Supermarkt bespaartips voor goedkopere boodschappen - Goedkoop.be

Tips om te besparen in de supermarkt

Door
Laatste update op 3 reacties

Wie denkt aan besparen, beknibbelt nogal snel op ‘luxe’zaken als reizen, kledij en vrijetijdsbestedingen. Dat kan perfect, maar willen we ook niet allemaal nog op citytrip of wat ‘me-time’? Besparen begint bij de kleine dagelijkse dingen. Tijd dus om wat tips op een rijtje te zetten om bij elk supermarktbezoek enkele euro’s uit te sparen.

De ene bespaartip is makkelijker toe te passen dan de andere. Het komt eropaan uit te pikken wat je zelf haalbaar vindt, in geen tijd word je een slimme shopper met de knip op de portefeuille.

 

1. Stel een weekmenu op

Hoe dikwijls trek je de koelkast niet open en liggen er groenten te verkommeren die je moet weggooien? Je ziek eten aan veel te veel voedsel dat dringend op moet, is een optie.

De andere oplossing ligt nog veel meer voor de hand: koop gewoon minder! Vertrek niet onbezonnen naar de supermarkt, stel eerst een weekmenu samen. Het klinkt als een hoop gedoe, maar het is zo gek nog niet. Het enige wat je moet doen is zeven maaltijden uit je mouw schudden en noteren wat je ervoor nodig hebt. Het brengt ons naadloos bij de volgende tip...

Goedkoop.be extra menutip!

Hou een boekje bij waarin je alle weekmenu’s bijhoudt. Ontbreekt het je aan inspiratie, blader dan eens terug!

Bleek een bepaald gerecht een echte topper, duid het dan ook zo aan in je boekje. Minder geslaagde maaltijden laat je voortaan achterwege. Passen je vrienden hetzelfde principe toe? Dan kun je zelfs aan receptenruil doen en verzamel je op geen tijd een hoop ideeën.

Vlees en vis nemen de grootste hap uit je boodschappenbudget. Nu en dan afwisselen met een vegetarisch gerecht haalt de eindsom ook al omlaag.

2. Lijstje maken voor je naar de supermarkt gaat

Nadat je alle ingrediënten voor je weekmenu op je lijstje schreef, kijk je even in de voorraadkasten wat er nog te kort is. Hoe zit het met de voorraad ontbijtgranen, drank, poetsmiddelen en verzorgingsartikelen?

Gewapend met je lijstje trek je naar de supermarkt, waar je gestructureerd te werk gaat. Zodra iets in het winkelkarretje ligt, doorstreep je het op de lijst. Je koopt niet langer onnodige zaken of een te grote voorraad groenten en fruit die bederven in de koelkast.

3. Voorkom een hongerige maag

Wie de supermarkt binnenspurt net voor hij gaat eten, kan erover meespreken. Honger is duidelijk niet de beste saus voor een supermarktbezoek. De lekkerste snacks, koekjes en chips schreeuwen om je aandacht. Die maag van je knort en knort maar luider en maakt van je handen lustige grijptangen die al dat lekkers in de winkelkar gooien.

Stil dus eerst je honger, ga dan pas winkelen.

4. Kies de supermarkt bewust

Je kunt kiezen uit een brede waaier aan supermarkten. Zo zit je bij Aldi en Lidl goed voor extra voordelige huismerken, maar blijft het aanbod eerder beperkt. Delhaize komt wel eens als duurdere supermarkt uit de bus, maar heeft tegenwoordig spotgoedkope huisproducten. Colruyt bespaart op allerhande kleine zaken, dat merk je aan je kasticket, maar ook aan de winkelinrichting.

Kortom, voor elke supermarkt vallen er wel plus- en minpuntjes op te sommen. Aan jou om de voordeligste eruit te pikken, waar het voor jou ook nog eens prettig winkelen is.

En de goedkoopste is...

Elk jaar voert Test-Aankoop een onderzoek naar de goedkoopste supermarkt. Voor 2013 kwam Colruyt opnieuw als goedkoopste uit de bus. Ook merk- en huisproducten werden vergeleken. Voor merkproducten delen Colruyt en Red Market de eerste plaats. De goedkoopste huisproducten winkel je bij Aldi en Lidl.

