Op 15 februari is het weer Dikketruiendag: een dag waarop je de verwarming minimaal één graad lager zet, om zo energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De wereld moet immers nog een tijdje langer mee. Energie besparen en deze dag tóch comfortabel maken? Lees dan verder!
Dikketruiendag is een campagne van de Vlaamse overheid en voornamelijk bedoeld voor het onderwijs, maar ook op het werk of thuis kan je natuurlijk deelnemen. Met eenvoudige maatregelen kan je zeer veel energie besparen en wie wil dat nu niet?! Het doel is om energie te besparen, maar geen comfort in te leveren.
We hebben een aantal slimme tips voor je om je een handje te helpen, zodat deze dag een eitje wordt. Je hoeft het echter uiteraard niet te beperken tot één dag: met deze tips kan je iedere dag energie besparen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten. Zo worden ook kleine aanpassingen van grote betekenis.
-
Je kan natuurlijk een trui uit je kleerkast halen en deze aantrekken, maar het is toch veel leuker als je die trui zelf gemaakt hebt? Met een beetje wol maak je de mooiste trui ooit.
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een dekentje, sjaal of kussen. Kruip heerlijk onder een dekentje op de bank en blijf warm. Een zelfgemaakte deken is nog fijner en warmer! -
Dikketruiendag valt dit jaar op 15 februari, de dag na Valentijnsdag dus. Heb jij deze Valentijn zeer goed je best gedaan en een nieuwe vlam gescoord? Die houdt je dan ongetwijfeld uitstekend warm. Kruip lekker tegen elkaar aan en maak er een extra gezellige dag van. Handjes boven de dekens!
Geen succes tijdens Valentijn? Geef je huisdier op deze dag dan eens een extra knuffel! - Sluit kamers die je niet gebruikt af. Hierdoor gaat er veel minder warmte verloren en heb je het dus minder snel koud. Ook is het verstandig ramen dicht te houden, al is het natuurlijk wel fijn nu en dan eens wat frisse lucht je huis in te laten.
- Waar een waxinelichtje al niet goed voor is. Steek lekker een paar kaarsjes aan, die produceren veel warmte. Bovendien zijn ze ook nog eens erg goedkoop en vrijwel over te krijgen.
- Dikketruiendag is de ideale dag om een grote schoonmaak te houden in je huis. Je vergeet zo de tijd, maar houdt ook je lichaam warm door bezig te zijn. Word je eigen keteltje!
- Ook een dagje uit is zeer geschikt voor deze dag. Zet je verwarming thuis uit en ga op pad. Het is sowieso verstandig je verwarming uit te zetten als je niet thuis bent, dan heb je de warmte hiervan immers toch niet nodig.
- Loop niet op blote voeten door het huis. Trek sokken, schoenen of sloffen aan, je voeten zijn zeer belangrijk voor je gevoelstemperatuur. Je krijgt het dus veel sneller koud als je op bloten voeten loopt.
- Zet een warme kop thee, koffie of soep. Hierdoor wordt je lichaamstemperatuur hoger en heb je het dus minder koud. Bovendien is het ook nog eens lekker.
- Schijnt het zonnetje buiten? Doe dan je gordijnen open bij de ramen waar zon op staat, je kamer kan zo opwarmen met gratis energie van de zon. Bij ramen waar geen zon op staat doe je de gordijnen het best dicht, zodat de warmte binnen blijft en de kou buiten.
- Maak van de nood een deugd: heeft je CV-ketel een controle nodig? Dan is Dikketruiendag hier de uitgelezen dag voor. Zo hoef je je hier de rest van het jaar geen zorgen meer om te maken.
- Uiteraard zijn er zeel veel manieren denkbaar om je huis beter te isoleren, zodat je de kou buiten houdt en de warmte binnen. Lees hiervoor eens ons artikel “In 4 tips naar een goed geïsoleerde woning”.
Wist je dat je door de verwarming standaard een graadje lager te zetten jaarlijks ongeveer 5% bespaart op je energierekening? Reken maar uit! Je kan echter nog veel meer actie ondernemen om energieverspilling te voorkomen. Wil je nu alles weten over Dikketruiendag en het voorkomen van energieverspilling? Kijk dan hier!
Staat jouw verwarming al een graadje lager en heb jij nog meer tips om warm te blijven tijdens Dikketruiendag? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder. Zo helpen we elkaar besparen!
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.