Niet iedereen kan de prijs van een onvoorwaardelijke vriendschap betalen en dan is inslapen vaak een spijtig, maar laatste redmiddel. Toch zijn er ook alternatieven. De hondenverzekering is hier een voorbeeld van.
Wat is een hondenverzekering?
Een hondenverzekering is een verzekering die de dierenartskosten en behandelingskosten zal terugbetalen wanneer een hond ziek wordt of bij een ongeval gewond raakt. Het dekt met andere woorden enkel onverwachte uitgaven. Als je een hond laat castreren zonder dat dit medisch noodzakelijk is of als je je hond laat vaccineren, is dit in principe geen onverwachte uitgave. Dit moet je dan zelf betalen. Als je hond daarentegen ineens schuim met bloed braakt, wat kan wijzen op een maagzweer of een ernstige ontsteking, is het natuurlijk een ander verhaal. Dit komt helemaal onverwacht en dan zal de hondenverzekering wel tussenbeide komen.
Grenzen aan de hondenverzekering
Wat een hondenverzekering al dan niet dekt, verschilt per verzekeraar. Hoe dan ook zijn er altijd uitsluitingen. Veel verzekeraars dekken bijvoorbeeld niet de kosten voor gewichtsproblemen of gedragsproblemen. Ook het behandelen van externe parasieten is vaak uitgesloten. Verder sluiten veel verzekeraars heup-, schouder- en elleboogdysplasie uit. Daarbovenop is er vaak sprake van een eigen risico. Ten slotte is de dekking meestal geografisch beperkt. Veelal heeft de hondenverzekering België als dekkingsgebied. Dit wil zeggen dat je niet gedekt bent als je hond tijdens een reis in het buitenland een ongeval meemaakt. Het is dan raadzaam om een reisverzekering af te sluiten waarin je huisdier wel is meeverzekerd.
Nog steeds zelf dierenartskosten betalen
Houd er verder rekening mee dat het gedekte bedrag wordt beperkt. Bij veel verzekeraars is de dekking beperkt tot een bedrag tussen 1500 euro en 2500 euro per schadegeval. Bij Corona Direct is het echter ook mogelijk om te kiezen voor een ruimere dekking. De formule Goud biedt er zelfs een dekking tot 3500 euro. Daarbij heb je wel een eigen risico van 20 procent. Bij 3400 euro behandelingskosten dien je dus zelf 680 euro te betalen en krijg je 2720 euro van de verzekeraar.
Een hondenverzekering is met andere woorden een goede oplossing om torenhoge dierenartskosten ten gevolge van een ongeval of een ziekte te kunnen betalen. Terugkerende dierenartskosten, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse check-up, blijven voor eigen rekening. Daarnaast krijg je nog steeds te maken met een eigen risico, waardoor het raadzaam blijft om een spaarpotje voor je huisdier aan te leggen. Gelukkig zijn er ook manieren om verantwoord te besparen op je huisdier, want op de dierenartskosten kan je maar beter niet besparen.
Een aantal vzw's bieden hulp
Voor mensen met een precaire financiële situatie zijn er wel een aantal vzw's die tussenkomen in de kosten. De redenering is dat ook kansarmen toegang moeten kunnen krijgen tot de geneugten van een huisdier en dat een huisdier niet de dupe van de financiële toestand van het baasje hoort te zijn. Sommige van deze vzw's worden op hun beurt door lokale gemeenten ondersteund, maar er zijn er ook die volledig afhankelijk zijn van giften.
Voorbeelden van dergelijke vzw's zijn de vzw Dierenvoedselbank Poezewoef Wilrijk en de Blauwe Wereldketen. Vaak beperken deze vzw's zich tot een deel van de dierenartskosten, waardoor een hondenverzekering raadzaam blijft. Voor een tussenkomst in het eigen risico kan men dan bij de vzw aankloppen.