Het kan zijn dat je lege kratjes al een tijdje aflevert bij de supermarkt. Hartstikke fijn soms, want je krijgt wat centjes terug in de vorm van statiegeld en je draagt bij aan het hergebruiken van al dat plastic. Maar wat doe je nu met kleine plastic flesjes en blikjes? Deze vormen namelijk zo’n 40 procent van het zwerfafval in België. Het invoeren van statiegeld kan helpen om dit aandeel te verminderen met 70 of zelfs 90 procent!
Een verhitte discussie
Helemaal prima zou je denken, dat statiegeld. Toch is er een discussie ontstaan tussen diverse regeringspartijen. Dit maakt het een complex onderwerp waar eveneens diverse bedrijven, gemeentes en natuurlijk de burgers bij betrokken zijn. In het kort worden er daarom enkele voor-en tegenargumenten naast elkaar gelegd.
Argumenten voor
Regeringspartij CD&V is een groot voorstander van statiegeld. Volgens hen kan statiegeld mensen motiveren afval te scheiden en zwerfafval terug te dringen. Het zorgt ervoor dat plastic en blik opnieuw gebruikt kan worden. Tevens kost het opruimen van zwerfafval een hoop geld. Recyclen werkt simpelweg efficiënter dan het samenbrengen in de blauwe PMD-zak.
Argumenten tegen
Niet iedereen is het daarmee eens. Hoewel de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) als een van de weinige partijen kritisch is tegenover de invoering van statiegeld, hebben zij desondanks ook enkele tegenargumenten kunnen formuleren. Zij vrezen namelijk dat het de prijzen van de consument zal verhogen als het gaat om producten met blik en plastic. Mensen die al netjes scheiden zouden hier mogelijk de dupe van kunnen zijn. Daarom vinden zij het uitbreiden van de PMD-zak een betere
oplossing, door er bijvoorbeeld meerdere soorten huishoudartikelen in toe te laten. Ook supermarkten zijn kritisch tegenover statiegeld. Zij zullen meer moeten investeren in mankracht en machines om de grote toevoer aan blik en plastic op te vangen.
Sorteer jij al je afval al netjes of wil het nog niet altijd lukken? Met een stijlvolle sorteerafvalemmer uit het ColliShop assortiment wordt afval scheiden een stuk gemakkelijker. Bekijk hier het ColliShop gamma en bestel direct zo'n handige vuilbak.
De Statiegeldalliantie
De tegenpartij lijkt helaas wel in de minderheid. Er is namelijk de Statiegeldalliantie opgericht, een vereniging die aandacht vraagt voor de invoering van statiegeld. En dat lukt. Er zijn namelijk al meer dan 88 Belgische gemeentes aangesloten, evenals verschillende bedrijven en organisaties. Het is er nu al voor aan het zorgen dat de (politieke) neuzen dezelfde kant op beginnen te staan.
Met een blikjespers kun je kleine flesjes en blikjes goed plat drukken. Zo ontstaat er meer ruimte in de zak en kun je er dus meer in kwijt. Goed voor het milieu en bovendien ook nog best wel leuk om te doen. Voor slechts enkele euro’s koop je zo’n super handige blikjespers bij MegaGadgets. Geen reden meer om te twijfelen dus, meteen bestellen!
Wat kun jij doen?
Het ziet er naar uit dat de vraag naar statiegeld in België blijft groeien. Maar of je mettertijd een grotere blauwe zak krijgt of statiegeld, zijn er genoeg leuke dingen te verzinnen met je plastic flesjes en blikjes. Blik en plastic is uitstekend materiaal om handige knutselwerkjes mee te maken.
Een blik op internet en je komt al heel wat tofs tegen. Van lekker met je kinderen knutselen aan een vogelhuisje of potloodhouder tot zelfs nuttige creaties voor huis en tuin. Lampenkappen, bloempotten en zelfs een poef maak je uit plastic flesjes. Dus of er nu wel of geen statiegeld komt, er valt genoeg te doen met plastic. En het mooie is: tegelijkertijd draag je bij aan een beter milieu.
Tip: Nog een manier om je afvalberg te verminderen en te besparen, is door groente-, fruit- en tuinafval te composteren. Heb je weinig ruimte in de tuin, dan biedt een compostvat de ultieme oplossing. Plastic of hout, bij ColliShop heb je de keuze. Bestel hier meteen jouw gewenste compostbak bij Collishop!
Vrolijk vliegengordijn
Met dit vrolijke vliegengordijn houd je al het ongedierte buiten. Er gaat wat tijd in zitten (en flink wat doppen), maar moeilijk om te maken is dit exemplaar niet. Je maakt een gaatje in iedere dop rijgt dit aan een lange, stevige draad. Tussen de dopjes kun je eventueel nog kraaltjes verwerken.
Funtionele plantenbakken
Je spaart niet alleen vele plantjes, je kunt een plastic fles ook gebruiken om plantjes in te zetten. En mooie plantenbak maak je in een handomdraai. Snijd een gat in de zijkant van de fles, vul met aarde en zet het plantje erin. Leuk om er meerdere te maken en, zoals op de foto, naast elkaar te hangen in de tuin.
Geinige stiftenhouder
Nooit meer rondslingerende stiften en kleurpotloden, dat gaat met deze grappige ‘kokers’ wel lukken. Maak een gat in de zijkant van de fles, knutsel van karton bijvoorbeeld een geinig dierensmoeltje en lijm dit op de plastic fles vast. Klaar in een handomdraai.
Lekker aan de slag met plastic? Vul je knutseldoos op een voordelige manier aan en sla je slag hier bij HEMA. Verf, stiften, karton... Alles aan scherpe prijzen.
Frisse tuindecoratie
Kan je tuin wat frisheid gebruiken? Hoe leuk is deze zelfgemaakte decoratie dan? Je kleurt wat plastic flesjes en knipt ze in een spiraal. Doe dit bij een paar flesjes en hang alles aan een stok of ring. Super leuk, helemaal gratis en binnen een mum van tijd klaar!