Op kot gaan is de droom van iedere student. De zoektocht naar een kot verloopt spijtig genoeg niet altijd van een leien dakje. Het is niet eenvoudig om een studentenkamer te vinden die volledig aan je behoeften voldoet en ook nog eens een goede ligging heeft. Wij geven hier enkele tips die essentieel zijn voor het vinden van het perfecte studentenkot!
De wet van de snelste
Het is van groot belang om op tijd te beginnen met het zoeken naar een studentenkamer. Op die manier heb je nog een ruim aanbod en kan je dus kiezen uit tal van koten. Het is aangeraden om al in de paasvakantie te beginnen met het zoeken naar een kot. Ook mei en juni zijn populaire maanden voor een zoektocht. Dan weet je meteen wat de markt allemaal aanbiedt. Als je te laat bent begonnen met te zoeken, kan je nog een kans wagen na de examens. Heel wat studenten slagen misschien niet, waardoor ze niet langer op kot mogen gaan van hun ouders. De één zijn dood is hier dus echt de ander zijn brood…
Kijk en vergelijk
Je kan iets naar waarde schatten door het te vergelijken met andere dingen. We raden dus aan om alle koten te vergelijken qua prijs, grootte en uitzicht, maar natuurlijk speelt de ligging ook een belangrijke rol. Ook de verbindingen met het openbaar vervoer maken of een kot goed is of niet.
Idealiter ga je gewoon de baan op en bekijk je waar er allemaal koten zijn. Dan kan je meestal afspraken maken door te bellen naar de nummers die op de ramen hangen. Door rond te lopen in de stad, heb je meteen een idee van de goede ligging en de kwaliteit van het gebouw. Loop er ook eens ’s avonds rond zodat je weet of er veel lawaai is.
Ook kan je eens rondkijken op websites of in Facebookgroepen om al een idee te krijgen wat er aangeboden wordt. Hou er wel rekening mee dat de beste koten hier niet op zullen staan. Deze worden vaak verhuurd door mond-tot-mond reclame, zo hoevenkotbazen geen tijd te steken in online advertising.
Ga op zoek naar een thuis
Als je een studentenkamer zoekt, moet je op zoek gaan naar een thuis. Vijf van de zeven dagen zal je op dit kot wonen, dus je kan je er maar beter goed voelen. Als je er gaat studeren, zal dit in je voordeel werken. Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van gordijnen als je graag donker slaapt of op de lichtinval. Goed licht is essentieel voor een gelukkig leven. Zijn de ramen daarnaast wel van dubbel glas voor geluidsoverlast? Zijn er vliegenramen ter beschikking zodat je geen last zal hebben van muggen?Daarnaast kan je er best op letten of het kot gemeubileerd is. Soms kan je de meubels van de vorige eigenaar overkopen of biedt de kotbaas meubels aan.
Zijn de meubels die worden aangeboden niet jouw ding? Ga dan eens kijken bij Home24 en voor enkele honderden euro’s ben je gesteld. Vergeet zeker niet om alles dan even op te meten!
Pluis het contract uit
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je het contract eens goed naleest. Toch wordt dit soms vergeten en wordt er uitgegaan van goed vertrouwen. Bekijk bijvoorbeeld of je kan onderverhuren of wat de opzegtermijn is in het geval dat er een tegenslag plaatsvindt. Stel je maar eens voor dat je resultaten tegenvallen of je ziek wordt. Een opzegtermijn is altijd van toepassing, maar je verhuurder kan bijvoorbeeld een extra vergoeding eisen. Kijk ook of er restricties worden opgelegd zoals maximaal doucheverbruik of bezoek en lawaai na 22.00 uur. Je bent maar één keer jong!
Ook de extra kosten moet je in het oog houden. Denk aan kosten die worden aangerekend voor water en energie. Zorg ervoor dat er een clausule in het contract staat dat zegt dat je geld terugkrijgt indien je minder verbruikt. Laat de kotbaas ook een richtbedrag vooropstellen zodat je niet ineens verschiet van het bedrag.
Bekijk ook de optie dat je meerdere jaren in je kot blijft. Zal de prijs stijgen of blijft die over de jaren gelijk? Dit is erg belangrijk, want het kan je honderden euro’s besparen als de algemene verhuurprijs weer de hoogte in gaat.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.