(bron: www.standaard.be, 28 mei 2013)

5. Ga alleen boodschappen doen

Het is best gezellig om met je huisgenoten naar de supermarkt te trekken. Met twee (of meer) weet je meer dan alleen, en extra handen komen goed van pas om alles te dragen. Het heeft ook een nadeel. Keuvelend de rekken aflopen is best gezellig, maar er belanden een hoop onnodige producten in je winkelmandje. O kijk, hebben we dat sausje al eens getest? Die chocolaatjes zien er overheerlijk uit, meenemen!

Kinderen zetten in de supermarkt graag hun liefste puppy-oogjes op. Je bent gehaast, wil er zo snel mogelijk vanaf en zegt simpelweg ‘ja’. Slecht voor het gebit van de kids, en voor jouw portemonnee.

6. Beperk de supermarktbezoekjes

Telkens als je in de supermarkt bent, geef je wel geld uit aan onnodige zaken. Je ziet een leuke dvd liggen, laat je verleiden door een veel te grote pot ijs of neemt de laatste nieuwe deodorant mee. Om tussen de vijf andere deo’s in de kast te zetten...

Beperk dus het aantal supermarktbezoekjes. Ga één keer per week voor alle courante zaken als vlees en groenten. Misschien kun je er zelfs een tweewekelijks bezoek van maken, als je voor groenten en fruit naar de markt trekt.

7. Kies het huismerk

Elke supermarkt biedt een reeks witte producten of huismerken aan. De kwaliteit moet zeker niet onderdoen voor merkproducten, tegelijk ligt de prijs een stuk lager. Aantrekkelijke verpakkingen betaal je gewoon. Simpelere verpakkingen bevatten dikwijls even lekkere producten voor veel minder geld.

Laat je niet misleiden, witte producten ontglippen snel aan je blik omdat ze onderaan in het rek geplaatst worden. Het loont de moeite om even lager te kijken.

8. Snelverkoop

Op zaterdagnamiddag moeten heel wat van die producten de deur uit, aangezien de winkels op zondag niet open zijn. Neem een kijkje bij de snelverkoop, misschien zit er wat tussen dat je de komende dagen toch wilde eten...

9. Kies volgens het seizoen

 

Gouden tip van Goedkoop.be

Van sommige producten, zoals aardbeien, weten we ongeveer wanneer we ze best eten. Aangezien de meeste groenten en fruit altijd te verkrijgen zijn, is dat voor andere soorten een stuk moeilijker.

Hoe zit het met de savooikool, wanneer maken we best broccoli klaar? De online groentekalender maakt je wegwijs, je vindt er ook een fruitkalender.

Aardbeien in putje winter kopen, is om meerdere redenen geen goed plan. De smaak zal een stuk minder zijn, het vergroot je ecologische voetafdruk aanzienlijk en ook je portefeuille wordt er niet vrolijker van.

Seizoensproducten zijn een stuk voordeliger, aangezien er een grotere voorraad beschikbaar is.

10. Bekijk promoties en acties

Geen simpele opdracht, want in de supermarkt word je om de oren geslagen met kortingen hier en gratis extraatjes daar. Probeer goed te kijken waar je echt je voordeel mee doet.

Soms krijg je meer korting bij aankoop van meerdere producten, maar heb je ze echt nodig? Soms ga je hierdoor alleen maar meer van iets verbruiken. Reclame kan ook wel eens misleidend zijn. Hou zeker de prijs per eenheid in het oog, het maakt vergelijken een stuk makkelijker.

Wist je dat je bovendien je boodschappen gratis kan laten leveren via Beedrop? Bovendien krijg je er nu €10 korting bovenop!

Met dit lijstje kom je al een heel eind op weg. Welke tip ga je zeker toepassen? Of heb je nog een gouden raad voor ons?

Goedkoop.be gebruikt cookies om de website zo prettig mogelijk te laten werken, zodat je bezoek optimaal verloopt. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.