voor je planten. Eigenlijk kan er niet zoveel misgaan: als je je planten maar niet verwaarloosd, komt het echt wel goed met jouw verse kruidentuin. Veel plezier met jouw eigen eetbare tuin en smakelijk eten alvast!

 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.