Let je graag op de kleintjes en ben je op zoek naar de perfecte manier om je huis duurzaam te verwarmen? Dan is de warmtepomp de ideale oplossing. Maar is dit financieel ook aantrekkelijk? Zijn de warmtepomp prijzen het eigenlijk wel waard? Zelf ben ik al een tijd op zoek naar een manier om duurzamer om te gaan met het milieu. Ik ben dan ook de trotse eigenaar van echte-energie.nl. Dit is een blog die zich specifiek richt op het geven van tips & tricks met betrekking tot het besparen van zoveel mogelijk energie. Ben je benieuwd of de warmtepomp een goede investering zou kunnen zijn voor jou? Lees dan snel verder.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt simpel gezegd de warmte van buiten naar binnen. De warmtepomp gaat in de nabije omgeving op zoek naar warmte. Die kan hij uit de grond, uit de lucht of uit eventueel grondwater halen. Zodra hij voldoende tot zijn beschikking heeft, geeft hij deze warmte af aan het CV-water. Dit water wordt weer gebruikt voor het verwarmen van je huis. De warmtepomp werkt inderdaad op een klein beetje elektriciteit. Dat energieverbruik is echter niets vergeleken bij het hoge rendement. Gemiddeld zal een warmtepomp over een rendement van 400% tot maar liefst 500% beschikken. Dat is nog eens een interessante investering!
Nog meer voordelen!
Geen schommelingen in de temperatuur
Door middel van een warmtepomp blijft de temperatuur in huis continu. Dat houdt in dat er bijna geen schommelingen meer zijn en je keer op keer geniet van een aangename temperatuur. De warmtepomp komt het meest tot zijn recht in een goed geïsoleerd huis, hierdoor kan de warmte niet ontsnappen en vallen deze voordelen niet weg. De warmtepomp kan gebruikt worden voor meerdere toepassingen in huis: als vloerverwarming, als boiler of om je huis in de zomer koel te houden. In tegenstelling tot de traditionele radiators is de warmtepomp dan ook erg multifunctioneel.
Beter voor het milieu
Hoewel de warmtepomp op een klein beetje elektriciteit draait, wegen de voordelen voor het milieu toch meer door. Zo zorgt de pomp voor minder CO2-uitstoot en genereert voldoende warmte om je huis continu te verwarmen. Ook in de zomer is het gebruik van radiators of airco’s niet meer nodig, hierdoor bespaar je in de zomer gemakkelijk veel energie.
Verbruik helemaal geen gas meer
Als je slim gebruikt maakt van de warmtepomp kan je helemaal van het gas af. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan je zo veel geld besparen. Daarnaast is de warmtepomp veel veiliger dan systemen die wel op gas werken.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Nadelen van de warmtepomp?
- Een warmtepomp is een aardige investering. Hoe lang je erover doet om de aanschafkosten terug te verdienen, hangt af van een aantal factoren. Een pomp kost al gauw tussen de 8.000 en 13.000 euro.
- Het kan lastig zijn om de warmtepomp zelf in huis te installeren, hier is vaak toch hulp voor nodig van een specialist. Niet alle vakmensen beschikken over voldoende kennis om de warmtepomp aan te sluiten. Zorg dat een vakkundige installateur de warmtepomp aansluit om zo verzekerd te zijn van het maximale rendement.
- Niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp. Allereerst is een goede isolatie cruciaal, anders doe je de bovenstaande voordelen allemaal teniet en behaal je geen rendement. Ook kleinere woningen kunnen minder geschikt zijn aangezien de warmtepomp best wel wat ruimte in beslag neemt.
Wel of niet doen?
Of een warmtepomp wel of niet past binnen jouw huis hangt van verschillende factoren af. Als jouw huis goed geïsoleerd is, je in het bezit bent van een laagtemperatuursverwarming, je voldoende geld hebt om te investeren (of bereid bent om een gunstige lening af te sluiten) en een grote stap wilt maken richting duurzaamheid is de warmtepomp de perfecte keuze. Het is raadzaam om eerst alle voor- en nadelen voor jouw woonsituatie tegen elkaar af te wegen. Alleen zo bereik je het hoogste rendement en draag jij ook je steentje bij aan de toekomst van onze aarde.