De liberalisering van de Vlaamse energiemarkt heeft het energielandschap veranderd. Niet alleen voor energieleveranciers, maar ook voor intercommunales en vooral jou als consument. Consumenten kunnen door de vrije keuze profiteren van de concurrentiestrijd die energiebedrijven voeren om klanten te trekken en dit betekent lagere energieprijzen.
Geschiedenis vrijmaking Vlaamse energiemarkt
Ooit was de energiemarkt in handen van een beperkt aantal spelers, waarbij de productie, de invoer, het transport, de distributie en de verkoop sterk met elkaar waren verbonden. Hierdoor was de concurrentie beperkt en de opties voor de consument om een energieleverancier te kiezen daarmee dus ook. Daardoor kon het beperkt aantal energieleveranciers bovendien zelf de prijs bepalen en dat was voor consumenten niet bepaald gunstig.
De vrijmaking van de energiemarkt gebeurde op initiatief van de Europese Unie om zo de concurrentie te vergroten en consumenten meer keus te bieden in de gas- en elektriciteitsleveranciers. Om de concurrentie eerlijk te houden, werden de productie en de invoer aan de ene kant en de verkoop aan de andere kant losgekoppeld van het transport en de distributie van energie. Hierdoor ontstonden nieuwe bedrijven en vestigden ook buitenlandse bedrijven zich in België. De liberalisering van de Vlaamse markt gebeurde in etappes:
- 1 januari 2002: liberalisering voor bedrijven met een jaarlijks verbruik van meer dan 1 gigawattuur (GWh) aan elektriciteit.
- 1 januari 2003: vrijmaking voor de kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's).
- 1 juli 2003: vrijmaking voor particulieren en gezinnen, vrije beroepen en zelfstandige ondernemers.
- 1 januari 2007: in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waalse Gewest was de vrijmaking van de energiemarkt vanaf deze datum pas een feit.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
VREG
De vrijmaking van de energiemarkt betekent vandaag de dag concreet dat eenieder die een leveringsvergunning heeft van de overheid, elektriciteit en gas kan leveren aan particulieren en bedrijven. Deze vergunning wordt in het Vlaamse Gewest toegekend door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kort gezegd de VREG. Deze toezichthouder, die sinds december 2001 bestaat, geeft niet alleen de vergunning af maar heeft daarnaast een aantal andere taken. De VREG adviseert bijvoorbeeld ook de Vlaamse overheid, controleert en reguleert de Belgische energiemarkt, en keurt de distributienettarieven voor gas en elektriciteit in het Vlaamse Gewest.
De V-TEST
De toezichthouder staat verder vooral bekend om de V-TEST. Deze prijsvergelijker helpt consumenten energieleveranciers te vergelijken op basis van hun tarieven.
Daarnaast heeft de toezichthouder ook de Servicecheck en de Groencheck, waarmee de consument een vergelijking kan maken op basis van respectievelijk dienstverlening en groene elektriciteit. Met de Groencheck kan de consument nagaan of een bepaalde energieleverancier ook daadwerkelijk groene elektriciteit levert op basis van het aantal Garanties van Oorsprong.
Gevolgen vrijmaking energiemarkt voor consument
Door de energiemarkt te liberaliseren is de keus voor de consument flink toegenomen. De concurrentie tussen de verschillende leveranciers is immers toegenomen en dat leidt tot veel scherpere prijzen. Daar profiteer je als consument van omdat energieleveranciers je graag als klant willen verwelkomen en behouden. Zo kun je profiteren van lagere tarieven. Niet alleen door deze liberalisering, maar ook door zelf wat op te letten kun je de energiefactuur wat lager uit laten vallen. Let bijvoorbeeld op de verlichting die je gebruikt en hoe je dat doet. En denk aan het gebruik van andere apparaten, zoals de droogkast, wasmachine, koelkast, televisie en computer.