Velig online betalen: wegwijs in betaalmogelijkheden - Goedkoop.be

Reken af met al te uitgebreide betaalmethodes

Door
Laatste update op 0 reacties

Daar zit je dan, voor je computer, tablet of smartphone, helemaal klaar om online de koopjes van je leven te scoren. Makkelijk zat: gigantisch veel keuze, geen openingsuren maar 24/7... tot het betaalscherm verschijnt. Hier krijg je niet de vraag ‘cash of met bankkaart?’ zoals in offline winkels, wel een lijstje betaalmethodes.

Sympathiek van die webshops om ook hier een waaier aan opties aan te bieden, maar tegelijk best ingewikkeld en verwarrend. Wat houden de opties precies in? Welke is voor mij de beste? Goedkoop.be maakt je vandaag wegwijs door de betaalmogelijkheden. Het wordt daarna alleen maar makkelijker – en nog leuker! – om online te shoppen.

Bancontact/Mister Cash

Laat ons beginnen met een vertrouwde naam. Betalen we in een offline winkel met bankkaart, dan is dit doorgaans via Bancontact/Mister Cash, de Belgische marktleider in elektronische kaartbetalingen.

Kort samengevat zorgt Bancontact/Mister Cash dat het verschuldigde bedrag van de rekening van de kaarthouder overgebracht wordt naar die van de handelaar. In de praktijk word je voor online betalingen tijdens het betaalproces naar de betaalomgeving van je bank geleid. Hier volg je de nodige stappen om de betaling via je kaartlezer af te ronden. Het bedrag gaat onmiddellijk van je rekening af.

De webshop in kwestie krijgt het bedrag netjes gestort en kan onmiddellijk aan de slag om je bestelling te leveren. Wil je een betaling via Bancontact/Mister Cash betwisten, dan neem je best contact op met je eigen bank.

+ Vertrouwde betaalmethode via online bankieren
- Geen automatische aankoopbescherming, bij problemen zelf je bank contacteren

Nieuw: de Bancontact-app

Bancontact ontwikkelde een app waarmee betalen voortaan nog makkelijker wordt. Heb je nog een schuld openstaan bij vrienden, dan betaal je eenvoudig via de app. Ook op restaurant wordt het mogelijk, en uiteraard online.

Vergeet omslachtige procedures met de kaartlezer. Bij webshops die mobiel betalen aanbieden, scan je de QR-code, vul je de pincode in op je smartphone of tablet, check je het te betalen bedrag en klaar. Ontdek hier de nieuwe Bancontac-app!

Kredietkaart

Voor de allereerste online betalingen had je doorgaans een kredietkaart nodig, veel andere opties waren er niet. De betaalmogelijkheden zijn ondertussen fors uitgebreid, maar betalen met kredietkaart kan nog steeds.

De webshop in kwestie specificeert welke kredietkaarten aanvaard worden, waarvan de meest courante Visa, Mastercard of American Express zijn. Consumenten halen niet altijd graag hun kredietkaart boven, aangezien er wel eens fraude gepleegd wordt. Webshops zorgen echter voor een beveiligde betaalomgeving, om dat risico tot een minimum te beperken.

Je vult je kaartgegevens in, wordt eventueel doorverwezen naar de betaalomgeving van je bank en rondt zo de betaling af. De bestelling wordt onmiddellijk verwerkt en jouw richting uitgestuurd. Makkelijk!

Handig is dat het geld pas later van je rekening gaat aangezien je ‘op krediet’ betaalt. Zit je wat krap bij kas maar zie je nu een geweldig koopje dat je niet wilt laten liggen, dan is de kredietkaart jouw betaalmiddel.

Gaat er op mysterieuze wijze geld van je kredietkaart, dan neem je contact op met het bedrijf achter de kredietkaart. Doorgaans krijg je het bedrag netjes teruggestort.

+ Fraudebescherming
+/- Geld gaat niet meteen van je rekening, op krediet kopen heeft een ‘verleidelijk’ kant

Meer voor- en nadelen van kredietkaarten lees je hier!

