Goedkope elektriciteit en gas: de voordeligste leveranciers - Goedkoop.be

Goedkope elektriciteit en gas: de voordeligste leveranciers

Door
Laatste update op 0 reacties

In 2003 werd de energiemarkt in Vlaanderen volledig vrijgemaakt, de rest van België volgde in 2007. We hangen niet langer vast aan een bepaalde energieleverancier, maar kunnen met een geringe inspanning de voordeligste uitzoeken. Ongetwijfeld een post waarop we flink kunnen besparen!

Energie – meestal elektriciteit of aardgas - neemt bijna alles uit ons huishoudbudget. Waarom zouden we de markt dan eens niet verkennen, op zoek naar de goedkoopste leverancier? Online kom je in geen tijd terecht bij de voor jou voordeligste optie. Met onze goed(kop)e raad weet je waar je op moet letten en ga je geïnformeerd de markt op.

Doe de V-Test

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt omschrijft zijn taak als “de regulering, controle en bevordering van de transparantie van de energiemarkt in het Vlaamse Gewest”. Sinds 2001 houdt de VREG zich met deze taak bezig, en met succes.

Op de VREG-website word je niet aangeraden deze of gene leverancier te kiezen. Het gaat om een objectieve instantie die simpelweg de prijzen en diensten vergelijkt. Daarna is de keuze helemaal aan jou.

Afhankelijk van de regio en je eigen gezinssituatie, kan de voordeligste energieleverancier wel eens verschillen. Daarom ontwikkelde VREG de V-test, waar je na het invullen van een aantal gegevens een overzicht krijgt van energieleveranciers en de geschatte prijs per jaar.


Het maakt niet uit of je alleen bent of samenwonend met kinderen, of het om een huurhuis gaat of een gekocht appartement, iedere particulier kan de test uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt, zijn een aantal gegevens zoals het tarief en het verbruik van het afgelopen jaar. Ken je de gegevens niet, dan wordt er een schatting gemaakt.

Je vraagt zowel een vergelijking aan voor alleen elektriciteit, aardgas of beide tegelijk. Afhankelijk van die keuze krijg je een of twee tabellen met alle resultaten.

Een tien voor klantenservice

Naast prijzen biedt de VREG ook een vergelijker voor dienstverlening. Een bepaalde energieleverancier kan dan wel de goedkoopste zijn, maar hoe zit het met de klantenservice, word je snel bediend als er problemen opduiken?

Contactgegevens worden vergelijken, opties voor dienstverlening en betaalmogelijkheden. Je komt te weten hoeveel klachten er per 5000 klanten binnenkomen, wat ons een interessante indicator lijkt.

Aandachtspunten

Voordat je je achter de computer zet om de V-test in te vullen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Voor een zo accuraat mogelijk resultaat, neem je er best even de laatste afrekeningfactuur bij. De test berekent namelijk hoeveel je het komende jaar zou verbruiken op basis van je huidige verbruik. Ken je het verbruik niet, bijvoorbeeld omdat je een nieuw huis gebouwd hebt? Geen probleem, dat kun je ook zo ingeven in de test.

Wie zich afvraagt hoe up-to-date de gegevens in het systeem zijn, we stellen je graag gerust. Maandelijks voert de VREG een update door om steeds de meest actuele prijzen mee te geven. Tijdelijke promoties worden echter niet opgenomen.

Je bent trouwens niet verplicht om gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier te nemen. Het levert je niet alleen goedkopere tarieven op, er hangt soms nog meer voordeel aan vast. Zo krijg je bij sommige leveranciers een eenmalige korting omdat je via domiciliëring betaalt. Kies je een andere aanbieder voor gas en elektriciteit, dan strijk je die korting twee keer op.

Gouden tip van Goedkoop.be

De prijzen blijven schommelen, ook nadat je overstapte naar een andere energieleverancier.

De V-test invullen vraagt een kleine inspanning, toch is het aangeraden die minimum elk jaar te herhalen. Overstappen was nog nooit zo makkelijk, waarom zou je dan niet steeds een contract afsluiten bij de goedkoopste energieleverancier?!

Of je nu een contract voor bepaalde of onbepaalde duur getekend hebt, in beide gevallen verander je gratis van leverancier. Wanneer je maar wilt.

Nog beter nieuws: nadat je nieuwe contract ondertekend is, regelen je oude en nieuwe leverancier de praktische kant onderling. Je hoeft zelf niets meer te ondernemen.

 

Wist je dat de transport- en distributietarieven per regio sterk kunnen verschillen? Afhankelijk van de streek waar je woont, kun je wat extra euro’s uitsparen. Handig om te weten!

Variabel of vast?

Bij energiecontracten heb je de keuze tussen een variabele of vaste prijs. Alles hangt ervan af hoeveel risico je zelf wilt nemen. Neem je een vaste prijs, dan blijft die gelijk voor de duur van het contract. Van eventuele prijsdalingen geniet je dan niet, maar ook prijsstijgingen gaan mooi aan jou voorbij. Je kiest voor zekerheid, maar bij fikse dalingen lijkt die zekerheid je zuur op te breken.

Met een variabele prijs drijf je mee op de golven van de energieprijs. Daalt die, dan zul je minder betalen. Een stijgende energieprijs wordt echter ook aan je doorgerekend. De semi-variabele prijs ten slotte schommelt door veranderende nettarieven en heffingen, niet door de prijs.

Goedkoop en groen?

Bij onze beslissing hechten we belang aan onze portemonnee, maar ook aan het milieu. Tegenwoordig kun je heel bewust kiezen voor groene stroom. Deze factor werd opgenomen in de V-Test. Bij elke elektriciteitsleverancier staat het percentage groene stroom vermeld, je merkt het meteen (voor gas is die optie niet beschikbaar).

Voor je een keuze maakt, weeg je af wat je belangrijk vindt. Staat groene stroom op één of toch eerder je portemonnee? Bekijk het allemaal rustig, je komt gegarandeerd tot de perfecte middenweg.

Heb je zelf nog tips voor de energiezoektocht? Laat maar horen, samen weten we immers meer dan alleen.
 

Bron: www.vreg.be en www.netto.be

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.