Naar goede gewoonte staat maart in het teken van het boek. Eerst is er de boekenweek voor iedereen, daarna volgt de jeugdboekenweek, met speciale aandacht voor het jonge volkje. De boekenweek staat dit jaar in het teken van ‘reizen’. Van een reisgids over een heerlijk reisverhaal tot een stapel leesvoer voor op reis, boeken en reizen vormen de perfecte match. De jeugdboekenweek focust dan weer op ‘Gevaar’, een thema dat tot de verbeelding spreekt.
Als we willen besparen, staan boeken nogal vaak bovenaan het lijstje. Zonde, zeker voor echte boekenwurmen. Hoe je van de nood alsnog een deugd maakt, dat zoeken we vandaag voor je uit. Besparen op boeken, het kan, zonder aan leesplezier in te boeten. Laat staan dat je noodgedwongen moet meelezen met de persoon naast je op de trein.
1. Lenen blijft spotgoedkoop
We hoeven er geen doekjes om te winden, boeken uitlenen blijft nog steeds een van de meest voordelige manieren om aan leesvoer te geraken. Je vraagt een lidkaart aan in de bibliotheek – soms gratis, soms voor een kleine jaarlijkse bijdrage – en daarna begint de pret.
In de bibliotheek is de keuze oneindig, naast boeken ontleen je er ook tijdschriften, cd’s, dvd’s... Het gevaar bestaat natuurlijk dat je de boeken vergeet terug te brengen of niet meer weet waar je ze legde. Handige oplossing: zoek een knus plekje in de bib en lees je boek daar!
Boekenwurm in de vriendenkring?
Boeken lenen kan ook bij vrienden of kennissen. Heb je iemand in je vriendenkring met een gigantische collectie boeken, vraag dan even of je wat mag snuisteren en je keuze uitlenen. Zo ben je niet gebonden aan de uitleentermijn van de bib en lees je toch gratis.
2. Boeken ruilen: een nieuwe trend?
Sinds de financiële crisis wereldwijd opdoemde, zijn woorden als ‘goedkoop’ en ‘besparen’ helemaal in. Noodzaak of niet, het levert interessante trends op. Ruilhandel bijvoorbeeld, voor kleren heet het swishing en ook klusjes worden meer en meer geruild. Tijd voor een nieuwe trend: in plaats van een kledingruil hou je een boekenruil met andere boekenfanaten.
Het levert je gegarandeerd nieuwe pareltjes op en jij bent van het voorraadje boeken af dat je toch al gelezen hebt. Om nog maar te zwijgen van de gezellige middag of avond, waarbij je volop boekentips en leeservaringen uitwisselt.
Een unieke boekenketting
Nog spannender wordt het als je een boek ergens achterlaat, om daarna zijn omzwervingen online te volgen. We hebben het over Bookcrossing, een uniek initiatief waarbij boeken de wereld rondgaan en telkens nieuwe lezers vinden.
Wie weet vind je zelf een boek op een openbare plek. Kijk zeker of er een sticker van Bookcrossing in kleeft. Via de website geef je aan dat je het boek vond en nadien laat je weten als je het weer ergens achterliet.
Door de rondreizende boeken worden lezers met elkaar verbonden. Je wisselt leeservaringen en meningen over boeken uit en volgt de reis van je uitgestuurde boeken. Een bijzonder initiatief!
3. E-books
In het rijtje nieuwe trends mogen ook de e-books niet ontbreken. Er hangt dan ook een waslijst voordelen aan vast:
- Doorgaans zijn ze goedkoper dan papieren boeken,
- Ze zijn een pak milieuvriendelijker,
- Boekenkasten heb je niet meer nodig, ook zo spaar je kosten en ruimte,
- Je heft je geen hernia als je meerdere boeken wil meenemen,
- Je bestelt ze supermakkelijk online en hoeft er de deur niet voor uit naar de bibliotheek of boekhandel.
Nadeel is dan weer dat je geen echt boek meer in handen hebt, wat voor veel lezers toch nog een meerwaarde is bij boeken. Hoe dan ook, voor een ruim aanbod e-books stem je af op Bookspot. De webshop heeft zowel klassiekers als nieuwe titels, fictie als non-fictie.
4. Tijd voor een tweede leven
Net zoals je via Bookcrossing boeken een volgend leven geeft, kan dat ook via het tweedehandscircuit. Je haalt er een dubbel voordeel uit.
Enerzijds bied je eigen boeken aan, zo hou je er zelf nog een centje aan over. Koop je zelf boeken tweedehands, dan bespaar je ook. Meestal zijn tweedehands boeken een pak goedkoper dan hun nieuwe versie.
We gebruiken je gegevens alleen om je onze nieuwsberichten te sturen. Meer info lees je in onze Privacy & Cookie Policy.
Je hoeft geen rommelmarkten af te schuimen op zoek naar boeken. Via Bol.com vind je een mooi aanbod online. Je kunt meteen prijzen vergelijken, want ook de nieuwe boeken staan erbij. Op een site zoals Tweedehands.be laat je zelf boeken achter die je wilt verkopen.
5. Ramsj: interessante koopjes
Het woord ‘ramsj’ klinkt niet meteen als Nederlands. Hoewel het ondertussen ingeburgerd is, kent het zijn oorsprong in het Jiddisch. Algemeen slaat het op rommel, maar vooral in de boekenwereld heeft het een specifiekere betekenis. Daar slaat het op nieuwe boeken die niet verkocht geraakten en daarom een goedkopere prijs toegewezen krijgen. Het gaat niet om tijdelijke koopjes, de prijs is definitief verlaagd.
Handig, zo kun je echt wel voordelige boeken op de kop tikken. Polare, wat vroeger De Slegte heette, specialiseert zich zowel in ramsj als in tweedehandsboeken. Het Boekenfestijn trekt met een gigantisch aanbod langs expohallen in onder andere Antwerpen, Gent, Brussel en Kortrijk.
En jij, hou je het liefst vast aan je eigen boekencollectie of put je goedkopere manieren om veel te lezen uit?