PayPal

Met een bank- of kredietkaart online aankopen betalen is wel makkelijk, maar het kan nog eenvoudiger. Dat gedoe met kaartnummers die je keer op keer moet invullen – en achterlaten bij verschillende partijen -, of de digipass die je bij moet hebben, wordt al snel vervelend. PayPal is de perfecte tussendienst.

Je kiest zelf op welke manier je betaalt. Ofwel vul je één keer de betalingsgegevens van je kredietkaart, betaal je via PayPal en gaat het bedrag van je kredietkaart af. Of je zet geld over van je bankrekening naar je PayPal-saldo en betaalt zo. Dit proces doorloop je één keer, daarna volstaat je PayPal-login om te betalen.

Je betaalgegevens worden niet met 101 webshops gedeeld, maar blijven veilig bij PayPal. Bovendien zorgt de dienst voor een aankoopbescherming. Worden de bestelde goederen niet geleverd of voldoen ze niet aan de omschrijving van de koper, dan vergoedt PayPal het volledige bedrag. PayPal pakt ook uit met een retourkostenvergoeding. Reken je je aankopen af met PayPal en beslis je later om iets terug te sturen, dan neemt de betaaldienst de retourkosten op zich. Hiervoor stuurt de klant het verzendbewijs met de gemaakte kosten naar PayPal, die het geld terugstort.

+ Geen digipass of bankkaart nodig, snel via PayPal-login.
+ Aankoopbescherming
+ Retourkostenvergoeding

- Ofwel met gegevens kredietkaart, ofwel via PayPal-saldo, niet rechtstreeks via ‘gewone’ betaalkaart

iDEAL

Bij heel wat webshops – hoofdzakelijk Nederlandse – krijg je als betaaloptie iDEAL te zien. Als Belgische consument is het echter niet mogelijk om via deze dienst te betalen.

iDEAL vormt een schakel tussen heel wat webshops en een groot aantal Nederlandse banken. Klik je op iDEAL, dan kies je daarna voor de bank waarbij je aangesloten bent en word je doorgestuurd naar de online bankieromgeving van je bank.

Aangezien er geen Belgische banken aangesloten zijn bij iDEAL, kun je het als Belgische consument niet gebruiken.

- Geen optie voor Belgische klanten

Betalen via overschrijving

Laat je het online bankieren, kredietkaarten en andere tussenpartijen liefst voor wat ze zijn, dan is een ‘simpele’ overschrijving ook een optie. Nadat je een bestelling plaatste, ontvang je een bevestiging en de betalingsgegevens. Je schrijft het verschuldigde bedrag over en klaar. Zodra de webshop de betaling ontvangen heeft, worden de goederen verstuurd.

Dat je een stuk langer op je bestelling moet wachten, is meteen ook het grootste nadeel van deze methode.

+ Voor mensen zonder online banking of kredietkaart
- Langer wachten op bestelling

Betalen na ontvangst

Voel je er weinig voor om meteen te betalen, ook al weet je (nog) niet of je alle gekozen spullen zult houden? Dan is betaling na ontvangst de meest geschikte betaalmethode.

Je bestelt, krijgt alles geleverd en voor je betaalt, kijk je of je alles wilt houden, of bepaalde artikels terugstuurt. Zeker bij kledij en schoenen komt dit wel eens voor.

Bij je bestelling ontvang je een factuur met overschrijvingsformulier. Bekijk eerst even wat je houdt en wat je eventueel terugstuurt. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen, schrijf je over via het formulier of via online bankieren.

Hou er wel rekening mee dat elke webshop er zijn eigen regels op nahoudt, betalen na ontvangst is niet altijd mogelijk.

+ Je betaalt uitsluitend wat je houdt
- Nogal omslachtig. Niet overal mogelijk

Wat vind jij de meest gebruiksvriendelijke betaalmethode?
 

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.