Temperatuur koelkast meten en andere koelkast bespaartips - Goedkoop.be

Bespaar met deze coole bewaartips voor je koelkast!

Door
Laatste update op 0 reacties

Hoe deel je een koelkast in? Het is een vraag die wellicht niet vaak gesteld wordt. Een koelkast is nu eenmaal gewoon handig. Een perfecte opslagplaats voor je boodschappen. Alles op een plek, klaar voor dat fijne gerecht of die uitgebreide lunch. Maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Daarom lees je in dit artikel hoe je optimaal je koelkast gebruikt.

Niet alleen de opslag van je eten is het primaire belang van een koelkast. Een effectieve indeling en een milieubewust gebruik is minstens zo belangrijk. Goedkoop.be zet dus de tips en trucs voor een optimale indeling op een rijtje. Te beginnen met wat er wel en niet in de koelkast mag.

Groenten en fruit: wat wel en wat niet?

Voordat we gaan kijken naar de perfecte indeling, is het eerst belangrijk om te weten wat wel en niet in de koelkast kan. Het is namelijk handig om te weten welke groenten en fruitsoorten niet in de koeling hoeven vooraleer je de koelkast volstouwt. Want genoeg vruchten worden ofwel keihard of melig en een ding is zeker: het is allebei absoluut niet lekker. Bananen, meloenen, perziken, citrusvruchten, aardappelen, uien, komkommer, avocado’s laat je lekker buiten de koelkastdeur en op kamertemperatuur. Sla en andere bladgroenten is wel het opslaan waard, bij voorkeur in de groentebak onderin. Dit geldt ook voor champignons en dan het liefst in een papieren zakje.

Een effectieve indeling van je koelkast

Een koelkast heeft diverse compartimenten met elk hun eigen temperatuurzone. Een goede indeling van je groenten, fruit, vleeswaren en zuivelproducten is dus zeer belangrijk. Laten we bij het begin, in dit geval onderin, beginnen.

De groentelade

Niet voor niets heet de plastic bak onderin de groentelade. In deze lade is de vochtregulatie het beste en daarom zeer geschikt voor groentes. Champignons en bladgroenten mogen zich welkom noemen. Maar eveneens koolsoorten als broccoli en bloemkool zijn zeer geschikt voor een plekje in de bak. 

Onderste plank

De onderste plank is vaak het koudste deel van de koelkast. Een daarmee dus een effectieve plek voor vlees, vis of gevogelte. Ook restjes van een maaltijd, een bakje magnetronvoedsel of kleine snacks zijn geschikt voor dit koele compartiment.

Middelste plank

Een perfect plankje voor je broodbeleg, vleeswaren en zuivelproducten als melk of yoghurt. Feestelijke gelegenheid? Dan eveneens geschikt voor taart en gebak,

Slimme tip: Niet alleen eieren, maar ook flessen sauzen bewaar je in een eierdoos. In een halve eierdoos, die je in de deur plaatst, kun je mooi de sauzen op z'n kop zetten zonder dat deze de hele tijd omvallen. Handig!

Bovenste plank

Dat is dan weer de plek bij uitstek voor je kaassoorten. Maar ook boter, eieren, pastasauzen en potten kun je hier eenvoudig kwijt.

De deur

Het warmste deel van de koelkast blijft toch wel de deur. Geknipt dus voor producten die warmtewisselingen aankunnen. Pakken fruitdrank of frisdrank, kleine aangebroken potjes en boter. Melk en eieren zijn minder geschikt echter, doordat de deur regelmatig opengaat. Een eihoudertje kun je dus negeren. Bewaar de eieren op de bovenste plank, gewoon in de eierdoos.

Tip: Je koelkast overzichtelijk en efficiënt indelen? Gebruik de nodige opbergbakjes en zogenoemde koelkast sliders. Hier bij AliExpress bestel je er al voor minder dan €2!

Bespaar je energieverbruik met deze tips

Om al die producten eetbaar en lekker te houden, verbruikt je koelkast een flinke lading energie. Daarom tot slot nog enkele tips om het maximale uit je koelkast te halen zonder al te veel stroomvoorraden op te maken.

  1. Test de temperatuur met een thermometer. Het ideale aantal graden bereik je al met 4 graden. Veel kouder hoeft het niet. Dit geldt ook voor je diepvries. Kouder dan -18 graden is zeker niet nodig. Bestel hier meteen bij ColliShop die koelkast thermometer en test of jij genoeg of misschien wel te veel koelt.
  2. Geen diepvries in huis? Restjes bewaar je twee dagen, daarna is het al gauw niet eetbaar. Houd je dus wat over tijdens het avondeten? Laat dit eerst buiten de koelkast afkoelen, pak het vervolgens goed in en eet het binnen twee dagen op. Het scheelt weer een dagje koken en onnodig eten weggooien.
  3. Zorg voor 6 centimeter ruimte achter de koelkast. Op deze manier kan warme lucht beter ontsnappen. Hier ontstaat ook veel stof, dus een schoonmaakbeurt kan zeker geen kwaad op zijn tijd.
  4. Heb je een ijslaagje? Ontdooi de diepvries! Doe je dit eens in de drie maanden dan scheelt het voor zeker 10% per jaar aan energie. Nog een extra tip: ontdooi de diepvries wanneer het buiten vriest, zo kun je mooi even de inhoud van je diepvries buiten zetten zonder dat het bederft.
  5. Bekijk ook eens het energielabel van je koelkast. Is dit A+? Dan verbruik je een stuk meer dan een A+++ koelkast. Een duurdere optie wellicht om hierop over te stappen, maar na verloop van tijd zeker wel een goede investering.

Lijkt je koelkast niet te koelen naar behoren? Heeft ie z'n beste jaren gehad? Kom direct in actie en kijk hier bij Coolblue eens in de koelkast sale voor een degelijk en betaalbaar nieuw exemplaar!

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.